Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Vékony a pénztárca a fizetésig

Szeged - Karácsonyi költekezés, magas számlák, rengeteg leértékelés – pénzügyi értelemben hosszú és költséges volt az év első hónapja. Január utolsó hétvégéjén mégis sokan voltak a szegedi hipermarketekben, igaz, jórészt az akciókat lesték, csak a legszükségesebbeket vásárolva meg.
– Csak a legszükségesebbeket vettük meg most, nagy volt a fűtésszámla, és karácsonykor is sokat költöttünk, bár az sem volt olyan, mint eddig – vont pénzügyi mérleget szombat délelőtt az egyik szegedi hipermarket előtt Urbán Lászlóné. Kocsijában alig néhány zacskó lapult: csupán narancslét, Medve sajtot, paprikát, kutyaeledelt vásároltak. Fiával, Urbán Lászlóval úgy tippeltek: áprilisban ejtik meg az első igazi nagybevásárlást.

Karácsony, hideg január, akciók, leértékelések – hosszú és költséges időszak, egy fizetéssel. Nem csoda, hogy sokan csak a legalapvetőbb cikkeknek szorítottak helyet a bevásárlókosárban a hétvégén.

– Négyezer forintom van keddig, fizetésig, ezzel nem ficánkolok – érzékeltette szűkülő mozgásterét a 27 éves Nagy András egy másik hiper előtt, nyomatékosítva mondatait azzal, hogy kinyitotta vékonyka pénztárcáját. Tényleg annyi volt benne – plusz az a százas, amit a bevásárlókocsiból kapott vissza.

– Nézze, márkás konyakot tényleg nem veszek már. De hát kenyér, ilyesmi csak kell – mondta kedélyesen a 64 éves Szilágyi István, aki elárulta: 50 ezer forintos nyugdíjából gyógyszeren, élelmiszeren és a rezsin kívül másra nem nagyon költ.

Martinek Csaba szerint a válság a gazdagok problémája. Fotó: Frank Yvette
Martinek Csaba szerint a válság a gazdagok problémája. Fotó: Frank Yvette

Hajózni pedig kell – jutott eszünkbe mégis az ókori mondás: a boltok parkolóiban ugyanis egyáltalán nem állt kevesebb autó, mint máskor, a kasszák előtt is tömött sorok kígyóztak.

– Jól jön majd a fizetés, de addig sem áll meg az élet – hallottuk Martinek Csabától és családjától – a férfi jócskán megpakolta kocsiját. – Ilyenkor már jobban odafigyelünk az árakra, most is akciós húst vettünk. Tartunk-e a válságtól? Nem. Az a gazdagok problémája.

Karácsony utáni költekezés

Nem érződik, hogy a vásárlók tárcája kiürült volna, hiszen több bevásárlóközpontban az újév elején az árleszállítások hatására a karácsonyi időszakéval megegyező forgalmat és látogatottságot mértek – derült ki a Napi Gazdaság hó eleji felméréséből. Elemzők szerint a forgalom nem volt meglepő, a vevők ennyivel meghosszabbították a karácsonyi szezont.

Olvasóink írták

 • 20. szamika 2009. február 05. 14:40
  „Nem csak fizetésig ,de amúgy is.De ezt nekik köszönthetjük,akik ott --olvasgatnak,vakaroznak,alszanak...stb. az parlament-be.a miénk vékonyodik-az övéké vastagodik.”
 • 19. gróf 2009. február 04. 09:11
  „Baja2005!
  Hozzászólásodból a "Dögöljön meg a szomszéd tehene is" hallatszódott számomra. Ha nem így van, akkor félreértelmeztem.
  Én is csodálkozok azokon akik 5 milliós autót vettek hitelre. Nem bátorságnak tartom...
  Az általad említett 55000 ft havi törlesztő részletet sok család nem tudta bevállalni, mert az albérlet az csak 30000 volt. Ekkor jött a deviza hitel és esélyt adott azoknak a családoknak is akiknek az 55000ft nem a jövedelmük 25%-a. Vettek panelt és a bank, kormány mindenki azt sugallta, hogy jobb az élet. Tudatták azt is velük, hogy létezik az árfolyam kockázat, mely akár évi 20-30% is lehet.
  Ezzel szemben az árfolyam ingadozás fél év alatt 80-100% lett. A 7 millióból 12-14 millió lett, a havi 30000 törlesztőrészlet 55-60000 lett. Az én átlagos ismerőseim akik gyereket nevelnek nem éri el a fejenként 50000 ft a jövedelem nettó.
  Ez nem árfolyamkockázat, ez kőkemény átverés, kihasználás. Természetesen a kormányunk rögtön mentőövet dobott még a válság elején a BANKOKNAK.
  Vajon más országokban is létezhet ilyen?

