Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Versenyképesség vagy hosszabb várólisták?

Szeged - A szegedi közgyűlés pénteken dönt egészségügyi integrációról. A kérdésről tegnap a városi MDF- és a Fidesz–KDNP-frakció is sajtótájékoztatón fejtette ki álláspontját.
Támogatja az integrációs szerződést a szegedi közgyűlés MDF-frakciója – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Ványai Éva, az egészségügyi bizottság elnöke és Mécs László, a párt szegedi elnöke. Az egyesülési folyamat évek óta tart – utaltak többek közt a szegedi urológiai és gyermekgyógyászati ellátás korábbi összevonására. Azt mondták, a költségvetési forráshiány miatt a kevesebb pénzt jobban kell fölhasználni, a szegedi egészségügy pedig csak integrált formában lehet versenyképes a pályázati források megszerzésében. Kitértek arra is: a folyamatok Debrecenben, Pécsen és Veszprém megyében is az egészségügyi integráció irányába indultak el, mert ott felismerték ennek előnyeit.

– A szakmai és társadalmi egyeztetés elmaradt, ezért ma politikai döntés születhet a közgyűlésen, s ez nem biztosítja a szegedi betegellátás jövőjét – nyilatkozta Hüvös László, a szegedi Fidesz-frakció vezetője.

Kalmár Ferenc, a KDNP szegedi frakcióvezetője szerint a szerződés megnyitja a lehetőséget a funkcionális privatizáció előtt. Mivel az egyetem alvállalkozókat vonhat be a feladatellátásba, a jól jövedelmezőket magánbefektetők mazsolázhatják ki. Péter Szilveszter, az egészségügyi bizottság fideszes tagja kifogásolta, hogy sem szakmai terve, sem jövőképe nincs az egyetemnek a feladatátadásról és -megosztásról. Kevesebb helyen, kevesebb orvossal oldják meg ezután az ellátást, ami hosszabb várólistákhoz vezet, vagyis csökken az ellátás elérhetősége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi rekordkaralábé

Szeged - Óriásdinnye és égbe meredő kukorica után egy újszegedi gazdasszony lepett meg bennünket a… Tovább olvasom