Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Vérbagoly az éjjeli könyvtárban

A bagoly 270 fokra tudja elfordítani a fejét. A vérbagoly olyan, mint a vérnyúl. A színes könyvborítókat évente egyszer szét szabad vagdosni. Ezeket az információkat a második szegedi könyvtári éjszakán szereztük.
Az éjszakában a TIK minden ablaka világos volt. Fotó: Segesvári Csaba
Kellemes félhomály a folyosókon, könyvek villanyfényben, mézes sütemény és gyümölcstea illata a teaházban. 1956-os könyvtári iratok, emlékek, emigráns kiadványok, baglyos filmek, könyves túrák. A József Attila Tanulmányi és Információs Központ második alkalommal rendezte meg a könyvtári éjszakát. Este nyolc és hajnali kettő között nem csak az egyetemistákat várták, mégis elsősorban a hallgatók keresték fel az egyetlen éjjelre átváltozó TIK-et.

Egy csoportjuk például montázst készített, ollóval esett neki rengeteg színes könyvborítónak. A könyveknek nem eshet bántódásuk, de a borítók úgyis szakadnának... – indokolta a könyvtárban szokatlan tevékenységet egy könyvtáros. Ágnes, Petra és Anita az Álom című montázs összeállításán dolgozott, a vízesés helyét keresték az alvó macska, a bolygók és Bábel tornya között. Azt mondták: eredetileg táncházba indultak, de onnan elkéstek.

– Innen is elkéstünk, nem nyitásra jöttünk. Még szét sem néztünk, csak leültünk vagdosni – közölte Anita, aki az álom tematikát
Freuddal magyarázta. A délutáni pszichológia előadáson ugyanis róla volt szó. „Legalább látszik, hogy tanultatok" – próbáltunk viccelődni, de a lányok nem értékelték. Továbbálltunk az erre az estére felépített bagolyházba, ahol többen külsőleg is azonosultak az éjjeli madárral. Tóth Eszter madaras sminkje már készen volt, testvéréé, Balázsé éppen készült. Pirossal, mert a fiú vérbagollyá akart változni.

– Miért, szerinted van olyan, hogy vérbagoly? – érdeklődtünk, mire közölte: olyan, mint a vérnyúl.
– Jó ötletnek tartjátok az éjszakai nyitva tartást? – kérdeztük, hogy visszatereljük a beszélgetést a valóságra.
– Főleg azt tartom jó ötletnek, hogy büntetlenül visszahozhatom a lejárt könyvet – utalt Eszter az éjszakai könyvtár egyik népszerű programjára, a kegyelem órájára, majd bemutatta Szabó Nikolettát, akiről közölte: bagolyidomár.

A madárról egyébként Aranyi Zoltán könyvtárostól megtudtuk: azért tartják érdeklődőnek, sőt okosnak, mert szeme az emberéhez hasonló. A könyvtárosok egyébként kétféle kvízt állítottak össze a madárról (12 másikat további témakörökben), és két helyszínen vetítettek filmet róla. Egy tudományosat és egy „félős baglyost".

A madaras teszttel birkózott Tóth Attila és Mika Noémi is. A könnyű kérdések közt említették például azt, hogy hány fokkal tudja elfordítani a fejét a bagoly.
– Az egyik lehetőség a 360 fok, ami elég hülyén nézne ki. A másik a kilencven fok, de annyira én is el tudom. Marad a 270 fok – magyarázta Attila. Nehéznek ő azt a feladványt találta, hogy mit jelent a mondás: isten baglya. Megállapodtunk: az isten barmát még tudnánk, de sajnos nem a négylábú jószág az este egyik központi motívuma. Információink szerint nem az lesz jövőre sem, a tavalyi macska és az idei bagoly után 2007-ben a boszorkány következik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzéki és kormánypárti frakcióvezetők reményei

A szegedi közgyűlés vezető politikusai biztosak abban, hogy az országos politika hatással lesz a… Tovább olvasom