  Hitelre szükség van, megmondta Széchenyi gróf is. Az egyensúlyt nem találtuk meg.

  Most még a válság a gazdagok problémája, jól mondja Martinek úr. Majd ha a gazdag nem vesz több luxus terméket, és bezárja a gyárait, a gyáros munkanélküli munkás sem tud fogyasztani, és a paraszt nem tud eladni, akkor már a kör bezárul.”
 • 18. török 2009. február 03. 19:31
  „gróf: azért baja2005-nek csomó mindenben igaza van. manapság az emberek tényleg túlvállalják magukat, mert elcsábulnak, aztán meg ráfáznak és siránkoznak. nem mindenki, tisztelet a kivételnek, de az emberek 70%-a (nem felmérés alapján, szerintem) ezt csinálja. és még nem is az új, túlvállalt extra nagy új lakásról van szó (amikor van használt lakás is, nem panel, alacsony rezsijű, jó áron), hanem pl. arról, hogy az emberek nagy része tök fölöslegesen tart autót, amikor ma egy autó a fenntartással együtt vagyonba kerül. és sírhatunk a 7-8000 Ft-os BKV bérlet miatt, de egy kocsi ennek a többszöröse, és az emberek többsége egyedül utazik bennük, ami még növeli a költségeket. Szeged ráadásul kisváros (igazi nagyváros csak Bp Mo-on, ha az életmódot tekintjük), így itt abszolút színvonalas és gyors már most is a tömegközlekedés, még a leendő fejlesztések nélkül is.”
 • 17. török 2009. február 03. 19:25
  „csutka: ja, Martinek Úr most ébredt fel téli álmából, és reméljük, megtalálta az árnyékát, és visszaballagott aludni. :)”
 • 16. lacipapa68 2009. február 03. 18:56
  „Tisztelt kommentelők!Lehet,hogy igazságtalanok vagyunk Martinek úrral szemben.Adjuk meg neki a lehetőséget,hogy elmondja,mire alapozta állítsát.Ezúton tisztelettel meghívjuk a fórumba,hogy oszlassa el a tévhiteket!Javaslom neki,hogy legyen a nickje /neve/ "Martinek úr".Várjuk.”
 • 15. baja2005 2009. február 03. 18:29
  „Gróf!
  Forint alapon 7,5 milliós kölcsön 55000 Ft/hó 20 évre. Ez a családi bevétel kb. 25 %-a.
  Ennyit az irigységről vagy tudatlanságról. Egyébként meg régi (10 éves) autó minimális használattal. Ezzel a kölcsönnel egy családnak el kell boldogulni. Az igaz, hogy aki annak idején ezt a kölcsönt felvette valutásra, csak 30ezret fizetett. Én akkor nem lázongtam mert neki kevesebb a részlete, pedig szerintük én voltam a h.... Nem az voltam, csak a családi életre minimális kockázatot vállalnak a gondolkodó emberek. Ő kockáztatott, s nem jött be. PIACGAZDASÁG. Ennyi.”
 • 14. lacipapa68 2009. február 03. 18:26
  „Van egy gyanúm:Martinek úr valamiféle vezető lehet.És a főnököket valahogy mindig legutoljára küldik el,lehetőleg horribilis végkielégítéssel.”
 • 13. gróf 2009. február 03. 14:44
  „Szerinted aki a fele fizetését adósságra költi annak új autója és luxuslakása van?

  Itt pontosan az a helyzet, hogy sokan azért vettek fel hitelt, hogy ne albérletben éljen egész életében.
  A 7 milliós luxuslakásra 30 évig fizetnie kellett volna havi 40 ezret, de a forint gyengülés miatt felemelték a havi törlesztő részletét havi 70000 ft-ra a tartozása pedig 10 millióra nőtt. És veszélyben a munkahelye is.

