Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Véradónap a rendőrségen aktív hozzájárulással

Szeged – A szolgálatteljesítés közben 2008. február 11-én hősi halált halt Borbély Zoltán posztumusz rendőrhadnagy tiszteletére immáron második éve rendezték meg az Országos Rendőségi Véradónapot. A hét során Csongrád megyében több városban adták vérüket civilek és rendőrök egyaránt.
– Egy adagnyi vérrel több emberen lehet segíteni – mondta a rokonszenves nővérke, miközben megszúrta a karomat. – Van, hogy alkotóelemeire bontják, akkor háromnak is jut, máskor az egészet egyvalaki kapja. Így igaz a mondás, hogy egy adag vér három életet menthet meg.

Azt azért hozzátette, egy egységnyit nem adnak a betegeknek, ennél jóval nagyobb mennyiséget használnak fel egyszerre. Mindeközben pontosan szúrt, még fájdalmat sem éreztem. Bár az egész teremben nagyon jó hangulat uralkodott, mégis akkor éreztem magam a legjobban, amikor már csörgedezett a vérem. A nővérke – aki az első pillanattól a papírról lelesett keresztnevemen szólított – ugyanis megállás nélkül csacsogott. Humorosan, kedvesen, miközben sokat tanultam, alig tíz perc alatt.

Minden embernek megközelítőleg öt liter vére van, amiből fél litert tud úgy elveszteni és azonnal pótolni nagyjából ekkora mennyiségű „mobilizálható" vérrel, hogy maradandó szövetkárosodást szenvedne. Éppen ezért egy alkalommal 4,5 decilitert vesznek le mindenkitől, amelynek feltétele, hogy az illető legalább 50 kiló legyen és megfeleljen bizonyos egészségügyi állapotnak. Ezek meglétét kérdőíven kérdezik meg, amelyet a donor aláírásával igazol. Az orvosi vizsgálatokat egy hemoglobin-teszttel kezdik, amelynek során ez alkotóelem számát vizsgálják, így zárják ki a vérszegényeket. A vérnyomásmérést követően lehet felülni a félig ülő, félig fekvő helyzetbe tett ágyra. A négymillió lehetséges véradóból csupán 250 ezren adakoznak rendszeresen, míg évente négyszázezer vérre vagy vérkészítményre szoruló beteg van. Az egyes vérelemek csupán meghatározott ideig – egy hét és egy hónap között – tárolhatók. A nővérkétől megtudtam azt is, a véradás során azért mozog a zacskót tartó mérlegszerű szerkezet, hogy a folyamatosan beleérkező vér keveredjen a tasakban lévő alvadásgátlóval.

Juronics Tamás Kossuth-díjas táncművész is részt vett a véradáson. Fotó: Rendőrség
Juronics Tamás Kossuth-díjas táncművész is részt vett a véradáson. Fotó: Rendőrség

Három évvel ezelőtt, 2008. február 11-én az egy hónapja a rendőrség kötelékeiben dolgozó Borbély Zoltán őrmestert (korábban a határőrségnél volt útlevélkezelő) szolgálatteljesítés közben célzott lövés érte, és az azonnali segítségnyújtás ellenére belehalt sérülésébe. Borbély Zoltán és a többi hősi halált halt rendőr tiszteletére február 11-ét a rendőrség hivatalos véradónapjává nevezték ki. A rendőrhadnagy emlékét ápolja a róla elnevezett emléktorna is.

Idén 61 város rendőrkapitányságán lehetett vért adni, Csongrád megyében kedden Makón, szerdán Hódmezővásárhelyen, csütörtökön Szentesen, pénteken Szegeden. A megyében összesen mintegy 130-an adtak vért (nem hivatalos forrás szerint ennek több mint a fele szegedi), közel száz rendőr. „A szegedi helyszínen olyan megyei kötődésű, országosan ismert és elismert emberek is részt vettek a véradáson, mint Skaliczki László kézilabda-edző és Juronics Tamás Kossuth-díjas táncművész" – áll a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóközleményében.

Olvasóink írták

 • 5. qrumpli 2011. február 13. 09:23
  „A "sün" ök is adnak? mindet?”
 • 4. EAM 2011. február 13. 01:45
  „A gyönyörü Szilvana kedveert meg en is adtam volna vert...!
  :)
  (pedig felek a veradastol...)”
 • 3. EAM 2011. február 13. 01:40
  „Felreertes ne essek!

  A gardistakkal nem az a baj, hogy gatat epitenek, segitenek ahol kell, vert adnak.

  A baj, a gardistakat vezerlö szemellenzös, nacionalista ideologiaval van.”
 • 2. EAM 2011. február 13. 01:35
  „En sem akadalyoztam volna meg, hogy az Uj Magyar Garda tagjai vert adjanak!

  Hagy follyon a gardistak vere.”
 • 1. dodó 2011. február 12. 16:27
  „Véradó gárdistákra csapott le az orbánőrség :: Fri, 2011/02/11 - 19:13

  Az Új Magyar Gárda segíteni érkező tagjait állították elő az országos rendőrségi véradó napon.

  Az Új Magyar Gárda mozgalom tagjait állították elő békéscsabai rendőrkapitányság épületében rendezett nyilvános véradáson - értesült a ...hu. A négy gárda mellényben megjelent véradót, először nem akarták beengedi a kapitányság épületébe. Rövid vita után végül bebocsátását nyertek, vért is adhattak, továbbá emléklapot is kaptak.
  Kifelé menet azonban, "feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhájának viselése" miatt előállították őket a rendőrök. A mellényeket, mint "bűnjelet" lefoglalták.
  A Jobbik Jogsegély Szolgálta szerint az ország több pontján is zaklatták a véradó gárdistákat a rendőrök, de további előállításról egyelőre nem kaptak hírt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hibák is a mi eredményeink, elvtársak - Csongrád megyei közgyűlés online

Megint célpont a NENYI, szomorú szmájlit rajzoltak a nyilatkozatra. A képviselők elfogadták a megye költségvetését. Tovább olvasom