Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Vérüket adják a sikerért

Szeged - Napok alatt összejött az a négyszáz önkéntes, aki vérét adja a bőrgyógyászati és allergológiai klinika nemzetközi projektjéhez. Ez lapunk sikere is, hiszen segédkeztünk a toborzásban. A jelentkezők közül akadt, akinek a pénz jön jól, mások a nyári tüsszögést szeretnék végre elfelejteni.
Az allergia kialakulásában kulcsszerepet játszó gének megtalálására tesz kísérletet a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikája, amely egy nemzetközi projektben négyszáz pollenallergiástól és ugyanennyi egészséges önkéntestől vesz vért – írtuk egy hete. A kezdeményezést lapunk is támogatja – talán cikkünknek is köszönhető, hogy mindössze néhány nap alatt betelt a létszám: megvan az a négyszáz egészséges önkéntes, akitől vért vesznek.

– Március végéig mindegyiküket megszúrjuk. Már az eddigi páciensek között is akadt azonban, aki nem gondolta volna, de allergiás. Így hiányozni fog 20-30 résztvevő a teljes mintához – az orvostanhallgatók között biztosan találunk annyi alanyt, hogy elérjük a 400-as létszámot. Az allergiásokat csak ezek után vizsgáljuk meg, ebből a csoportból egyelőre körülbelül százan vannak meg – tájékoztatott Altmayer Anita adjunktus.

A vérminták segítik az allergia kutaóinak munkáját.
Fotó: Segesvári Csaba

A nagy érdeklődésre jellemző: eredetileg heti három alkalommal akarták fogadni a pácienseket, ám mindennap kell szúrniuk, annyian jönnek. Tegnap 41-en voltak, de egy átlagos napon is 25-30 tesztalany jelenik meg.

Allergianap

Ingyenes szűréssel egybekötött allergianapot rendeznek szombaton 9 óra 30 perctől a bőrgyógyászati és allergológiai klinikán. Az érdeklődőket bőrtesztekkel, valamint előadásokkal várják 14 óráig, eredményét mindenki megtudhatja a helyszínen. Akiről pedig kiderül, hogy allergiás, számíthat a szakemberek további segítségére.

– Felviszem az allergén anyagokat, 15 perc alatt kiderül, érzékeny vagy-e valamire – tájékoztatta Kothenczné Balogh Icu páciensét, a 15 éves Báló Dorottyát. Mivel a próba negatív lett, következhetett a vérvétel.

– Nem volt más választásom, jöttem – zárja rövidre érdeklődésünket Dorottya, mondván, édesanyja a klinikán dolgozik, „hivatalból" jelentkezett. Gyorsan „megcsapolták", néhány pillanat múlva már ott is virított jobb karján a vattadarab.

– Édesanyám hívta fel a figyelmemet az akcióra. Egyetemista vagyok, nem jön rosszul ez az ötezer forint, de a vizsgálatnak is örülök, még sosem voltam ilyenen, legalább megtudom, allergiás vagyok-e vagy sem – ecsetelte indokait egy másik résztvevő, az egyetemista Györe Dávid Attila.

Az allergiások közül is jöttek már néhányan tegnap: ottjártunkkor Gyurmán Ildikóval futottunk össze. – A parlagfűre és a feketeürömre is allergiás vagyok, abban bízom, hátha lesz még olyan nyár, amikor nem tüsszögök – fogalmazott. Ő ezért áldozott két kémcső vért a tudomány oltárán.

Olvasóink írták

  • 1. bobca 2008. február 21. 11:53
    „Érdekes mi másnap akartunk jelentkezni a megadott telefonszámon, de nem lehetett, mert parkolópéályára volt állítva a készülék. Szóval erről, ennyit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyolcéves Mózes Miklós is behozta az aprót Ádámért

Szeged - Egy- és kétforintosokat gyűjt szerkesztőségünk és a Cora a szegedi Varga Ádám őssejtkezelésére. A 11 éves kisfiút Kínában gyógyítanák, a kezelés hatmillió forintba kerül. Tovább olvasom