Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Verne-regényből születik interaktív musical a neten

Szeged - Két népszerű szegedi színész, Janik László (képünkön) és Mátyássy Szabolcs Verne Gyula 80 nap alatt a Föld körül című világsikerű regényéből interaktív musicalt hoz létre a világhálón.
Az érdeklődők az interneten nemcsak a produkció megszületését követhetik nyomon, hanem akár közreműködői is lehetnek a 2009 júliusára tervezett ősbemutatónak.

Janik László és Mátyássy Szabolcs néhány éve színpadi szerzőpárosként is sikert aratott, amikor a Szegedi Nemzeti Színházban bemutatták Szindbád című mesemusicaljüket. A kedvező fogadtatás is közrejátszhatott abban, hogy most 8x80 címmel egyedülálló művészeti projektbe, színházi kísérletbe kezdtek.

– Szeretnénk Verne Gyula 80 nap alatt a Föld körül című világsikerű regényéből egy új családi musicalt létrehozni. Nem tudjuk még, hogy hol, kikkel és milyen pénzből tartjuk majd a premiert, ehhez várjuk az olvasók, a közönség tanácsait, ötleteit, megoldási javaslatait – mondja Janik László színművész, az egyik ötletgazda.

Videojelentkezés

Azok, akik szerepelni szeretnének a musicalben, letölthetik és megtanulhatják az elkészült dalokat, majd akár mobiltelefonnal vagy amatőr kamerával videofelvételt készíthetnek produkciójukról. Jelentkezésképpen elég, ha feltöltik az internetre a honlapon jelzett helyre a videoklipet – ezekről is szavazhatnak majd az olvasók.

A projekt elnevezése: 8x80 – a hétfőn elindult kísérlet összesen 640 napig tart, az alkotók a munkafolyamatot nyolc nyolcvannapos szakaszra bontották. Az első, idén karácsonyig tartó fázisban készíti el Janik László a darab szövegkönyvét, a második nyolcvan napban komponálja meg a muzsikát Mátyássy Szabolcs, majd ezt követi a hangszerelés. Jövő nyáron kezdik meg a szereplők válogatását, amelyben ugyancsak fontos szerepet játszik majd az internet. Az ötödik fázisban meghallgatják és kiválasztják a produkció szereplőit, az utolsó nyolcvan nap a bemutatót megelőző próbaidőszak. A premiert 2009. július 10-én tartják, egyelőre nem tudni, hol. A kísérlet folyamatosan nyomon követhető a projekt honlapján: www.8x80.hu – ugyanitt várják a tanácsokat az alkotók.

– Nem feltétlenül csak a saját utunkat akarjuk járni, hanem a legjobb ötleteket szeretnénk megvalósítani. Abban bízunk, hogy többen okosabbak vagyunk, sikeresebb megoldásokat találunk. Nem másokkal szeretnénk megíratni a darabot, azaz nem elsősorban a szövegkönyvhöz és a zenéhez várunk ötleteket, hanem a produkció létrehozásához. Hétfőn elindult a honlapunk, megkezdtük a 640 napos visszaszámlálást. Már kaptunk hozzászólásokat, pozitív és negatív megjegyzéseket is – árulja el Janik László, aki a bizonytalanságok ellenére bízik a vállalkozás sikerében. Úgy gondolja, nagyformátumú, sikeres családi musicalt hozhatnak így létre, amelynek bemutatóját akár valamelyik nagy sportcsarnokban vagy szabadtéri színpadon is tarthatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

180 millió a csomagtartóban

Szeged - Ebben az évben megközelítőleg 180 millió forint eszmei értékben foglaltak le élő védett… Tovább olvasom