Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Vértói emlékhely

Marosvásárhelyről, a székelyek hajdan szabad városából, Székelyföld szívéből a hála és a köszönet szavával üzenek nektek: milyen jó, hogy van egy megszentelt helye a székely szabadságtörekvésnek a mai Magyarországon.
Milyen jó, hogy a megcsonkított hazában vannak olyanok, akik azt mondják nekünk, az elszakított területek magyarjainak: a kevésből, ami maradt, legyen a tietek ez a talpalatnyi föld. Emlékeztetőül, hogy hozzánk tartoztok, és mi is örökkön veletek vagyunk!

1943. január 19-én Marosvásárhelyen száznegyven községből negyvenezer ember gyűlt össze egy nagygyűlésre, hogy hitet tegyen a székelyek hűségéről Magyarországhoz. A székely nagygyűlés közvetlen indítékai közt azok a román elméletek szerepeltek, hogy a székelyek voltaképpen a románok leszármazottai. A gyűlésen felszólaló báró Atzél Ede elutasítva a román elméletet azt mondta, a székelység azt is tudja, milyen sors várna rá, ha visszakerülne a román állam keretébe. Ám hiába tudták az apáink, a nagyapáink, mit jelentene visszakerülni kisebbségi sorba, amitől báró Atzél Ede és mások is tartottak, bekövetkezett. De így sem feledtük el soha, amit a Marosvásárhelyi Székely Nagygyűlés 1943 januárjában határozatban kimondott: „Ha mi magunkat székelyeknek mondjuk – vagy valaki csak így emleget minket –, ezzel csak arra az erkölcsi, nemzeti és népi jelentésre teszünk külön hangsúlyt, amelyet nekünk ez a szent név jelent: magyar".

Ma a magyar nemzet legerősebb regionális tudattal és sajátos hagyományokkal rendelkező közössége a székelység. Ennek a közösségi tudatnak meghatározója épp az a meggyőződés, hogy mindig a nemzet védelmezője és legmagyarabb törzse volt a székely. A székely himnusz szegedi emlékműve valójában egy megerősítése ennek az erős köteléknek, amely a trianoni határok fölött is a nemzet egészéhez kapcsol bennünket. Köszönet illeti érte a Független Városi Szövetség Magyar Egyesületét, személyesen Apró Juhász Jánost és az elkészült székely kapukért a Magyarok Világszövetségét, személyesen Patrubány Miklóst, aki segítette a székely székeket, hogy megjeleníthessék azt a magasztos gondolatot, amelyet a Marosvásárhelyi Székely Nagygyűlés határozata is kifejez. Illesse köszönet azokat a székelyeket is, akik otthon megértették a fontosságát a kezdeményezésnek, és cselekvően álltak melléje a kezdetektől, ma pedig eljöttek ide közösen ünnepelni.

Bízzunk abban, hogy a jövőben ez az emlékhely is hozzá fog járulni a székelyek autonómiaküzdelmének megerősödéséhez, és végül meg fogjuk tudni teremteni a székely szabadságnak, Székelyföld önkormányzásának intézményeit. Ennek előfeltétele, hogy minden magyar, a világon bárhol éljen is, megértse, hogy ez a magyar nemzet egészének érdeke! Erőt, kitartást és a magyar összetartozás erejébe vetett hitet kívánok mindenkinek.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke
(A vértói emlékhellyel kapcsolatos vitát befejezettnek tekintjük. A szerk.)

Olvasóink írták

 • 10. keiner 2010. augusztus 25. 14:47
  „9. magyarock1, miért? Mert mondom a tényeket? Hidd el, mi németek nagyon sokkat tanúltunk múltunkbol, nektek sem ártana.”
 • 9. magyarock1 2010. augusztus 25. 13:55
  „keiner egyre biztosabb vagyok benne, hogy te nem német vagy, te egy másik népcsoporthoz tartozol. Akik a magyarságot folyamatosan gyalázzák....”
 • 8. igaz1017 2010. augusztus 25. 13:27
  „Gyönyörű lett az emlékhely,köszönet érte !A jövő a múltból táplálkozik.Sosem szabad belenyugodni,semmi sem megváltoztathatatlan.”
 • 7. keiner 2010. augusztus 25. 11:08
  „Igen, deszkás, gondolom én is. Írtam a másik cikknél már, aki mindig hátra fele árccal megy, az sosem jut elöre.
  Ezt elfeléjtik!”
 • 6. deszkás 2010. augusztus 25. 10:06
  „KEINER! Ezt nálunk még 100év múlva se fogják érteni sajnos és itt nem a belenyugvásba gondolok.”
 • 5. keiner 2010. augusztus 25. 09:00
  „4. lila , ki mehetek az utcára és kérdeszhetem az embereket. Mondthatom elöre mi jön: legyintenek és azt móndanak, ach ja, a magyarok!”
 • 4. lila 2010. augusztus 25. 08:54
  „Senki nem mosolyog rajta, csak te, pedig inkább sírni kellene!”
 • 3. keiner 2010. augusztus 25. 08:52
  „2. lila , miért? Mert ez nem tény, hogy Europá mosolyog rajtá?”
 • 2. lila 2010. augusztus 25. 08:50
  „Ne gúnyolódj, mert azzal csak saját magadról állítasz ki bizonyítványt!”
 • 1. keiner 2010. augusztus 25. 07:08
  „Mélyen vagyok meghatottva.
  Milyen sórs!
  Vennem kell zsebkendöt, hogy tudjam törölni könnyes szememet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trianon és buktatás az új tanévben

Szabadságvesztéssel büntetik azt, aki pedagógusra támad, újra szabad buktatni és osztályozni, jön a Trianon-emléknap: jövő héten kezdődik az iskola. Tovább olvasom