Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Vérfertőzés, perverzió - Áldozatok Amstettentől Szegedig

Szeged - Tavaly Csongrád megyében két vérfertőzés fordult elő, három-négy pedig a dél-alföldi régióban. Az áldozatok kilencven százaléka lány, az apa olykor a feleséget helyettesíti gyermekével.
Huszonnégy év egy pincében, hét gyermek az édesapától – sokkolta a közvéleményt a tisztes nagyapaként ismert Josef Fritzl amstetteni rémtette. Példátlan a nemzetközi kriminológiában, hogy ennyi ideig tartsanak fogva hozzátartozót, gyermeket, a mindennapokban viszont nem ritka a vérfertőzés: tavaly például Csongrád megyében két ilyen eset fordult elő, három-négy pedig a dél-alföldi régióban. Az áldozatok kilencven százaléka lány, az apa olykor a feleséget helyettesíti gyermekével.

Bezártság, kiszolgáltatottság, rendszeres nemi erőszak, mindez gyermekkortól kezdve – és az elkövető az áldozat saját édesapja. A 42 éves amstetteni Elisabeth Fritzl azt vallotta: apja akkor molesztálta először, amikor ő még csak 11 éves volt, hat évvel később pedig sikertelenül próbált megszökni otthonról. A százhetven centi magas, és az évek alatt hatvan-hetven négyzetméterre kibővített pincébe 18 évesen került, ahol apja az első időkben mint egy állatot láncon tartotta. Ott hozta világra apjától fogant hét gyermekét is: egyikük néhány naposan meghalt, hárman pedig kiszabadulásukig soha nem látták a napvilágot. A legidősebb, 19 éves lány, Kerstin ma is kómában fekszik, az ő – egyes feltételezések szerint genetikai eredetű – betegsége miatt derült fény a kriminológiában mind ez idáig példa nélküli esetre, ami azóta sokkolja a világot. És a rendőrök most azt gyanítják, hogy ráunván a feleségétől született lányára, Kerstinnel is, vagyis a lányával és egyben unokájával is fajtalankodott az amstetteni rém.

Az amstetteni ház pincéjének egyik szűk helyisége Fotók: MTI
Az amstetteni ház pincéjének egyik szűk helyisége.
Fotó: MTI

A szakirodalom nem tart nyilván ilyen hosszú bezártságot, tudtuk meg a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság egyik pszichológusától. De annyi biztos: az anya és főleg a vele élő gyermekek maradandó idegrendszeri károsodást szenvedhettek. A döbbenetes bejelentés nyomán egy francia nő is jelentkezett, akinek, bár bezárás helyett „csak" testi-lelki kínzásban volt része, hat gyereke született édesapjától. 2006-ban egy komlói tizenéves szült gyermeket nevelőapjának – az eset csak a napokban pattant ki, ami talán szintén az amstetteni ügynek köszönhető.
– Csongrád megyében az elmúlt 38 évben nem fordult elő, hogy valaki hozzátartozóját, gyermekét hosszú évekig fogva tartotta volna – mondta el Exterde Tibor, a Csongrád Megyei Bíróság Büntetőkollégiumának elnöke, de hozzátette: vérfertőzés miatt viszont sajnos több eljárás is folyt.

Megyénk réme

Csaknem négy éven keresztül kényszerítette fajtalankodásra és közösülésre két kiskorú gyermekét egy Csongrád megyei apa. Az idősebb testvér először 2004 nyarán beszélt egy pszichológusnak apja rémtetteiről, húga egy évvel később. A két kislányt többször vizsgálta pszichológus, az ügyben azonban évekig nem indult büntetőeljárás, mert az apa nyomására mindig rábírták a gyermekeket, hogy vonják vissza vallomásaikat. A 2006 óta előzetes letartóztatásban lévő férfi a szakvélemények szerint manipulálta feleségét és gyermekeit, pszichikailag terrorizálta szűkebb környezetét, lányait megfélemlítette, érzelmileg zsarolta, kitagadással, öngyilkossággal fenyegetőzött. Feleségét kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolják: bár azt állítja, nem tudott a rendszeres erőszakról, családtagjai szerint ő is felelős.

Csongrádon egy édesapa óvodáskorú kislányával és annak kisöccsével fajtalankodott, az apát 12 évi fegyházbüntetéssel sújtották, derül ki lapunk archívumából. Szegeden egy emberölés bűntettéből feltételesen szabadult férfi élettársa négyéves kislányát molesztálta, egy másik szegedi ügyben a nevelőapa pénzt és ajándékot adott 11 éves nevelt lányának, akivel – az édesanya távollétében – rendszeresen fajtalankodott. A megyében tavaly két vérfertőzéses esetben nyomozott a rendőrség, tájékoztatott Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Dr. Vetró Ágnes, a SZOTE ÁOK Gyermek és Ifjúsági Pszichiátriai Osztályának osztályvezető docense viszont havi rendszerességgel találkozik szexuálisan kihasznált gyermekekkel. Az áldozatok kilencven százalékban lányok, negyedüket saját hozzátartozójuk – hetven százalékban az apa – molesztálja.

