Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Vesére vár az életmentő kisteleki Pál Attila

Szeged - A harmadik veseátültetésre vár az a kisteleki fiatalember, aki 12 éves korában egy barátjával megállított egy iskolabuszt, aminek elájult a sofőrje. Pál Attila kétnaponta dialízisre jár, dolgozik, feleségével három gyereket nevelnek. Kitartó és erős ember, a család mégis nehéz helyzetben van.
12 éves volt a kisteleki Pál Attila, amikor egy barátjával megállított egy diákokkal teli buszt, mielőtt az belerohant volna egy IFA-ba. A történet annak idején nagy port vert fel, beszámolt róla a Délmagyarország is. Mindez 23 éve volt, de a férfi most is jól emlékszik: barátjával, Szabó Róberttel, ahogy minden hétköznap reggel, autóbusszal mentek iskolába. Amikor egy kereszteződésben rossz felé fordult a jármű, a diákok kiabálni kezdtek: kirándulni megyünk? De csak addig élvezték a váratlan helyzetet, amíg a busz kereke le nem szaladt az útról. A sofőr ugyanis rosszul lett, elvesztette az eszméletét. Szerencsére a két fiú nem esett pánikba. Robi megragadta a kormányt, és irányította a buszt a forgalmas 5-ös úton. Egészen addig, amíg meg nem látták, hogy egy pótkocsis IFA áll előttük. Kikerülni nem tudták, a szembejövő sáv tele volt. Attila két kézzel nyomta a féket, a busz egy méterre állt meg a teherautótól. A sofőr hívott mentőt a buszvezetőhöz, és értesítette az iskolát is. A két gyerek kitüntetést és ajándékokat kapott.

A sors azonban nem volt kegyes Attilához, most az egykori életmentő szorul segítségre. 12 éve kezelik vesebetegséggel, túl van több transzplantáción. Az első átültetés után évekig minden rendben volt, feleségével, Erikával mindketten dolgoztak, és építkezni kezdtek Kisteleken. 2005-ben, 33 évesen azonban Attila agyvérzést kapott, hónapokig élet és halál közt volt. – Nagy erő volt benne, és én is biztattam, hogy van értelme rendbe jönni a családja miatt – mondta Erika, aki beszélgetésünk alatt többször hangsúlyozta: nagyon jó véleménye van a férjét kezelő orvosokról.

Attilának a munka segít abban, hogy ne állandóan a betegségére gondoljon. Fotó: Segesvári Csaba
Attilának a munka segít abban, hogy ne állandóan a betegségére gondoljon.
Fotó: Segesvári Csaba

Attila az agyvérzés után felépült, majd újra vesetranszplantáción esett át. Ezt a vesét azonban nem fogadta be a szervezete, újra súlyos állapotba került, majd ebből is talpra állt.

Most dialízisre jár másnaponta Kiskunfélegyházára, és dolgozik a Főkefe Nonprofit Kft.-nél. Azt mondta, munka nélkül nem bírná, ez segít neki abban, hogy ne a betegségére gondoljon. És a pénzre is nagy szükség van, a családi ház építésére felvett hitel törlesztőrészlete ugyanis hatalmasra nőtt, ezért nehéz döntést hoztak: árulják az ingatlant, és tanyára költöznének.

Attila 2008. január óta újra várólistán van, vesére vár. Az élődonoros transzplantáció is szóba jött, Erika alkalmas, és vállalná is, de a férje nem engedi. 3 gyerekük van – nagyfiuk 12 éves, az ikrek 8 esztendősek –, és Attila nem akarja, hogy a felesége kockáztasson.

