Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Végrendelet - csak ha formailag helyes

Szeged - Rengeteg bonyodalom megelőzhető azzal, ha az örökhagyó még életében elrendezi a vagyoni ügyeit. Végrendeletet kivételes esetben akár szóban is lehet tenni, de legcélszerűbb írásban rendelkezni a hagyatékról és az okiratot közjegyzőnél vagy ügyvédnél letétbe helyezni.
Gyakori eset, hogy az örökösök nem tudnak megállapodni a hagyatékról, pedig a marakodás könnyen megelőzhető lenne megfelelő végrendelettel.

Végrendeletet számos formában lehet tenni, akár otthon is elkészíthető, ugyanakkor a jogszabály jó néhány formai és tartalmi követelményt határoz meg, amelyeket korábban lapunk Az ügyvéd válaszol rovatában is kifejtett dr. Juhász György. Ezek közül a legfontosabb, hogy a végrendeletet keltezni kell, továbbá a végrendelkezőnek saját kezűleg kell megírnia és aláírnia. Szükséges az örökös egyértelmű megnevezése is, hogy a szövegből beazonosítható legyen a kedvezményezett személye. Ezért például nem lehet örökösként megnevezni a majdan megszülető unokát, kizárólag ha a végrendelet készítésekor már megfogant.

Haláladó

A Pénzügyminisztérium nyilvántartása szerint 2006-ban 111,1 milliárd forint volt a költségvetés illetékbevétele. Ebből az MDF által csak haláladóként emlegetett öröklési illeték tavaly 11,45 milliárdra rúgott.

– A törvény szerint az örökösöknek örökösödési illetéket kell fizetniük. Ez többek között függ a rokonsági foktól és a hagyaték értékétől is. Lakás vagy föld után kedvezmény jár, míg takarékbetét után nem kell illetéket fizetni. Az örökséget akár vissza is lehet utasítani, végső esetben az állam lesz a törvényes örökös – magyarázta a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke, dr. Dobozy Levente.

A gyakorlat szerint a hagyaték értékének egy százalékát kérik el ügyvédi díjként, ez az összeg nagyobb értékű hagyaték esetén progresszíven csökken. Amennyiben a végrendeletet letétbe helyezik, az pluszköltséget ró a hagyatékozóra. A végrendelet bármikor szabadon megváltoztatható, mindig az utolsó változat marad érvényben.

A végrendeletet közjegyzőnél is letétbe helyezhető, így nem fordulhat elő, hogy elkallódik.

– Ha az örökhagyó vak, vagy valamilyen fogyatékosság, például agyvérzés miatt nem tudja leírni a nevét, akkor kizárólag közvégrendeletet tehet. A közjegyzőnél letétbe helyezett végrendeletek az országos végrendeleti nyilvántartóba kerülnek, ahonnan könnyen visszakereshető, hogy az elhunyt személynek volt-e végintézkedése vagy közvégrendelete – mondta el a Szegedi Közjegyzői Kamara elnöke, dr. Bartha Béláné.

Szóban

Szóbeli végrendelkezés csak kivételes esetekben tehető és csak akkor érvényes, ha a végrendelkező életveszélyben van, vagy képtelen az írásbeli végrendelkezésre. Ebben az esetben szükséges két tanú együttes jelenléte is, akik utólag egymástól függetlenül, egybehangzóan adják elő az örökhagyó akaratát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma hetvenéves Szeged, Makó és Szarvas főépítésze

Szeged - Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Novák István DLA, Ybl-díjas építész. Tovább olvasom