Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Véres jelenetek a tápéi flaszteren

Szeged - Egy disznó rosszul járt, de a tápéiak jól szórakoztak szombati hagyományőrző rendezvényükön. A véres jelenetek helyett megpróbáltunk a mulatságra koncentálni.
A disznóvágás nem csak a sertésnek problémás, egy vegetáriánus számára sem az a hely, ahová szombat reggel mindenáron kívánkozik. A szerkesztő azonban viccesnek találta a szituációt, ezért ezúttal növényevőt küldött a belsőségek közé.

A Tápéi Hagyományőrző Egyesület tagjai és a böllérek szombaton a Heller Ödön Művelődési Ház udvarán már reggel elintézték a 165 kilós állatot. Amíg ők mostak és daraboltak, a vajdasági és tápéi vendégek könnyű kis reggelit: sült vért és káposztát falatoztak. Mivel egy idő után meguntuk visszautasítani a kínálást, a disznó többi része után néztünk.

– Körülbelül negyven kiló hurka és kolbász készül – magyarázta Makra Tibor főböllér, aki nagyjából tizenhárom éve böllérkedik, vagyis tizenhat évesen kezdte a szakmát. Szeptembertől márciusig szinte minden hét végén reggel négytől késő estig szúr és vág, feldolgoz.

– Hogy jön ki a vér? – kérdeztük, mire Tibor teljesen amatőrnek nézett, és elkezdte magyarázni, hogy meg kell szúrni a disznót, és kifolyik.

A feleselésért egyik asszonynak sem kellett a szomszédba menni.
Fotó: Frank Yvette

– De a ruhából – pontosítottuk a kérdést, mire kiderült: nemcsak az ecetes olló jó, van olyan mosópor is, ami kiviszi. Ez azonban nem a reklám helye. Közben az uniós előírások értelmében megérkezett az állatorvos, mi pedig a körben álldogáló és szemmel láthatóan hozzáértő férfiaktól érdeklődtünk a disznó farkának hasznosíthatóságáról. Mehetne a kocsonyába, de most a pörköltbe megy. Miklós Mihály azt is elárulta: ami a szemünk előtt fehérlik, az a fodorháj, régen ebből hájaskiflit készítettek az asszonyok, most azonban abálva kerül a hurkába.

Ezen részletek után már nem utasítottuk vissza a disznóvágás egyik nagyon fontos kellékét, a „morzsányi" kisüsti pálinkát. Az egyesület tagjai elmesélték: profi mulatók, ezért a disznóbálban egész vasárnap hajnalig énekelni és táncolni fognak. Efelől kétségünk sem lehetett, a vidám tápéiak délelőtt tíz órakor már az utcára készültek „eszetlenkedni" - ahogy az egyik asszony fogalmazott.

– Gyerekek! Csináljuk a fesztivált azon nyomban! – biztatta őket Szalkai János, a Tápéi Hagyományőrző Egyesület elnöke. A csoport pedig kolompokkal, fakanalakkal, fedőkkel, lábasokkal tett eleget a felszólításnak. A menet élére a cucorkaba került, a Kis kút, kerekes kút pedig már harmonikakísérettel hangzott fel.

Mulatság a javából

Az asszonyok hujujujúztak és csujogattak. Imígyen: „Aki eztet írélli (vagyis irigyli) keze, lába törjön ki! Fejünk fölött száll a fecske, a menyecske nincs kifestve! Aki miránk bámészkodik, böllér alá kívánkozik!" Végül az is kiderült, miért húztak a menetben egyesek fatuskókat maguk mögött. Szalkai János elmagyarázta: a népszokás szerint azok a legények, akik olyan mulyák, hogy a farsang végéig nem találnak menyasszonyt maguknak, a lány helyett csak a tuskót húzhatják.

Olvasóink írták

  • 1. radikalis 2008. február 17. 22:06
    „Nem tápAiak? Elfogadom hogy mi szögediek is fölvettük a pesti tájszólást, de helységnevek esetében kitarthatnánk az eredeti nyelvünk mellett!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízkőoldón mosolyog az exmilliárdos

Újra nagyban játszik a Solton új életet kezdett Stadler József. Az akasztói juhászlegényből lett… Tovább olvasom