Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Vendégmunkások rohama Röszkénél

Röszke - Négy órát is vártak az országba belépők e hét végén Röszkénél. Az ide érkező vendégmunkás-áradat megbénította a szerb–magyar határátkelő környékét. Ebből az irányból az elmúlt három nap alatt 120 ezren utaztak át Magyarországon.
Négy órát is vártak az országba belépők e hét végén Röszkénél. Az ide érkező vendégmunkás-áradat megbénította a szerb–magyar határátkelő környékét. Ebből az irányból az elmúlt három nap alatt 120 ezren utaztak át Magyarországon. Az öt belépősávon és – bizonyos időszakban – a kilépősávokon is beengedték az autókat az országba.

Hosszú sorokban kígyóztak az autók a röszkei határátkelőhelyen a múlt hét végén. A Németországba, Ausztriába, Franciaországba, Luxemburgba visszatérő török és szerb vendégmunkás-áradat miatt megbénult a forgalom szombaton este. A magyar határőrök és vámosok öt sávon képtelenek voltak ennyi embert néhány perces várakozással beléptetni.

A szerb oldalon a határátkelőnél öt kilométeres sor állt a gyorsforgalmi úton. Az autók mindkét sávot elfoglalták. Akik a horgosi határ felől utaztak volna Szabadka irányába, csak az út melletti mezőgazdasági területen tudták kikerülni sort. A türelmüket elvesztő várakozó vendégmunkások úgy próbáltak gyorsítani az átkelésen, hogy behajtottak a közeli benzinkútra és így előztek. Öt perc alatt ez a rész is bedugult. Órákig nem mozdultak a sorok. Az emberek egyre türelmetlenebbé váltak, senki nem tudta, mi történik. A hangos dudaszó sem segített az előrehaladásban.

– Érthetetlen, hogy mit piszmognak a magyar oldalon – szitkozódott Kutasi Imre, aki már két órája állt a sorban és néhány perce lépte át a szerb határt. – A szerbek még az útlevelünket sem kérték el, csak mosolyogtak és a magyarok felé mutogattak – folytatta dühöngését a nyaralásából hazatérő családfő.

Nagylak csendes

A hét végén 150 ezren lépték át a magyar–szerb határt Röszkénél. Ebből 120 ezren magyarországi útra igyekeztek. Összehasonlításul: Nagylaknál mindössze 40 ezer személy lépte át a határt az elmúlt pénteken, szombaton és vasárnap – tudtuk meg Kunos Gyulától, az Orosházi Határőr Igazgatóság sajtóreferensétől. A magyar–román határon várakozni csak néhány percet kellett.

A sorokban egyébként elvétve álltak magyar kocsik, főként külföldi rendszámú autók várakoztak a kánikula miatt felforrósodott aszfalton. A határ környékén szinte elviselhetetlen volt a benzingőz, amit az útszéli növények megsínylettek. A sövények és fák kiszáradtak és apró csigák lepték el a haldokló növényeket. A szemét elárasztotta a határátkelők környékét. A bűzt fokozta, hogy az emberek ott végezték el kis és nagy dolgukat, ahol éppen tudták. A szerb oldalon ugyanis a benzinkutak mellékhelységeit bezárták, megijedve a nagy tömegtől.

A két határ között már két órája várakozó Papdi Sándor verejtékes homlokát törölgette. Saját magát okolta, hogy reggel elindult Újvidékre.
– Ha már elindultam, miért nem jöttem vissza Tompa felé?! A kerülővel is megérte volna, már régen otthon lennék – szidta magát a fiatalember.
– A magyar határon dolgozók számára előírás, hogy mi mindent kell ellenőrizni. Ezt annál gyorsabban elvégezni nem lehet, mint ahogy most dolgozunk – mondta Éberhardt Gábor.

Amikor a határon már végképp tarthatatlan volt az állapot, mert az öt sáv túl szűknek bizonyult az autóáradathoz, a vámosokkal egyeztetve úgy döntöttek a szegedi határrendészeti kirendeltségen, hogy a kilépő sávból is megnyitnak kettőt – magyarázta a kialakult helyzetet Pál János ügyeletes parancsnok. Akkor viszont a forgalom terelése okozott gondot.

A magyarok és a szerbek egy közeli határátkelőt, a tiszaszigetit is használhatják, de csak reggel nyolc és délután hat óra között. Éberhardt Gábortól, a szegedi határrendészeti kirendeltség vezetőjétől megtudtuk: államközi egyezmény módosítására lenne szükség, hogy a tiszaszigeti határátkelő legalább nyáron tovább nyitva tartson. Ez megoldás lenne a tumultusra, így jövő nyáron nem ijednének el ettől az útvonaltól az autóval Görögországba és Montenegróba tartó magyar turisták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ételmérgezés gyanújával kerültek kórházba Kiskundorozsmáról

Három gyermeket és egy felnőttet szállítottak kórházba ételmérgezés gyanújával Kiskundorozsmáról -… Tovább olvasom