Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Vénusz–Jupiter randevú

Rendkívül látványos égi jelenséget figyelhetnek meg ma és holnap, szeptember első két éjszakáján – ezen belül is a kora esti órákban – az emberek: a Vénusz és a Jupiter találkozását.
Mintegy két Hold-átmérőnyire közelíti meg egymást a két, fényes csillagnak tűnő bolygó – mondja Szatmáry Károly csillagász, a Szegedi Tudományegyetem docense. Hol keresse, aki látni szeretné őket? Dél-délnyugati irányban, a Szűz (Virgo) csillagképben. Kettejük közül a Vénusz mozog gyorsabban, jobbról egyre inkább megközelítve a Jupitert, s mintegy a Jupiter alá kerül.

Sokáig azt hitték a tudósok – fűzi hozzá a csillagász –, hogy az időszámításunk előtt 5-ben, az Oroszlán csillagképben megfigyelt Jupiter–Vénusz együttállás, a két, egymást megközelítő bolygó egybeolvadónak tűnő fénye volt a Jézus születését jelző „betlehemi csillag". Aztán kiderítették: nem ez volt, hanem az időszámításunk előtt 7-ben, a Halak csillagképben bekövetkezett Jupiter–Szaturnusz együttállás. A két, egyébként is fényes bolygó annyira közel került egymáshoz, hogy fényük szinte teljesen egybeolvadni látszott, és egyetlen, nagyon erős fényű, égi jelenségként ragyogott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szocialisták – zárt ajtók mögött

Piros csuklószalagban tréningeztek a szocialista kampánystábok tegnap Szegeden, a rendezvényházban.… Tovább olvasom