Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Veretlenül nyerte a temesvári tornát a Pick Szeged

A Pick Szeged sikerével zárult a hatvanadik születésnapját ünneplő Temesvári Politechnika által rendezett nemzetközi férfi kézilabdatorna. Vladan Matics csapata előbb a Partizánt (35–21), majd a Temesvárt (27–23), végül pedig a Portland San Antoniót (24–23) győzte le.
Pick Szeged–Portland San Antonio 24–23 (13–10)
Temesvár, 1000 néző.
Pick Szeged: PULJEZEVICS – GHIONEA 5, KRIVOKAPICS 6 (2), ANDJELKOVICS 3, DJURKOVICS 1, PETREA 1, Zvizej 2. Csere: Marjanac (kapus), Osmajics 1, Vadkerti, STAMATE 4, Bajusz 1. Edző: Vladan Matics.
Portland: Svensson – Vugrinec 1 (1), MATOSEVICS 4 (1), Balics, NIKOLICS 4, KJELLING 6 (3), ORTIGOSA 4. Csere: Perez 2, Dominikovics, Andorinho 1, Jorgenssen 1. Edző: Javier Cabanas.
Kiállítások: 18, ill. 10 perc. Hétméteresek: 2/2, ill. 4/3.
Az eredmény alakulása: 5. perc: 3–5, 10. p.: 6–6, 20. p.:10–8, 26. p.: 13–9, 42. p.: 18–14, 44. p.: 19–14, 50. p.: 22–17.

A Pick Szeged sikerével zárult a hatvanadik születésnapját ünneplő Temesvári Politechnika által rendezett nemzetközi férfi kézilabdatorna. Vladan Matics csapata előbb a Partizánt (35–21), majd a Temesvárt (27–23), végül pedig a Portland San Antoniót (24–23) győzte le. A legjobb kapusnak Puljezevicset, míg a legtechnikásabb játékosnak Ghioneát választották.

Egy nagyot ásított Stamate, amint a temesvári sportcsarnokba ért a csapat, de a társak sem voltak igazán ébren még. Ám nem csupán a szegediekre volt ilyen hatással a vasárnapi szokatlanul korai kezdés: a torna befejező napjának első találkozóját a belgrádi csapat késése miatt fél órával később kezdték. Az utolsó helyet eldöntő találkozón a Partizán a félidőben még hárommal (15–12) vezetett, végül a hazai közönség biztatását élvező házigazda klub nyert 30–28-ra, s lett a torna harmadik helyezettje.

A temesvári olimpiai sportcsarnokban nem voltak létszámfölényben a Pick-drukkerek, de csak az ő biztatásuktól volt hangos a terem. Nemcsak Szegedről, hanem Makóról – az NB I/B-s klub vezetősége –, sőt még Nyíregyházáról is érkeztek szurkolók.

– A világ legjobb csapatai között számon tartott Portland ellen nehéz dolgunk lesz, de az előző két mérkőzésből tanulva egy kicsit módosítok az összeállításon: Petreát bokasérülése ellenére megpróbálom támadásban minél tovább pályán tartani. Védekezésben pedig Osmajics lesz a balkettes. Sutkát is csak védőként játszatom – mondta Vladan Matics a Temesvár elleni mérkőzés után. A meccset erős bírói szembeszélben 27–23-ra nyerte a Pick, de a találkozóról több szó nem esett. Mindenki a másnapi mérkőzésre gondolt és koncentrált.

– Nem vagyok még teljesen jól. Olyan nyolcvanszázalékos állapotban van a lábam. Sajnos nagyon későn fedezték fel a vádlimban a részleges szakadást – mondta Danijel Andjelkovics, aki még megjegyezte, ez nem zavarhatja abban, hogy legyőzzék a spanyolokat. A másik sérült, Petrea is azt hangoztatta, hogy fáj a kibicsaklott bokája, de bokavédővel vállalja a játékot.

