Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Veronai és szegedi összefogással adták ki a kódexritkaságot

Szeged - Kódexkuriózumot mutattak be csütörtökön a szegedi egyetemen. Dante Alighieri Isteni színjátékának egyik legrégebbi kiadását jelentették meg a veronai és a szegedi egyetem kutatói.
A Szegedi és a Veronai Tudományegyetem együttműködésének eredményeként a két bölcsészkar hatévi kutatómunka után megjelentette Dante Alighieri Isteni színjátékának 1350-ben készült hasonmás kiadását. Miért nem jeleskedett Budapest, ahová a hazánkban található legrégibb illusztrált kódex 1877-ben került? Mert Szegeden volt meg az elhatározás és a szakmai háttér – fogalmazott Pál József, a szegedi olasz tanszék vezetője. És miért Verona és nem Firenze, ahol Dante született? Mert Firenze megtagadta a költőt, sőt még halála után kétszáz évig érvényben maradt a halálos ítélet, amivel őt és fiait sújtották. Verona szeretettel fogadta, ott otthon érezte magát. Huszonegyedik fokú leszármazottja, Pieralvise di Serego Alighieri most is Veronában él, szőlőtermesztéssel és borászattal foglalkozik.

Pál József, a szegedi olasz tanszék vezetője és Pieralvise di Serego Alighieri a bemutatón. Fotó: Karnok Csaba

A Codex Italicus 1. valószínűleg Nagy Lajos király idején került először Magyarországra, ahonnan a törökök Konstantinápolyba vitték. Onnan jutott vissza százharminc éve, 34 másik ősnyomtatvánnyal együtt. Új kiadása két kötetből áll: az egyik a kódex maga, az eredetivel mindenben pontosan megegyező másolat, a másik egy tanulmánykötet, amely Dante magyarországi kapcsolatairól, hatásáról, a kódex történetéről, leírásáról és a hozzá kapcsolódó ismeretekről szól, illetve ebben olvasható a kézirat átírása. A közösen viselt költségekről a tanszékvezető csak annyit árult el, hogy egy párizsi házat lehetne venni az árán. A kódexkuriózum ezerkétszáz példányban készült, és Szegeden, a Oskola utcai könyvesboltban is hozzáférhető, harmincötezer forintba kerül.

Csütörtökön a TIK-ben tartott bemutatón részt vett Elio Mosele, Verona megye elnöke, Alessandro Mazzucco rektor, Pieralvise di Serego Alighieri, Pintér Lajos tiszteletbeli főkonzul, Marosi Ernő, az MTA alelnöke, Szabó Gábor rektor és a szerkesztők: Gian Paolo Marchi és Pál József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken az új klinika helyéről is döntenek

Szeged - Péntek délelőtt 9 órától ülésezik a városházán a szegedi közgyűlés. A képviselők többek… Tovább olvasom