– A visszaélés nem függ anyagi helyzettől, képzettségtől. A gyermeküket megkívánó apák között akad tanyasi és köztiszteletben álló diplomás egyaránt. És nem minden esetben pedofilok – fogalmazott a doktornő –, sokszor a rossz szocializáció miatt jutnak idáig. Uralják, megfélemlítik a családot, gyenge jellemek, vagy a szemléletük feudalizmus előtti: a gyereket a szülő tulajdonának tekintik – magyarázta, majd hozzátette: az is előfordul, hogy az apa a betegség miatt vagy egyéb okból távol lévő anyát „helyettesíti" lányaival.

Az áldozatokat be sem kell zárni, hogy hallgassanak: némák a félelemtől, a szégyentől. – A kihasznált kiskorúak nagy része elveszti az önbecsülését, alapvető bizalmatlanság alakulhat ki bennük a férfiakkal szemben, vagy később éppenséggel túl könnyedén teremtenek majd szexuális kapcsolatot, mert csak emellett érzik magukat biztonságban – beszélt a doktornő a visszaélés hatásairól, és arra is rávilágított, miért garázdálkodhatnak évekig az elkövetők: gyakran a család, az anya is hibás.

A hírhedtté vált ausztiai otthon kívülről
A hírhedtté vált ausztiai otthon kívülről. Fotó: MTI

– Az anya gyanítja, mi történik, de nem szól: ő is fél az apától, esetleg el sem akarja hinni, amit a gyerek mond – tapasztalta a szakember, aki szerint nehéz elképzelni, hogy Josef Fritzl felesége semmit sem sejtett: ha az apa erőszakos személyiség, teremthet olyan légkört, amiben egyszerűbb mindent elhinni, mint kiállni az igazunkért. Akár azt is, hogy lányunk megszökött, szektába állt, a küszöbön hagyta három gyerekét, hogy neveljék fel a nagyszülők, és a férj időigényes műszaki rajzokat készít éjszakákon át a pincében – ezeket a meséket adta be ugyanis Josef Fritzl a feleségének.

Így érezhetett az az anya is a Békés megyei Dobozon, akinek büntetett előéletű élettársa két és fél éven át hetente többször megerőszakolta nevelt kamaszlányát. Az anya mindezt látta is, de bejelentést nem tett a hatóságoknál: a férfi később saját négyéves kislányával is fajtalankodott. Az anyát ilyenkor bűnrészességgel vádolják, ugyanis nem védte meg gyermekét, nem jelentette a hatóságoknak az esetet, márpedig neki még mindig több lehetősége van tenni valamit, mint egy védtelen kiskorúnak. Ha igaz az osztrák rendőrök gyanúja, Elisabeth a pince börtönében sokat megadott volna érte, ha szólhat egy szót lánya védelmében.

A törvény szigora

Az egyenes ági rokonok (nagyszülő-unoka, szülő-gyerek) beleegyezéssel történő közösülését vagy fajtalankodását tekinti vérfertőzésnek a büntetőjog, mindkét felet egytől öt évig terjedő börtönnel sújtja a törvény szigora. Ha az egyik elkövető (a leszármazó, azaz az utód) 18 éven alatti, nem büntethető. A 12 éven aluli gyermekkel folytatott vérfertőző kapcsolat akkor is büntetendő, ha a gyermek beleegyezett: a jog ugyanis védekezésre képtelennek tekinti. A büntetési tétel ez esetben öt-tizenöt év között mozog.

Olvasóink írták

 • 11. No.6-Sy 2008. május 12. 07:55
  „Sorry, fordítva: minden 5.lánygyerek és minden 10.fiúgyerek incesztus-áldozat”
 • 10. No.6-Sy 2008. május 12. 07:52
  „Ki kéne már verni a fejből azt a buta előítéletet, hogy csak a cigányokra jellemző a vérfertőzés. Rájuk IS. Bárki lehet elkövető, a legkonszolidáltabb nagypolgári sz@rházi is dughatja a kislányát-fiát (!) a négy fal között. Sőt: elkövető lehet az Anyák Anyája, a Háziszent; lehet pap, gyülekezeti vezető , gyermekpszichiáter, gyermekorvos, dada, óvónő, bébisintér stb.

  Magyarországon minden 10. lánygyerek és minden 5. fiúgyerek incesztus-áldozat. Zömük egy életre szóló, soha nem helyrehozható személyiségváltozást - és károsodást szenved. Ehhez képest a faroklevágás vagy 20 év köcsögölés nagyon kevéske büntinek tűnik.

  És tényleg nagy marhaság, hogy senki nem látott semmit...bla-bla-bla..."vétkesek közt cinkos, aki néma".
  Anyus, aki "meg van félemlítve" legtöbbször valójában irigyli a kislánya/kisfia előtt álló életet, irigyli a fiatalságot, a romlatlan, tiszta életet, és ez az irigység készteti őt olyan látens gyűlöletre, hogy HAGYJA, hogy apus, keresztapus, rokongyerek stb. aljasul kihasználjon egy gyereket és rámásszon arra.