Amikor először kerestük a családot, elhárították az érdeklődést azzal: nem akarnak panaszkodni. Később mégis vállalták a beszélgetést, mert ők is úgy érzik, hogy a történetük nemcsak, vagy nem elsősorban a tragédiákról szól, hanem legalább annyira a kitartásról, erőről és szeretetről.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. flexsnake 2009. december 23. 16:12
  „23. a talán egyébként életet ment. Most még nincs baj ezért csak egy gondolat: talán milyen érzés lesz hogy megmenthette volna? Ha valakit szeretek akkor az előrébb való mint az ő félelme. Én ezt bevállalnám bármikor. Utólag vannak dolgok amit nem lehet helyrehozni. De itt a lehetőség, még lehet másképpen. A sors nem játék, ha nem azt tesszük amit felkínál akkor kibabrál velünk. Vagy majd később fog azon rágódni hogy talán alkalmas lett volna-e, vagy megmenthette volna-e?”
 • 24. Csucsuné 2009. december 18. 11:40
  „Kitartást nektek Erika!Sajnos az én párom is 2 éve beteg(33 éves),tavaly transzplantálták...Hál´istennek eddig minden rendben van és dolgozik,de a mi lesz,ha? ott van...Amúgy nem szörnyű,hogy a pénzért ilyen betegen is dolgozni kell nekik?Őrület,hogy milyen kevés a nyugdíjuk,pedig világ életükben dolgoztak...Elég nagy csapás 1 családnak a betegség és tényleg igaz sajnos,hogy a szegény embert még az ág is húzza...:(
  Remélem megkapja a férjed hamarosan a megfelelő donort!Vigyázzatok EGYMÁSRA!”
 • 23. Eri 2009. december 17. 17:47
  „A cikkben megjelentekhez még annyit szeretnénk hozzáfűzni, hogy a "talán" szó kimaradt az élő donoros transzplantációnál! Ez csak kettőnk közt merült fel, hogy talán alkalmas lennék de mivel a férjem az első pillanattól kezdve ellenezte így nem került kivizsgálásra, mivel sok kockázattal jár, annak ellenére, hogy mindkét szervezetet felkészítik a transzplantációhoz!
  A negatív hozzászolásokra a reakciónk csupán annyi lenne, hogy azt kívánom nekik, soha ne kerüljenek ebbe a helyzetbe amiben a férjem és a család van!”
 • 22. Eri 2009. december 17. 17:35
  „Ezúton szeretnénk mindenkinek megköszönni a pozitív hozzászolásokat, az érdeklődést és az együttérzést! Elmondhatatlanul jól eső érzés, hogy vannak még a mai világban olyan emberek akik önzetlenül együttéreznek a férjemmel és a családdal!
  Sokat gondolkodtunk azon, hogy megjelentessük ezt a cikket! Így végül nem bánjuk, hogy megjelent mert erőt adnak a pozitív hozászolások!
  Köszönettel: Pál Attila és családja”
 • 21. flexsnake 2009. december 17. 17:09
  „Akkor most várjunk valakire aki meghal autóbalesetben? Végül is elég csúszós az út. Esetleg valaki jószándékból ajánlja fel , ugyanakkora kockázattal? Odaadjam az enyémet? Nem értem mi a cikk célja de azt igen hogy az egész elég rossz szájízű.
  HA van egy betegségem amin segít a transzplantáció és a donor a feleségem akkor belevágok. Azon egyszerű oknál fogva hogy ha meghalok az nem nekem szar hanem azoknak akiket itt hagyok, vagyis felelőtlen döntés a segítséget megtagadni. Az én szememben ez nem is mondom inkább milyen dolog.”
 • 20. flexsnake 2009. december 17. 17:04
  „12. ha meghal akkor marad egy anya gyerekekkel apa nélkül, tényleg fasza alternatíva de szerintem pont ez elkerülhető. A vesetranszplantáció olyan orvosi beavatkozás ahol az élő donor 100%os életet tud élni, minimális a kockázata! Az idő telik.... Nem gonoszságból szólok így hozzá, azért hogy fogja fel vannak az életben dolgok amire a segítség sokkal közelebb van , még akkor is ha először nem tűnik annak.”
 • 19. flexsnake 2009. december 17. 17:01
  „11. részvét? ki halt meg? Én csak azt olvastam hogy van egy alkalmas donor aki mellesleg a felesége, de ő ezt nem akarja helyette másé kell. Erre nem tudok jobbat mondani, tudnék csak aztán megsértődne.”
 • 18. Hmmm... 2009. december 16. 16:31
