Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Vergődnek a forintos telkekkel

Dóc, Újszentiván - Két település, Dóc és Újszentiván összesen huszonhat "egyforintos" telkén eddig csupán két lakóház épült fel.
A Magyar Nemzeti Bank március 1-jén bevonja az egyforintos érméket, pedig Szeged környékén ekkora összegért nemrég még darabka földhöz lehetett jutni. Dóc 2005-ben akciót indított, az önkormányzat huszonöt telket adott el négyzetméterenként egy forintért. Újszentiván akkori vezetése pedig ugyanebben az évben adott 3,8 hektár földet egyetlen forintért a Tisza–Maros 2005 Kft.-nek, amely azt ígérte: termálhotelt épít. Nem épített máig sem, pedig a szerződés szerint 2007. december 31-éig állnia kellett volna a négycsillagos csodának, különben a cégnek vissza kellett volna adni a telket. A szerződésben az is szerepelt, hogy ha az eredeti állapot nem állítható vissza, a vállalkozás 2 millió 300 ezer forintot fizet az önkormányzatnak.

A kerítés már elkészült, a hotel még sehol. Év végéig fel kell építeni Újszentiván határában.
Fotó: Karnok Csaba

– Módosítottuk a szerződést, 2008. december 31-e a határidő, de felemeltük a 2,3 milliót 25 millió forintra – mondta el érdeklődésünkre Putnik Lázár polgármester. A területet a vállalkozó körbe kerítette és felépült egy melléképület – egyelőre csupán ennyi történt, információink szerint az eddigi beruházás körülbelül 80 millió forintba került. Az önkormányzat egyébként továbbra is szeretné a hotelt.

Dócon két ház készült el, egy harmadik alapjait pedig már lerakták. Sok földvásárló későn jött rá, hogy mégsem könnyű hitelhez jutni. Nem tudták elkezdeni az építkezést, és a falu önkormányzata az eladási áron visszavásárolta a telkeket.

Körülbelül 6-8 egyforintos telek gazdája azonban még nem adta fel, próbálnak hitelhez jutni és építkezni. A beépítési határidő két év, de kérelemre egy évvel meghosszabbítható – tudtuk meg Tóth Margit polgármestertől.

Olvasóink írták

 • 4. ltammy 2008. február 16. 16:10
  „Hát költözz Dócra ha akarsz!”
 • 3. Konrad 2008. február 16. 14:59
  „Komolyan elhiszik emberek, hogy önerő nélkül lehet építkezni?
  Egyébként lehet újrapályázni a visszaadott telkekre?”
 • 2. waterbear 2008. február 15. 17:12
  „21. századi magyar népmese

  Hol volt, hol nem volt....Volt egyszer egy ember, az öreg Hiszékeny fia volt, egészen a polgármesterségig vitte....”
 • 1. ivcsek 2008. február 15. 07:08
  „:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzfüggő is a fogápolás

Szeged - Az óvodásoknak és általános iskolásoknak kötelező fogorvoshoz menniük, a felnőttek viszont egyre többször csak végső esetben kopogtatnak be a fogorvos-tudományi kar klinikáján. Tovább olvasom