Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Veszély a magasból: a tűzoltók egészben hozzák le a jégcsapokat

Szeged - Rengeteg bejelentés érkezik a tűzoltókhoz a tetőkön felgyülemlett hó és jég miatt. A vonuláskor prioritást élveznek a valóban veszélyes helyzetek és a középületek.
A tulajdonos felelősséggel tartozik az ingatlanából, ingatlanáról kirepülő, lehulló tárgyakkal kapcsolatban, mindent meg kell tennie mások megóvásáért. Igaz ez a tetőről lezúduló hóra és az ereszről lepottyanó jégcsapokra is.

2011 januárjában Szentpéterváron egy tetőről lezuhanó jégcsap végzett egy hatéves fiúval. A gyermek a nagymamájával sétált, amikor a lezúduló jégcsap olyan súlyos fejsérülést okozott, hogy a kisfiú a helyszínen meghalt. A Magyar Szó tájékoztatása szerint kedden meghalt egy nő Belgrádban, miután a fejére esett egy jégcsap. A halál oka az volt, hogy a nőre nagyobb mennyiségű hó és jég hullott egy ház tetejéről. Egyes hírek szerint a jégcsap közel négykilós volt.

Jégcsapveszély Szegedszerte. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Tátrai János, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense lapunknak azt mondta, hasonlóra a megyében nem emlékszik, de komoly károkat és súlyos sérülést okozhat a lehulló hó és jég.

A tűzoltók ebben az időszakban rengeteg bejelentést kapnak. És bár összesen több mint 100 tűzoltó dolgozik Szegeden, nem tudnak minden kérésre kivonulni, mert akkor a műszaki mentés, tűzoltás szenvedne csorbát, ezért mérlegelniük kell: prioritást élveznek a valóban veszélyes helyzetek – például bejárat fölött felgyülemlett hó és jég – és a közintézmények – mondta Tátrai János. Hangsúlyozta: a lakosságért vannak, de sok olyan hívásuk is volt, amikor kiderült: a tulajdonos egy hosszabb nyelű seprűvel vagy lapáttal is le tudta volna verni a jégcsapot az ereszről. Ez időt vesz el a tűzoltóktól, nem is beszélve arról, hogy egy vonulás 70–80 ezer forintba kerül.

Jégcsapveszély Szegedszerte. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– Senki nem várja el, hogy egy 10 emeletes bérház ereszéről a lakók távolítsák el a jégcsapot, de a legtöbb bejelentést magánházak tulajdonosaitól kaptuk – tette hozzá. A tűzoltók egyébként nem leverik, hanem próbálják egészben lehozni a jégcsapokat. Arra az esetre, ha ez mégsem sikerülne, a munka idejére lezárják a területet, nehogy véletlenül eltaláljon valakit a jég.

A középületek közül jégcsaptalanították már többek között a Belvárosi mozit és a Móra Ferenc Múzeumot is. A mozin azóta újranőtt a jég, a veszélyre felirat figyelmeztet. A városháza is figyelmeztető kiírással oldja meg a dolgot. Ott a havazás első napján megrongálódott az ereszcsatorna, ezt emelőkosaras autóval helyre tették.

Olvasóink írták

 • 4. nemjogasz 2012. február 12. 13:40
  „ha a városházát körbe kordonozhatták én is megtehetem? megoldaná...legyen tilos az épületek előtt közlekedni és nem lesz baj..”
 • 3. Zsoltee0716 2012. február 12. 09:21
  „A városháza, gyámhivatalt körbe kordonozták.”
 • 2. Horthyszobor 2012. február 12. 08:24
  „Politikusokat alá, oszt hagy szóljon a koncert! :D”
 • 1. balihoho 2012. február 12. 06:45
  „Vásárhelyen az Andrássy utcai főiskola ereszéről lógnak egyenként harminc negyven kilós jégcsapok, még a bejárat fölött is! Ha egy ilyen leszakad! jobb nem rá gondolni! A Fekete sas szállóról is lóg néhány, de azok nem olyan nagyok. Kemény teleken, nem ritka a jelenség. Így február közepe táján, a nap hő sugárzása erősödni kezd, ami fokozottabban érvényesül, a nappal derékszögben szemben álló tetők esetében. A megolvadó hólé, az ereszcsatornában, az alacsony, fagypont alatti hőmérséklet miatt megfagy, a jéggel telített csatornán túlcsorduló víz szintén megfagy, ami látványos, de veszélyes jégcsapokat eredményez. Emlékszem gyerekkoromban, egy kemény tél végén, mekkora jégcsapokat láttam az akkori Metripond szerelő csarnokáról tömegével lelógni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden is tüntettek az internet szabadságáért

Nagyjából 150-en vettek részt az "Automatizált Cenzúra Tökéletes Alkalmazása" ratifikálása ellen szervezett demonstráción Szegeden. Tovább olvasom