Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Versenyben vannak a szegedi nyomdák

A helyi könyvnyomtatásban hosszú éveken át meghatározó szerepet játszó Szegedi Kossuth Nyomda megszűnése után ma tizenöt-húsz kisebb-nagyobb nyomda verseng egymással a városban, próbál lépést tartani a rohamléptekkel változó technikával és a piaci igényekkel.
Az Innovariant szegedi nyomdája a legkorszerűbbek közé tartozik Fotó: Frank Yvette
Szegeden is túlkínálat alakult ki a könyvnyomtatás terén: öt-hat nagyobb és tucatnál is több kisebb nyomda igyekszik magának megrendelést szerezni.

– Nagy a konkurenciaharc a szegedi nyomdák között, egyre kevesebb pénz jut könyvre, ezért egyre kisebb példányszámban nyomtatjuk a köteteket. A háromezres példányszám ma már jónak számít, de egyre gyakrabban mindössze ötszázat rendelnek, ami nem kifizetődő – véli Juhász Péter, a Juhász Nyomda Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

A kisebbek közé tartozó Garmond 2000 Nyomdának ma már Budapestről és Békés megyéből is vannak évek óta visszatérő megrendelői. A nyomda vezetője, Kinyik Erika szerint a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy lépést tartsanak a technikai fejlődéssel.

Egyre több cég próbálkozik digitális nyomdával is, ami megoldást jelenthet a mindössze 50-200 példányban megjelenő kötetek hagyományosnál sokkal olcsóbb, gyorsabb és a klasszikus ofszethez közeli minőségű előállítására.

– Érzékenyen érintett bennünket a jó minőségben és kedvező áron dolgozó Kossuth nyomda megszűnése. Egy debreceni és egy kaposvári céggel építettünk ki gyümölcsöző kapcsolatot – árulta el Dobos Tamás, a szegedi Lazi Könyvkiadó kereskedelmi vezetője, aki szerint a helyi nyomdák közül mostanra a Generál és az Innovariant zárkózott fel az országos minőséghez, így velük is együttműködnek.

– Kifejezetten a könyvgyártásra szakosodtunk, tevékenységünknek több
Négyszeres túlkínálat

Négyszer annyi könyvet jelentetnek meg Magyarországon a könyvkiadók, mint amennyire valójában igény lenne – mondják a szakemberek. A közel 130 kiadó többsége karácsonyra jön ki új kötettel, nagy részük valamilyen pályázati támogatással ad ki könyveket. Az elmúlt három évben az egyáltalán nem olvasók aránya mintegy másfélszeresére, 27 százalékról 42 százalékra nőtt. A könyvet vásárlók aránya is csökken, a Tárki felmérése szerint a 2002-es 4,4 millióról 2005-re 3,6 millióra apadt.  
mint 90 százalékát már ez teszi ki. Országos piaci körrel dolgozunk, a legegyszerűbb papírkötéstől a legbonyolultabb, legmívesebb kötésig mindent tudunk – hangsúlyozta Hunya Ágnes, a Generál Nyomda Kft. ügyvezető igazgatója, aki a Kossuth nyomdában is vezető volt, és ma is több ottani régi szakembert foglalkoztat.

– Az internet, az okos nyomtatók megjelenése miatt egyre zsugorodik a piac. Sokan külföldön, Szerbiában, Romániában nyomtatják a könyveiket, mert ott jóval olcsóbb az alapanyag és a munkaerő. Az új nyomdagépek is rendkívül drágák. A jövő zenéje, hogy a jelenlegi szereplők közül hosszú távon ki tud talpon maradni – mondta Drágán György, az Innovariant Nyomdaipari Kft. ügyvezetője, aki szerint az elmúlt nyolc évben már megfeleződött a nyomdaipari vállalkozások száma, és a jövőben régiónként egy-két nagyobb nyomda is ki tudja majd szolgálni a könyvkiadókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telekáron kínálják a Korondi ingatlant

Három városi ingatlan eladásából legkevesebb 230 millió forint bevételt vár az önkormányzat. A… Tovább olvasom