Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Veszélybe kerülhet a cigányzene

Veszélybe kerülhet azoknak a zenészeknek a megélhetése, akik közhasznú munkásként a Szeged Cigányzenekarban muzsikálnak. A Dankó Pista Egyesület a zenészek fizetésének rájuk eső részét nehezen tudja előteremteni. Az egyesület támogatókat keres.
A megyében 13 cigányzenésznek biztosít közhasznú foglalkoztatás keretében szerény megélhetést az a megállapodás, melyet a Dankó Pista Kulturális és Érdekvédelmi Egyesület, az önkormányzat és a munkaügyi központ kötött 2004 őszén. Ennek értelmében az egyesület zenészei térzenét adnak, illetve a városi rendezvényeken ingyen muzsikálnak, ezért cserébe a tagok a minimálbérnek megfelelő fizetést kapnak. A kezdeményezés célja az volt, hogy az éttermek vezetőinek érdeklődését felkeltsék a cigányzene iránt és elérjék azt, hogy a muzsikusok a szakmájukban tudjanak elhelyezkedni. Szeged éttermeiben azóta sem húzzák cigányprímások. A térzene, illetve a nyári fellépések viszont sokakat vonzottak és sikeresek voltak – mondta Czutor Zsolt, a Dankó Pista Egyesület elnöke.

A zenészek további foglalkoztatása most veszélybe kerülhet, ugyanis a szerződés szerint fizetésük 90 százalékát a munkaügyi központ, a fennmaradó összeget a Dankó Pista Egyesület folyósítja. Az egyesület azonban támogatók híján nehezen tudja előteremteni a rá eső részt. Czutor Zsolt elmondta: folyamatosan próbálnak támogatókat szeretni, pályázatokat írnak és a kulturális tárcához fordulnak, de egyelőre kevés pozitív visszajelzést kaptak.

Borbélyné Nagy Mária, a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ szegedi kirendeltségének vezetője elmondta: a munkaügyi központ közhasznú munkavégzés támogatásakor a foglalkoztatásból eredő közvetlen költségek – például munkabér – legfeljebb 70, speciális feltételek teljesülése esetén legfeljebb 90 százalékát vállalhatja át a munkáltatótól. Amikor egy munkaadó közhasznú munka támogatásához igényt nyújt be, nyilatkoznia kell arról, hogy rendelkezik a támogatott foglalkoztatáshoz szükséges önrésszel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katica állami gondoskodásban marad

Már Katica születése előtt eldőlt, hogy állami gondoskodásba kerül, nem haza. Édesanyja minden követ… Tovább olvasom