Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Vérből mutatnák ki a korai stádiumú daganatot a szegedi egyetemen

Európában hazánkban a legmagasabb a tumorhoz köthető halálozások száma: évente 33 ezren veszítik életüket rák miatt. Ez 20 százalékkal több, mint az európai átlag.
Egyedülálló projekt indult el a Szegedi Tudományegyetem és az Enterprise Communications Magyarország Kft. együttműködésével. A közel másfél milliárd forint támogatásból megvalósuló fejlesztés célja egy komplex tumordiagnosztikai rendszer létrehozása, amely vérminta alapján segíti a daganatok korai felismerését.

Mint ismeretes, Európában hazánkban a legmagasabb a tumorhoz köthető halálozások száma: évente 33 ezren veszítik életüket rák miatt. Ez 20 százalékkal több, mint az európai átlag.
 

A projekt célja egy olyan diagnosztikai rendszer kifejlesztése, amely a daganatos elváltozásokat egy vérmintából is képes azonosítani. Ezzel a mostaninál jóval korábbi stádiumban felismerhetők lennének ugyanis a kóros elváltozások, ráadásul személyre szabott terápiát is lehetne ez alapján rendelni.

A technológia egyébként nem új: a géndiagnosztikát már most is használják. A most induló fejlesztésben azonban a tervek szerint ez az eljárás automatizálttá válhat, így jóval költséghatékonyabb lesz, illetve megbízhatósága is nő. A négyéves projekt végére létrejöhet egy olyan prototípus, amelyet aztán a későbbiekben piacra is lehet vinni. A résztvevők célja egy olyan rendszer kifejlesztése, amely akár OEP-finanszírozott módon is elérhetővé teheti ezt a diagnosztikus eljárást. Azzal pedig, hogy a daganatokat korai stádiumban felismerik, jelentősen csökkenhetnek az egészségügyi kassza rákgyógyításra fordított kiadásai is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matricával népszerűsítik az Erasmust

Matricával népszerűsítik az Erasmust
A következő félévben a Gál Ferenc Főiskola 9 hallgatója kapcsolódik a programhoz, akik… Tovább olvasom