Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Vesebetegek feje fölött hadakoznak

Szeged - A vesebetegek ellátása folyamatos, de a háttérben a pénzen vitázik a dialízisszolgáltató cég és a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja.
749 millió forintos kintlévőségére hivatkozva bontott szerződést a vesedialízis-kezeléseket végző Fresenius Medical Care a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikai központjával. Az üzleti háború indítását még a múlt héten kilátásba helyezte a nemzetközi cég, amely tárgyalt a szegedi egészségügyi ellátatásért felelős klinikai központtal, de nem ér célt.

A lapunk szerkesztőségének eljuttatott dokumentumokból kiderül: az SZTE a dialízisre szoruló betegek ellátására öt évvel ezelőtt pályázatot írt ki. Ezen 2 cég indult: a korábban ott szolgáltatást nyújtó Diaverum, illetve a Fresenius. Az utóbbi nyert, és közreműködői szerződést kötött a betegek ellátására az egyetemmel. Ám a korábbi szolgáltató nem adta vissza betegellátási kapacitását, miközben a pácienseket kezelésre a klinikai központ már az új céghez, a Freseniushoz irányította. Mindkét dialízisszolgáltató cég az érvényes szerződésére hivatkozik, miközben a Diaverum a bíróságon támadta meg az egyetem és a Fresenius közötti megállapodást. A Fresenius viszont azért bont szerződést és tereli jogi útra vitáját az egyetemmel, hogy 749 millió forint kintlévőségét behajtsa. De a kezeléseket február végéig még elvégzi.

Az első 3 évben megkapták a munkájukért a finanszírozást az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól – közölte pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az MTI-vel Zoltán György. A Fresenius ügyvezető igazgatója elmondta: a vesebetegek kezelése utáni díjazást az OEP arra hivatkozva vonta meg, hogy e cég az egyetem dialíziskapacitásán túl látta el a pácienseket. A cégvezető nehezményezi, hogy az intézmény öt év alatt nem rendezte viszonyát a korábbi szolgáltatóval.

Az egyetem álláspontját egyelőre nem fejti ki a sajtó nyilvánossága előtt. Úgy tudjuk: a klinikai központ a Freseniussal öt évvel ezelőtt megkötött szerződést immár érvénytelennek mondja. Február után az egyetem látja el a dialízisre szorulókat, foglalkoztatja a szakembereket és működteti a gépeket. Az átadás-átvételről már egyeztetnek – derül ki az SZTE pénteki közleményéből. Mindent megtesznek azért, hogy a vesebetegek az átmeneti időszakban is zavartalanul megkapják a kezeléseket.

A pénteki budapesti sajtótájékoztatóra meghívták a Diaverum, az OEP és a szegedi egyetem képviselőit is, azonban egyik szervezet képviselője sem vállalta a részvételt.

Az MTI megkereste az OEP-et, ahol azt a választ kapta: a biztosítónak Szegeden két szolgáltatóval - az egyetemmel és a Diaverummal - van dialíziskezelésre finanszírozási szerződése, az OEP az e két szolgáltató által, a finanszírozási szerződésben foglaltaknak és a hatályos jogszabályoknak megfelelően lejelentett teljesítményeket, a szabályosan elvégzett ellátásokat finanszírozza.

Betegek ellátatlanul nem maradtak, nem maradnak, az ellátások elvégzéséhez szükséges pénzügyi forrás folyamatosan biztosított - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 3. kiokushyn 2010. január 22. 19:30
    „Épp ma hallottam egy ott dolgozótól,hogy m a helyzet.Undorító ami ott folyik a hallottak alapján is.”
  • 2. TrombiFrédi 2010. január 22. 18:36
    „Sz@rnak, kárnak nincs gazdája főleg egy ilyen következetes kormányzati (f)osztogatás alatt!!!”
  • 1. igazságkereső 2010. január 22. 15:13
    „Ha az OEP mindig mindent a megfelelő időben és mennyiségben fizetne ki, egészen biztos, hogy nem lennének ilyen anomáliák,melyek miatt az egyetemi klinikák és más szolgáltatók kerülnek roppant nehéz helyzetbe!Lehetséges lenen végre ezen a területen is rendet tenni, mert ez már tarthatatlan állapot és évek hosszú sora óta tart.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autósok vigyázat! Csúsznak a mellékutak Szegeden

A mellékutak még mindig csúsznak Szegeden, a főútvonalak már jól járhatók. Péntek délelőtt 17 gép dolgozott az utak jégmentesítésén. Tovább olvasom