Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Vérmes szurkolók, higgadt családapák

Nehezen viselik a pickes szurkolók, ha „Hajrá Veszprém" feliratú sálban mászkál valaki a Kárász utcán. A legvérmesebb szegedi sportrajongó, Érdi Zsolt és Tóth József példás családapa. Bevallották: a meccseken vezetik le a mindennapok feszültségét. A feleségek szerint otthon nyugodt, higgadt emberek.
A legvérmesebb szegedi szurkolók közé tartozik Érdi Zsolt és Tóth József, alias Süni. Nélkülük 25 éve nem kezdődhet el mérkőzés.

Hangulatfelelősöknek is nevezhetnénk a két fiatalembert. Azt viszont egyikük sem szereti, ha őket B-közepeseknek tituláljuk. Zsolt azt mondja: az olyan szocreálos. Ezért is alakították meg még a '90-es évek elején a Majestic Ultras szurkolói tábort. Kis közösségük jó néhány nagy túrán és tortúrán túl van. Zsolt úgy számolja, hogy negyven külföldi meccsre kísérte el a Pick kézilabdásait. Kettő a legemlékezetesebb számára: az első, amikor a Kijev melletti Browariba egy kis Polskiban utaztak négyen. A másik kiemelkedő túra számára az izlandi kirándulás volt, ahol feleségével megismerkedett.

Aki a két szurkolót csak a pálya széléről ismeri, azt hihetné, hogy állandóan tombolnak, dagad a fejük, és a civil életben is úgy ordibálnak, hogy a nyakukon majd szétdurran az ütőér. Süni bevallja, ha nincs meccs, akkor sem bírja elviselni, ha valaki veszprémes sálban mászkál a Kárász utcán.

Visszaesőben

Megfigyelhető, kevesebb a szurkoló a szegedi meccseken. A főszurkolók a visszaesést annak tudják be, hogy a sportrajongók a jegy- és bérletárakat nehezen tudják megfizetni. Nem is azért, mert nagyon drágák, hanem azért, mert a megélhetési rezsit sokkal nehezebben tudják kifizetni, mint hat-nyolc évvel ezelőtt. Úgy vélik, először mindenki a szórakozás költségeit fogja vissza, hogy meg tudjon élni.

– Nem egyszer odamentem a sráchoz, és megkértem szép nyugodtan, hogy varázsolja le a nyakából a sálat, és ne hergeljen bennünket – meséli Süni, aki bevallja: a veszprémiekkel még ma sincs béke, no meg a békéscsabaiak is idegesítik. A 36 éves trolibuszvezető Zsolt és a 44 éves vasutas Józsi a harmadik félidőkből sem maradhat ki.
– A meccs utáni zrikálós balhék hozzátartoznak egy igazi szurkoló életéhez – magyarázza Zsolt.
– Nem félünk mi Veszprémben sem. Volt olyan, amikor megtaláltuk meccs után a fotexesek törzshelyét, és finoman elbeszélgettünk egymással. Talán csak egy szék és néhány pohár tört össze – teszi hozzá Süni.

Egy biztos: ilyen vehemens szurkolók nélkül nincs hangulat egy meccsen. A diszkréten tapsikoló közönségtől nem igazán jön lázba egy csapat. Mindkettőjük elismeri, régebben nagyobb balhék voltak, mert akkor a rendőrök még nem készültek belőlük. Érdekes módon mindketten megemlítik, hogy az ultrásokat a néhány éve elhunyt, egykori kézilabdás, a városi sportigazgatóság munkatársa, Noel Józsi tudta megfékezni.

– Azért járok meccsre, hogy ne kapjak fiatalon infarktust vagy agyvérzést. Lehiggadok, felülök a buszra, és mire hazamegyek, nyugi van. Nincs semmi gond, de ha nem járhatnék meccsekre, talán meg is bolondulnék – vallja be Süni. Valami ilyesmit mond Zsolt is, aki trolivezetőként az utasok beszólását hősiesen viseli egész héten. Azt mondja, sofőrként nem lehet indulatosnak lenni, nyelni kell.

Természetesen az otthoni higgadtságról mesélő kétgyermekes családapákat szembesítettük feleségükkel. Mindkét nő elismerően szólt férjéről. Segítenek, ha kell, porszívóznak és mosogatnak.
– Ha Zsolt nem segítene a gyerekek tanulásánál, egyedül nem bírnám. Tudom, fontos számára, hogy ott legyen a nagy meccseken, de ő is belátja, hogy első a család. Mindig lehiggadva jön haza, még a vérmes veszprémi meccsektől sem féltem – mondja Heni, Zsolt párja. Irén, Süni felesége sem panaszkodik, sőt különösen örül, hogy 17 éves fia már az apjával tart a meccsekre.
– Meccsek után élménybeszámolót tartanak. Inkább a meccsen balhézzanak, mint itthon. Tudom, szükségük van a szurkolásra, hogy itthon nyugodtak legyenek – mondja az asszony.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darvasi László: Szeged a tengerben

Darvasi László sorozatában a százhuszonhét esztendeje bekövetkezett, borzasztó árvíz hőseinek és… Tovább olvasom