  Tény, hogy aki áldozat volt, az szinte minden esetben mindent megtesz azért, hogy a gyereke soha ne lehessen azzá, mint amivel ő maga szenvedett. Aki azonban olyan, mint a fent hozott példa - passzív agresszor - az valójában nagyon is boldog, hogy nem őt dugja apus: amíg a gyerek van soron, addig se őt dugják. Nincs ő megfélemlítve, csak elfordul, mert neki úgy kényelmes - mint a legtöbb embernek a családon belüli erőszak kérdésében. Valamint az ilyen barom agya szerint legalább a gyereknek is "pokoli élete" lesz...na nehogy már jobb élete legyen, mint neki!

  A legelajasabb ember az ilyen tettekben többnyire a csendestárs, aki elfordul és a legtöbb áldozat őket gyűlöli a leghosszabban. Beleértve a szűkebb- tágabb környezetet: pl. az utcát, a falut, az iskolát. Azt hiszem, joggal: ma már tanítják is azokat a jeleket, amikre odafigyelve azonnal ki lehet szúrni azt, hogy egy gyereket áldozattá tettek a szülőknek alkalmatlan szülei.

  Régóta mondogatom, látva és nem egyszer nagyon mélyen átérzve az áldozatok embertelen, néha ép ésszel alig felfogható, szerencsées esetben is jó pár évig tartó mély lelki szenvedéseit (poszttrauma), hogy az ilyen anyust(vagy nemileg fordítva is) legszívesebben becsuknám apussal egy cellába, jó húsz évere - innentől rendezzék le egymással a meccset. De ez csak a magánvéleményem.”
 • 9. joy 2008. május 08. 20:11
  „Istenem, de sok barmot teremtettél e Világra!”
 • 8. Sziszkó2 2008. május 08. 17:04
  „Azt az anyát is megkínoznám amelyik ezt hagyja.
  A kisebbségről meg annyit, hogy nem egyszer hallottam már olyan történetet, hogy ezeknél az apauci drága kipróbálja a lányát, hogy milyen feleség lesz belőle és még büszkék is rá.
  Hát tényleg megérne egy cikket.”
 • 7. mandy ;) 2008. május 08. 13:37
  „Ne erről írjatok már cikket basszus...”
 • 6. péter g. 2008. május 08. 12:11
  „Furcsa dolog ez..-
  A tények azt mutatják, hogy a cigánylányok 10-15%-a már 14 éves kora előtt teherbe esik, miközben ez a nem cigány lakosság körében évi néhány - általában nagy botrány kavaró - eset.
  A tények azt mutatják, hogy a cigánylányok közel fele 18 éves kora előtt már szül, ami általában rossz a gyereknek (a ballib, SZDSZ-es Beszélőben megjelent adatok - persze, biztos ők is hazudnak, mi?)
  A tények azt mutatják, hogy a cigánygyerekek 10-15%-a annyira közeli rokonok (nemritkán testvérek-féltestvérek, vagy gyerekek-szülők) kapcsolatából származik, amit a törvény már önmagában büntetni rendel.
  A tények azt mutatják, hogy a cigánygyerekek nagyon nagy része, kb harmada ezek miatt eleve fogyatékos .(Egyetemi tanulmány: Nyírmihálydi 100%) Retardált, már születésekor sorsa eldőlt - tettek róla az általában szintén tűfejű szülei, hogy eldőljön.
  Ezek után kérdezem, ha a statisztikák szerint a cigányok 42%-a; Baranyában 60%-a vért fertőz, miért csak az évi egy-két magyar esettel foglalkozunk???”
 • 5. Carlo 2008. május 08. 11:40
  „ilyen gyorsan követi az eseményeket a DM
  ez igen :)”
 • 4. patronn 2008. május 08. 09:19
  „Én attól félek, hogy most sok ilyen szerencsétlent ölnek meg ilyen állatok, hogy ne járjanak így.”
 • 3. oki 2008. május 08. 09:15
  „Egyáltalán igaz ez a történet, vagy egy újabb OLAJFALÓ?”
 • 2. sadacsill 2008. május 08. 08:59
  „Hát én is levágnám neki, a helyét még jól besóznám és a levágott részét a seggébe dugnám! Na így vonultatám fel!!!
  Undorító, hogy egy APA ilyenre képes!!!!!!!!”
 • 1. 4 2008. május 08. 07:15
  „Az ilyen embereknek ( ha nevezhetem igy őket )Nem börtön büntetést kellene kiszabni, hanem le vágni az elkövetés eszközét és mint tárgyi bizonyitékot felvonultatni.

  Mi visz rá egy embert ilyen tettek elkövetésére ?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat év telt el Csányi Tamás életmentő beavatkozása óta

Zákányszék -A tüdőbeteg Csányi Tamás majdnem meghalt 2002-ben. Életét Bécsben mentették meg egy speciális beavatkozással. Tovább olvasom