Herbert külön melegített a többiektől, ugyanis a lovaglóizom-sérülésére speciális gyakorlatot végeztetett vele Vladimir Bankovics, a csapat erőnléti edzője.

Ványa 34.

A Pick Szeged játékosai szombaton az ebéd előtt az étterem előtt gyülekeztek. Senkit nem avattak be a tervükbe. Vadkerti Attila szorongatott egy csomagot a kezében, de a világért sem akarta megmutatni, hogy mi van benne. Egy kis idő múlva, amikor a mindenki által nagyra becsült és szeretett Vladimir Bankovics megjelent, a félkör bezárult, s átadták az ajándékot. Egy 34-es számú mezt, amelynek az elején magyarul, románul és szerbül az volt ráírva: Futás! Ványa, mert mindenki így hívja, kissé meghatódva fogadta a születésnapi gratulációkat.

Ami pedig a mérkőzés első részét illeti, tíz percig haladt együtt a két csapat a gólszerzésben. Aztán Krivokapics gólerős játékával, no meg Matics edző jó taktikájával átvette a vezetést, s ezzel együtt a játék irányítását a Pick. De természetesen ahhoz, hogy a Szeged négy góllal (26. perc: 13–9) elhúzzon, nagy szükség volt Puljezevics Nenad bravúrjaira is. Abból pedig nem volt hiány. De ugyanúgy dicsérhetjük Djurkovics energikus beállós munkáját is. Andjelkovics kitűnő labdáival pedig mindig helyzetbe hozta a társakat. A szünetben elégedetten csettintettek a magyar bajnokcsapat drukkerei.

Rosszul kezdték a második játékrészt a szegediek. Eladott labdák, kapufák miatt egy gólra (13–12) feljött a Portland. A 38. percben egy kis kakaskodás zajlott a pályán: Andjelkovicsot már sokadszorra vitték szabálytalanul a parkettre, erre őt állították ki a játékvezetők. Szerencsére a bírók hallgattak Petrea szavára, hogy Carrajal belerúgott az irányítóba. Nem volt könnyű a kedélyeket lecsillapítani.

– Balics eddig nem sokat mutatott – állapította meg Gilinger Péter, a volt makói játékos. De hozzátette még, hogy szinte nincs a spanyol sztárcsapatnak átlövője. A Pick pedig nagyon fegyelmezetten és rutinosan védekezett. A támadásokba néha hiba csúszott, de mindig volt olyan játékos, aki hátára tudta venni a csapatát. Előbb Ghionea, majd Stamate brillírozott .

– Én már nem merek jósolni – mondta nagy izgalmak közepette Nagy György Sándor, a Makó KC elnöke, ekkor a Pick vezetett 24–22-re.
Másfél perccel a találkozó vége előtt Stamatét piros lappal kiállították, mert a bírók „bevették" Balics jelenetét: eljátszotta a „nagy halált". Öt másodperccel a vége előtt, egygólos szegedi vezetésnél a játékvezetők elvették a labdát a Picktől, ezzel megkoronázva az addig is részrehajló ténykedésüket. Szerencsére az időntúli szabaddobást nem tudták gólra váltani a spanyolok, így vert seregként vonulhattak le. A Pick-játékosok pedig megköszönték a szurkolók segítségét. Egy biztos, a velenjei Pick Szeged és a temesvári között óriási különbség volt. A magyar bajnok kulcsemberei egymást múlták felül, szinte nem volt olyan játékos a pályán, aki ne tűnt volna ki.

A Pick Szeged tehát megérdemelten hódította el a Politechnika Temesvár hatvanéves fennállására rendezett torna trófeáját.

A legjobb kapus díját Puljezevics Nenadnak ítélték oda, a legtechnikásabb játékosnak járó díjat pedig Valentin Ghionea kapta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ételmérgezés gyanújával kerültek kórházba Kiskundorozsmáról

Három gyermeket és egy felnőttet szállítottak kórházba ételmérgezés gyanújával Kiskundorozsmáról -… Tovább olvasom