Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Verseny a színigazgatói posztért

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára kiírt pályázatra január 9-éig lehet jelentkezni. Információink szerint várhatóan Gyüdi Sándor, Herczeg Tamás és talán Korcsmáros György, a győri teátrum korábbi igazgatója is pályázik.
Székhelyi Józsefet, a Szegedi Nemzeti Színház április végén leköszönő főigazgatóját tegnapig egyetlen utódjelölt sem kereste meg, hogy tájékozódjon az intézmény helyzetéről. A direktori posztra kiírt pályázat beadási határideje jövő héten szerdán jár le. Az önkormányzatnál már többen is érdeklődtek, de egyelőre nem lehet tudni, hány jelentkező várható.

– Kulturális menedzserként van színházi múltam, mindenképpen benyújtom a pályázatom. Az 1,2 milliárd forintos költségvetésű intézmény főigazgatójaként az lenne a feladatom, hogy helyzetbe hozzak fiatal művészeket – mondja Herczeg Tamás, aki megválasztása esetén lemondana a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóhelyettesi és a REÖK igazgatói posztjáról. Szerinte most az 1970-es generációnak van társadalmi feladata és üzenete. – Mi vagyunk, akik végigcsináltuk a rendszerváltást, és látjuk, hogy miként üresedik ki a társadalom. Ebben a helyzetben a közösségi élményeknek hangsúlyozott szerepük van, ezért egy olyan csapatot kerestem, amelynek tagjai között generációs összecsengés van. Kesselyák Gergelyre az operatagozat vezetőjeként számítanék, Béres Attilára és Szabó Mátéra bíznám a prózai társulatot. Az általunk képviselt szellemiség illeszkedik a Szegedi Kortárs Balett művészi elképzeléseihez is.

Herczeg Tamás pályázik. Fotó: Karnok Csaba

– Bár elegendő feladatom és sikerélményem van a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató-karnagyaként is, olyan sokan megkerestek a városból és a társulatból, hogy komolyan el kell gondolkodnom – árulta el Gyüdi Sándor, aki különböző posztokon két évtizede folyamatosan dolgozik a szegedi színházban.

– Alapvetően érdekelt vagyok abban, hogy Szegednek jól működő, minél gazdagabb művészeti élete legyen, márpedig ennek minden szempontból a színház a súlypontja. Ha pozitív változást csak személyes szerepvállalással tudok elérni, akkor valószínűleg ezt is meg kell tennem. Annak ellenére, hogy a jövőmet továbbra is elsősorban muzsikusként képzelem el.

Gyüdi Sándor is pályázik. Fotó: Schmidt Andrea

Korcsmáros György még nem tudta eldönteni, hogy pályázik-e, egyelőre gondolkodik rajta. – A kilencvenes évek elején a szegedi színháznál töltöttem két évadot, szeretem a várost.

Utánaérdeklődöm, hogy mi a helyzet, egyáltalán van-e értelme pályázni – állítja a győri teátrum korábbi igazgatója, akit a színház gazdasági helyzetére hivatkozva távolítottak el tavaly a posztjáról, de inkább az lehetett a háttérben, hogy az új városvezetés saját emberével kívánt dolgozni.

Nem pályáznak

Határozottan cáfolta a találgatásokat Koczka Ferenc, a szegedi színház ügyvezető igazgatója, aki 2003-ban már indult a főigazgatói posztért: „Minden ellenkező szóbeszéddel szemben kijelentem: nem pályázok." Juronics Tamást is többen az esélyesek között tartották számon, ezért szerettük volna megkérdezni, de nem sikerült elérnünk. A Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője információink szerint jelenleg Afrikában telel, és csak január 10-én tér haza. Hozzá közel állók nem tartották valószínűnek, hogy pihenését pályázatírással töltené.

Olvasóink írták

 • 7. asdasd 2008. január 11. 13:47
  „Antal szerinted ezek a jelöltek olyan hajlott korban vannak?
  Tudod az a helyzet, hogy a színház a város legnagyobb költségvetésű intézménye. Olyan ember kell, aki ezt felelősen tudja kezelni. És politikailag nehezen kikezdhető.
  Nem tudom, hogy nekik kettőjüknek mi célja az igazgatói posztal, de például Gy.S. nem valószínű hogy a sok pénz miatt adja be, hisz van már neki elég dolga a zenekarral. Inkább talán a szegedi kultúrális életbe szeretnének mindketten kicsit jobban beleszólni, és ez így van rendjén: talán a leginkább ezen a területen rúghat lapdába ez a város, ha normálisan csinálják (nem úgy mint eddig)”
 • 6. nemeth antal 2008. január 04. 23:24
  „Jó volna végre ambíciózus fiatalokat látni színházak élén, akik még akarnak valamit, a hatalmon kívűl! A zenészek zenéljenek, a managerek pedig vigyék helyes mederbe az ügyeket, és adjanak lehetőséget a tehetségeknek. Mért kell M.o.-on mindig kiöregedő harcosoknak adni ajándékba a pozíciókat, hogy a végén elkulloghassanank a semmitjelentő ciklusaik után?”
 • 5. finger 2008. január 04. 14:34
  „Gyerünk,Gyüdi!!
  HÚZZÁL BELE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. Mese 2008. január 03. 18:17
  „Nem is tudtam,hogy Gyüdi Sándor is pályázott a posztra,én mindenestre neki "szurkolok". Nagyon rendes,korrekt ember és szereti,amit csinál.”
 • 3. triatlonos 2008. január 03. 17:10
  „Székhelyi gyorsan leamortizálta magát, ezzel intő példát is mutathat az utódjának. Olyan legyen a direktor, aki tudja, hogy a politika a hazudozás tudománya, és ezért ne foglalkozzon vele.”
 • 2. Lári-Fári Klári 2008. január 03. 16:41
  „Kell a váltás a színház élén, a lényeg, hogy értsen a munkájához, és ne disznókodjon, mint a jelenlegi.
  Tudjon viselkedni, ne úgy, mint a jelenlegi.
  Ne gyűlölködjön nyilvánosan, mint a jelenlegi.”
 • 1. Lappland 2008. január 03. 12:08
  „Remélem a Himnuszgyalázó székhelyi a városból is eltakarodik,más ország Himnuszával gúnyolódjon a f@szkalap.Ott biztosan szívesen,tárt karokkal fogadják!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Január 1-jétől 1800 tagú a megyei integrált testület

Szeged - Százhúsz határőr tette le a rendőri esküt tegnap délelőtt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság (CSMRFK) épületében. Az integrált szervezet létszáma 1800 főre emelkedett. Tovább olvasom