Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Vendégmunkás-invázió Röszkénél

Röszke - Katasztrofális helyzet alakult ki a hét végén is a röszkei határátkelőhelyen. A vendégmunkás-invázió miatt három órát kellett várniuk a ki- és belépőknek. Az autók a kánikulában lerobbantak, sokan rosszul lettek. Egy szegedi orvos vízhiány miatt feljelentést tesz az egészségügyi hatóságnál.
Ameddig a szem ellát, autó a röszkei határátkelőhelyen. Az útlevélkezelő bódéktól két és fél kilométeren át öt sorban állnak a gépjárművek. Főként német, osztrák, francia és holland rendszámú autók várakoznak, hogy átkelhessenek Szerbiába. Az emberek tikkadnak, nehezen viselik az aszfalton mérhető 35-40 fokos hőséget. Árnyék nincs, a gyerekeket vizespalackokkal locsolják az út szélén. Egy magyar rendszámú autó is betévedt a konvojba. Greskovics Antalék a palicsi tóhoz szerettek volna átruccanni szombaton. Egy órája izzadnak autójukban, és még legalább egy kilométerre van a határállomás. Alig halad a sor.

– Kibírhatatlan ez a hőség. Most már bánjuk, hogy elindultunk – mondja a családfő. Aztán azt kérdezi, mikor kellett volna elindulnia, hogy könnyedén átjusson a határon? Szöllősi Zoltán, a szegedi határrendészeti kirendeltség logisztikai vezetője ez ügyben rossz hírrel szolgál: július eleje óta tart a vendégmunkás-invázió, és ez így lesz egészen augusztus végéig. Pénteken kora délután megkezdődik az autós őrület, és vasárnap hajnalig tart.
– Aki elindul, háromórás várakozásra számítson – ad felvilágosítást az alezredes.

Illegális határátlépők

A nagy népvándorlást kihasználva többen próbálkoznak azzal, hogy a zöldhatáron jutnak be az országba. Mórahalomnál hét albán férfi akart Magyarországra illegálisan bejutni a hét végén. A határrendészek elfogták őket. A középkorú „turisták" közül egy férfi politikai menedékjogot kért.

A röszkei határőrök és vámosok teljes intenzitással dolgoznak, egy perc megállás sincs. Az autóknak fenntartott öt és a buszokra szánt két sáv kevésnek bizonyul. Legalább duplájára kellene növelni a határállomás befogadó képességét, hogy Európai Unióhoz méltó legyen az állampolgárok ki- és beléptetése.

Dr. Heiner Lajos szegedi radiológus várakozás közben elhatározta, hogy levelet ír az ÁNTSZ-nek, és felhívja a figyelmet az áldatlan állapotokra. – A határon vízellátási problémák vannak. Mivel ekkora forgalomhoz nincs kiépítve az infrastruktúra, zacskós vizet kellene osztogatni – mondja az orvos.

A határőrök saját fagyasztott vizespalackjaikat is odaadják azoknak, akiken látszik, hogy nem bírják tovább. Szólik József főhatárrendész azon az anyukán és kislányán segített, akik lerobbant, francia rendszámú kocsijukat úgy tolták át a határon.

Hatalmas tömeg

Hétszer többen léptek ki és be a röszkei határon szombaton, mint egy megszokott átlagos napon. Pénteken hatvanezren, míg szombaton negyvenhétezren érkeztek Szerbia és hazánk felől a határállomáshoz. Hétköznap „mindössze" 7-10 ezren szokták átlépni a magyar–szerb határt Röszkénél. A csúcsot ezen a nyáron július 21-e tartja, amikor csak a Magyarországról kilépők 41 ezren voltak.

– Alig bírták emelni a lábukat. Szörnyű látvány volt. Ennyit tudtam tenni – fűzte hozzá az útlevélkezelő. Kálmán Győző szolgálati csoportvezetőtől azt is megtudjuk, hogy volt olyan autó, amelyik várakozás közben kigyulladt. Szerencsére nem történt katasztrófa, gyorsan eloltották a tüzet.

Nemcsak a röszkei oldalon volt kritikus a helyzet, hanem a két határ között is. Akik Magyarországra szerettek volna bejutni, általában két és fél órát vártak a két határ között.

– Álmomban sem gondoltam, hogy ilyen helyzettel találkozom. Jól kipihentük magunkat a tengerparton, és itthon ez vár bennünket. Tényleg még mindig a Balkánhoz tartozik Magyarország – forrong Bitó Csaba, aki két órát várakozott a szerb és a magyar határ között. A hihetetlen mennyiségű szemétre is felhívja a Budapesten élő szegedi férfi a figyelmünket. Ha nem teszi, akkor is látjuk: az eldobott babapelenkától az üres üvegeken át az ételmaradékig minden fellelhető a röszkei határátkelő három kilométeres körzetében.


Nagylakon nem állt meg a kocsifolyam

A nagylaki határátkelőhelyen nem okozott fennakadást a hazánkon áthaladó vendégmunkás-invázió, a járművek várakozás nélkül léphettek ki és be az országba – tájékoztatta lapunkat Bandi Zsolt határőr alezredes. Az Orosházi Határőr Igazgatóság ügyeletes tisztje elmondta, a hét végi torlódást azért tudták elkerülni, mert felkészülten, megemelt létszámmal és a szokásosnál több sávban várták a gépjárműveket. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csárdásozó tehenek a dómszínpadon

Guruló műtehenek csárdásoznak a Marica grófnő első jelenetében a szabadtérin. Az állatokat hat… Tovább olvasom