Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Végtelen deutérium-történet

Évtizedek óta húzódik a deutériumügy. Dr. Somlyai Gábor kutató a csökkentett deutériumtartalmú víz gyógyszerré minősítéséért küzd. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet szerint az eddigi klinikai vizsgálatok nem meggyőzőek. Újabb vizsgálatok következnek.
Még a nyolcvanas években, szegedi biológushallgatóként jutott eszébe dr. Somlyai Gábornak – azóta már egy gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó, budapesti cég ügyvezető igazgatója –, hogy a deutériumszegény víz hasznos lehet a rák elleni küzdelemben. – A deutériummegvonás, amit a csökkentett deutériumtartalmú víz fogyasztása idéz elő, olyan helyzetet teremt a szervezetben, melyhez a rákos sejt az egészségessel ellentétben képtelen alkalmazkodni, s így előbb-utóbb elpusztul.

Állatgyógyászati célokra már évek óta alkalmazzák a csökkentett deutériumtartalmú készítményt. Ha a humán onkológiai szakma is elfogadná, és kiegészítésként bevenné a rákellenes terápiába, két-három éven belül 20-30 százalékkal nőhetne a rákból gyógyult betegek aránya – mondja a kutató.

Már régen elindította a humán gyógyszer-engedélyeztetést, a folyamat az úgynevezett fázis II klinikai vizsgálatokig jutott el. A kettős vakos klinikai vizsgálatok – melyek végzésekor sem a beteg, sem a vizsgálat végzője nem tudja, ki kap valódi hatóanyagot, és ki placebót – alapján kiderült: azon betegek közül, akik csökkentett deutériumtartalmú vizet kapnak, több gyógyult meg, mint a kontrollcsoport résztvevői közül. Az OGYI-t azonban a vizsgálatok nem győzték meg. A folyamatot nem lehetett továbbvinni, s elkezdeni a fázis III-at. Itt tart az ügy.

– Intézetünk visszautasította a csökkentet deutériumtartalmú víz gyógyszerként való forgalomba hozatali engedélyét. A klinikai vizsgálatok ugyanis nem bizonyították annak kedvező hatását, a vizsgálatok lefolytatásában komoly hiányosságok, és a protokolltól való eltérések is mutatkoztak – reagált megkeresésünkre Gara Annamária, az intézet információs és kommunikációs osztályának vezetője. – A készítményt ugyan törzskönyvezték állatgyógyászati célra, ez azonban nem bizonyítja: emberi felhasználás esetén is kedvező lenne a hatás. További klinikai vizsgálatok kellenek ahhoz, hogy a készítmény emberi felhasználású gyógyszernek minősüljön.

– Az újabb klinikai vizsgálat előkészítése jelenleg folyik – mondja dr. Somlyai Gábor. – Ez, ha a dolgok jól alakulnak, tavasszal indulhat meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összevont razzia a kotyvalékgyárban

Az Arany Delikát Plusz Kft. illegálisan gyártott savanyúságot öttömösi és sándorfalvi telepén. A cég… Tovább olvasom