  Tájékozatlan vagy baja2005 vagy irigy.”
 • 12. baja2005 2009. február 03. 13:46
  „Martinek úr egy GONDOLKODÓ ember. Nem biztos hogy az az okos, aki a fizetése 50-60%-ig eladósodik, mert neki is kell luxuslakás, meg új autó. Ha meg utánna nem dübörög a gazdaság, akkkor meg sajnáltatja magát és sír.
  Lehet élni faluban vagy panelban is, s reggelente egy brióssal lehet várni a tömegközlekedésre is. Nem kell olcsó trükköknek bedőlve "szuper" 100 m2-es társasházi lakás 200eFT/m2-ért kedvezményes kamattal, s 4 milliós kocsi önrész nélkül.
  GONDOLKOZNI kellene”
 • 11. Titanilla 2009. február 03. 13:09
  „Kiváncsi lennék Martinek Ur magátl mondott ekkora baromságot, vagy az ujságir adta a szájába. Az is lehet hogy én a 7o ezer nyugdijammal gazdagnak számitk, de engem rohadtul érint a válság, nem elég 4o ezer a rezsire, ki lehet számolni mi marad. Ezért nem is járok a szupermarkettbe. Nincs miért.”
 • 10. .suhym. 2009. február 03. 12:42
  „Martinek Úrnak (bár őt NEM érinti!)

  2009-02-03 12:15
  Gyorshír! - 300 fölött a forint

  Kedden 12 óra után a komoly lélektani határnak tekintett 300 fölé ugrott a forint árfolyama az euróval szemben.

  A tegnap esti 297 körüli szinten indult kedd reggel a kereskedés az euróval szemben a bankközi forintpiacon, majd egy lendületes erősödés után, a régiós devizák masszív leértékelődésével együtt újabb történelmi mélypont született a forintpiacon.

  (portfolio.hu)”
 • 9. gróf 2009. február 03. 10:55
  „Igaz, a hajléktalant nem nagyon érinti a válság...

  Ki számít gazdagnak???”
 • 8. LukSzusz 2009. február 02. 20:56
  „KI ez a majom?”
 • 7. homer 2009. február 02. 20:28
  „Nem éretem , engem "izélgethetnek" az ip cím alapján, de egyes "újságírók" írkálhatnak baromságokat "munkatársunk"-ként, név nélkül???”
 • 6. kekeczke 2009. február 02. 20:21
  „igazi délmagyaros cikk, délmagyaros riportalannyal”
 • 5. csutka 2009. február 02. 20:16
  „Véleményem szerint Martinek Úr ma ébredt fel a téli álmából.”
 • 4. hehe 2009. február 02. 20:03
  „ENNYI H EMBERT !”
 • 3. lacipapa68 2009. február 02. 17:52
  „A fotón látható úriember aktív korúnak és igen optimistának tűnik.Csak el van egy kicsit tájolódva.De az is lehet,hogy az a 20-30 ezer egyszerű melós téved,aki eddig ősz óta Magyarországon elveszítette az állását,a megélhetését a válság következtében...”
 • 2. .suhym. 2009. február 02. 17:42
  „..."- Jól jön majd a fizetés, de addig sem áll meg az élet - hallottuk Martinek Csabától és családjától - a férfi jócskán megpakolta kocsiját. - Ilyenkor már jobban odafigyelünk az árakra, most is akciós húst vettünk. Tartunk-e a válságtól? Nem. Az a gazdagok problémája..."

  Martinek Csabának "elmentek otthonró"l!

  Átvállalhatná a lányomék lakástörlesztését, mert ők annyira gazdagok, hogy bizony rohadtul érinti őket a válság, amiben az ország van, a hatalmas gazdaságuk közepette pediglen, csak hitelből tudtak lakást venni!”
 • 1. Piki 2009. február 02. 16:10
  „Miért?
  Martinek Csaba gazdag?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét Kozma József az MSZP helyi elnöke

Szeged - Tisztújító közgyűlésén pénteken ismét Kozma Józsefet választotta elnökévé az MSZP Szeged és… Tovább olvasom