Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Versenyben az uniós pénzekért: Ópusztaszer és Deszk az élen

Ópusztaszer vezeti Csongrád megye kistelepüléseinek uniós forrásokért folytatott versenyét, 18 községben viszont egyáltalán nem nyertek még támogatást az Új Magyarország fejlesztési terv programjain.
Két esztendeje lehet pályázni az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) uniós forrásaira, melyek a kistelepülések számára is kiugrási, fejlődési lehetőséggel kecsegtetnek. Csongrád megyében sok falu és ottani vállalkozás sikerrel vette az akadályokat, de lényeges különbségek vannak az elnyert támogatások között.

Tizennégy csongrádi kistelepülés csak egy pályázattal remekelt. Közülük három akadálymentesítésre nyert támogatást, öt faluban pedig csak egy-egy helyi vállalkozás pályamunkáját bírálták el kedvezően. A többi esetben útépítésre, szennyvíz- vagy csapadékvíz-elvezetésre, illetve iskola- vagy óvodafejlesztésre nyertek pénzt az önkormányzatok. Utóbbiaknál még nem közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mekkora összegre is számíthatnak, csak az az ígéretes, ugyanakkor sejtelmes megjegyzés található a szervezet honlapján, hogy a második fordulóba jutott a pályázatuk.

Útépítés Apátfalván. 253 millió forintból fejleszthetnek. Fotó: Bakos András
Útépítés Apátfalván. 253 millió forintból fejleszthetnek. Fotó: Bakos András

Ha az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot Ópusztaszerhez kötjük, ide érkezett a legtöbb uniós pénz: a megyei önkormányzat által beadott emlékpark-fejlesztési terv mellett az Ópusztaszert Pusztaszerrel összekötő út megépítését is támogatta a bíráló hatóság, így két másik pályamunkával együtt 1,2 milliárd forintból fejlődik a település és környéke. A képzeletbeli dobogó második fokára Derekegyház állhatna föl: náluk 2 pályázat összesen 486 milliót – ebből a szennyvízhálózat fejlesztési terve 485 milliót – nyert. A bronzérmes Balástya, ahol – főleg a Szeviép Zrt. 361 milliós sikerének köszönhetően – összesen 408 milliót nyertek, az óvodaépület átépítéséről szóló pályázat pedig a második fordulóba jutott.

Ha a nyertes pályamunkák száma szerint értékelünk, Deszk vezeti a sort, ahol hat pályázat nyert támogatást. Iskolafelújítási programjuk a második fordulóba jutott, a másik öt beadványukra összesen 140 millió forint támogatást ítéltek meg. A második helyen Szatymaz és Apátfalva áll holtversenyben: mindkét község öt nyertes pályázattal dicsekedhet. Az elnyert pénzek tekintetében viszont nagy a különbség a két falu között. Szatymaz mindössze 27, Apátfalva viszont 253 milliós fejlesztési forrással lett gazdagabb. Ezen az eredménylistán – a már említett Ópusztaszeren kívül – Csanádpalota és Algyő a harmadik: 4-4 pályázatuk nyert, előbbi eddig összesen 96 milliót, utóbbi pedig 133 milliót hozott.

Eddig nem jutottak EU-s forráshoz

Csongrád megye kistelepülései közül 18 nem nyert még eddig uniós forrást az ÚMFT kiírásain: Tömörkény, Pusztaszer, Üllés, Kübekháza, Klárafalva, Magyarcsanád, Nagylak, Maroslele, Kövegy, Óföldeák, Nagymágocs, Árpádhalom, Nagytőke, Királyhegyes, Pitvaros, Csengele, Csanádalberti és Ambrózfalva.

Olvasóink írták

  • 1. török 2009. január 20. 22:57
    „Szeged mennyi pénzt kap, ezek a kis falvak meg semmit. Ennyire nem támogatják a kis településeket, vagy ennyire bénák a pályázatírásban? Egy nagyobb városban nyilván könnyebb jó pályázatírókat találni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romokban hever a szegedi Víztorony tér

Szeged - Év végére szolgáltatósor épül a szegedi Víztorony téren – most tüntetik el a sok… Tovább olvasom