  „Fiatalember, akit az elet kemenyen tanit. Bolcsen dontott, mint ahogy egy jo szulohoz illik! A legjobbakat kivanom es maximalisan egyutterzek a csaladdal! A dializalas borzalmas dolog, de egy apa szamara meg borzalmasabb lenne gyermekei jovojet kockaztatni. A hozzaszolasok tokeletesen tukrozik az egyes szemelyek lelki es fizikai allapotat. A kerdes valoban az, hogyan tudna kornyezete, az emberi tartsadalom segiteni?”
 • 17. Manyi61 2009. december 16. 09:26
  „Kedves Attila!
  Erőt, kitartást kívánok neked és az egész családnak. Meggyőződésem, hogy hamarosan kapsz egy új vesét és minden jóra fordul. Megértem, hogy nem fogadod el Erika veséjét. A gyerekeknek szükségük van mindkettőtökre.
  Patrik- az én kis barátom - már 12 esztendős,hogy eltelt az idő. Az ikrek is megnőttek. Nagyon régen láttalak benneteket.
  A lehető legjobbakat kívánom a család aprajának és nagyjának.”
 • 16. nagypappa 2009. december 16. 02:11
  „Attila
  NE ADD FEL!.
  Az feleségem veséjét én sem fogadnám el. Okosan, ha nem is jól döntöttél. Nem döntöttél jól mert a saját életed veszélyezteted.
  Nem lehet, hogy a SORS nem segít a végső megoldásban.
  Több ismerősöm is kapott vesét és jól vannak vele, sőt dolgoznak.
  Kedves családodnak és Neked kívánok Áldott Karácsonyt, Boldog Új évet.”
 • 15. Pinaman 2009. december 15. 21:15
  „moderálva sértő”
 • 14. bradford 2009. december 15. 20:40
  „Hogy tudunk segiteni?”
 • 13. Zoli86 2009. december 15. 19:30
  „Kedves Attila! Olvastuk a történeted,sokat gondolunk rád és családodra! Minden pillanatban veled vagyunk és küldjük az erőt, ami átsegít a nehéz napokon, hidd el itt van a közeljövőben megoldás a problémádra csak légy nyugodt és bízz magadban , családodban!Amennyire tudod kíméld magad, szerető családod adjon erőt, akik biztosak vagyunk ,melletted vannak a rosszabb napokon is! Kellemes és meghitt karácsonyt, egészségben gazdag új évet kívánunk!”
 • 12. hajnalka 2009. december 15. 17:42
  „10.
  Kis buta!
  Azért nem kellene a feleségének donorkodnia, mert három gyerekkel meggondolandó, merjük-e vállalni, hogy rossz esetben egy szülőjük sem marad. Sajnos az apa helyzete szinte kilátástalan, megfontolt döntést hozott, mélyen tisztelem az álláspontjáért.
  Azért gondolom, magadnak nem olyan életet kívánsz, hogy minden másnapodat gépen töltöd.Ez sem véletlen, pedig biztos szuperul megtalálnád a megoldást a megoldhatatlanra. Tágra nyílt szemekkel...”
 • 11. Rosmary53 2009. december 15. 17:38
  „10. hozzászólás flexsnake 2009.12.15. 17:17
  Te miről beszélsz? Gondolkodtál, mielőtt leírtad, vagy csak ennyire részvétlen vagy?”
 • 10. flexsnake 2009. december 15. 17:17
  „Jobbulást, de nem értem miért ne lehetne a felesége a donor. Másnak talán nem kockázatos? Végül is lehet így is élni hogy minden másnapodat gépen töltöd. A sors nem véletlen vesz el és ad dolgokat, mindig odarakja a megoldást melléd, csak ugye ki kellene nyitni a szemet is.”
 • 9. utazó81 2009. december 15. 17:10
  „Mielőbbi gyógyulást kivánok .
  Sajnálom Őket,hogy tanyára kell költözniük.Meddig csinálják még ezt a bankok,hogy így ellehetetlenítenek rengeteg családot.Az euró már nem 310ft és a tőrlesztőrészletek még mindíg nem csökkennek.”
 • 8. Rosmary53 2009. december 15. 16:50
  „Remélem, mielőbb kap vesét, és meggyógyul..ezt kívánom tiszta szívemből.

  4. hozzászólás tótkomlósi 2009.12.15. 15:44
  Húzz innen...és szégyelld magad...”
 • 7. cipész 2009. december 15. 16:19
  „tótkomlósi először olvasd el a cikket és gondolkozz el, hogy te mit tennél, ha beteg lennél.Hány ember életet mentettek meg.
  Véleményem szerint nem sok mindenkit érdekel a te .... hozzászólásod.
  Gondolkozz ember!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 6. Dorci79 2009. december 15. 16:17
  „4. tótkomlósi inkább fogd be......
  mielőbbi gyógyulást neki”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyfa-kínálat: 1500-tól 25 ezer forintig

Csongrád megyében a legtöbb árusnál nem a méret, hanem a forma határozza meg, hogy mennyit kérnek el a fenyőért. Tovább olvasom