Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Versenyfutás a téllel

Gyorsabban zajlik idén az erdősítés, mint máskor, megsokszorozott ütemben dolgoznak az erdőgazdaság csemetekertjeinek emberei.
Az ősz a munkák dandárja az erdőgazdaságnál, most folyik az erdősítés. Meglehetően szűkre szabott időszakot kell kihasználni, a vegetációs idő befejeztétől az első fagyok beálltáig. – Ez az idén a szokásosnál is rövidebb: nagyon elnyúlt az enyhe ősz, későn hullatták le leveleiket a csemeték, s lehet, hogy nemsokára itt a fagy. Gyorsan kell tehát végezni az erdősítést – mondja Fazekas József, a Dél-alföldi Erdészeti Rt. vezérigazgató-helyettese. A kétmegyés erdőgazdaság Csongrád megyében mintegy százhatvan hektárt erdősít évről évre. Ezek erdőfelújítások – tehát azok a területek, ahonnan előzőleg kitermelték a vágásérett kort elért fát. Mintegy hétszázezer csemete kerül ki végleges helyére az idén az rt. csemetekertjeiből.

Csemetekertje Ásotthalmon, Ópusztaszeren és Kiszomboron van az erdőgazdaságnak, összesen jó hatvan hektáron, vállalkozók üzemeltetik, elsősorban az rt. számára előállítva csemetét; a fölös mennyiséget magán-erdőgazdálkodóknak is értékesíthetik.

Milyen fafajokkal foglalkoznak a csemetekertekben? Feketefenyőt, akácot, szürke nyárt a homoktalajú területek erdősítésére, szintén szürke nyárt és tölgyet, kőrist, nemes nyárt pedig a kötött talajú vidékek számára. A védett hullámtéri területekre szürke és fekete nyár, kőris, nem védettekre ugyancsak szürke nyár kerül, a nemes nyár mellett. A tölggyel való erdősítés már lezajlott – Dóc, Baks környékén –, a nyár- és akácfajok ültetése nemrég kezdődött, ezek a megye legkülönfélébb területeire kerülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt a Fekete Ház

Több mint két hónapig nem látogatható a szegedi Fekete Ház. Az épület felújításának kezdetén ugyanis… Tovább olvasom