Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Vers – nem mindegy, kinek

„Nyár van és semmi baj, olvadok, mint a vaj" – szavalja Csuja Imre színművész egy videóban, míg Janklovics Péter humorista rendkívüli pátosszal mondja: „Macarena!" Zenéket versesített meg több alkotó – nem csak viccből.
„Egy mágustól lestem, festem a testem! Nyerő az erő, míg az ész felemelő! Agyam alatt az alap izmom, ha dagad... Abból fakad minden baj, ha egyszer elapad!" – szavalta a NuHeadzTv A Vers Mindenkié című sorozata egy videójában Szilágyi Csenge. Az Ámokfutók, pontosabban Kozsó dalszövegét indokolatlan komolysággal előadó színésznő többeket megihletett, Csuja Imre például az UFO-tól a Napolajat mondta igen meghatóan: „Szemet szúr a didi, szinte kilukad a matrac. Két ekkora lufival már levegőt is adhatsz"– szavalta. Így árasztotta el a videomegosztó magyar csatornáit a nem annyira magas, de annál nagyobbra tartott diszkókultúra.

Janklovics Péter egész minisorozatot indított Vers Nem Mindegy, Kinek címmel. 15 éve egy irodalmi esten már elszavalt egy Ganxsta Zolee-dalszöveget, így adott volt, hogy ezzel kezdődjön a széria. A Ki a faszagyerek? című rapszám alapkérdését a színész, humorista gyorsan megválaszolta. – Zolee az, erről nincs mit mondani – fogalmazott.

Janklovics Péter egész minisorozatot indított Vers Nem Mindegy, Kinek címmel.
Janklovics Péter egész minisorozatot indított Vers Nem Mindegy, Kinek címmel.

A Dumaszínház fellépője azért zenéket „versesített meg", mert teljesen másként működnek e művek prózában, mint a rádióban vagy akár egy koncerten, új jelentések és tartalmak tűnnek el vagy elő belőlük. Gondoljunk csak a Happy Gang zenekar soraira, amelyek a Fiatal szerelem című dalban hangzanak el: „Ő a legjobb nő és fenn lakik a hegyen, Csak álmodok róla, Ő egy gyönyörű gólya, kár, hogy nem én vagyok a bugyogója!" (Mennyi rejtett tartalom! – a szerk.)

Ettől még Janklovics Péter szerint mindegy, kinek szól a vers, így saját kedvenceit, Ady Endrét, Tóth Árpádot és Reviczky Gyulát is bárkinek ajánlaná, elárulta: utóbbitól a favoritja Az iskolatársaimhoz. Ám a humorista egyelőre sem a régi, sem az új klasszikusokkal nem tervez folytatást. A videoszéria – hiába csatlakozott a szavalókhoz Csőre Gábor színész is – az Érezd a ritmust című Skyland-alkotással zárul, amelyet teljes egészében idéznénk: „Érezd a ritmust, vedd át az ütemet, Dübörög a hangfalból egy üzenet".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két taxis ellen indult eljárás menekültek szállítása miatt

Két szegedi taxist állítottak meg Szegeden, mert Budapestre szállítottak migránsokat. Tovább olvasom