Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Veszélyben a szegedi lombikbébik

Hamarosan csökkentheti az egészségügyi tárca a finanszírozott kezelések számát a mesterséges megtermékenyítések esetében. Jelenleg öt kísérletet fizet a biztosító, az ezen felüliek ára gyógyszerköltséggel félmillió forint is lehet. A változtatás miatt sok meddő pár lemondhat a gyerekvállalásról.
A mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó szakemberek úgy tudják: a minisztérium a felére szándékozik csökkenteni egy-egy meddő párnál a finanszírozott kezelések számát. Az új szabályozás bevezetését információnk szerint júliustól tervezte a szaktárca, de a döntést nyár végére halasztották.

Beültetés számokban

A fogamzóképes korú európai népesség nagyjából 3-4 százaléka él a mesterséges megtermékenyítés lehetőségével. Ez azt jelenti, hogy egy hazánkhoz hasonlóan tízmilliós népességű országban 8,5-10 ezer kezelést kellene elvégezni évente. Ehhez képest Magyarországon jelenleg legfeljebb hétezer esetben végeznek ilyen ellátást. Szakemberek szerint – életkortól függően – egy kezelés után a nők 20-30 százaléka, öt kezelés után 75 százaléka esik teherbe.

 
A szegedi Kaáli Intézet szülész-nőgyógyásza, Zádori János szerint az OEP-támogatással végzett meddőségi kezelések, beültetések számának esetleges csökkenése jelentősen visszavetheti a meddő párok gyermekvállalási kedvét. Jelenleg öt mesterséges megtermékenyítési kezelést fizet az egészségbiztosító, ami a pár nőtagjának jár érvényes egészségbiztosítás esetén. Ez azt jelenti: egy nő egész élete alatt ötször próbálkozhat „lombikból" teherbe esni – akár sikerrel jár a kezelés, akár nem. Mint a szakorvos elmondta, sok olyan nőt kezelnek jelenleg is, akik már túl vannak két-három eredménytelen kísérleten. Számukra nagy segítség, hogy jelenleg még ugyanennyi kezelésre van lehetőségük az egészségbiztosítási kassza terhére. Ugyanakkor többéves tendencia, hogy kis mértékben emelkedik az ellátásra igényt tartók száma, miközben az ilyen kezelések számát is intézményenként teljesítményvolumen-korláthoz kötik – ami viszont csökkent az utóbbi időben.

Azoknak a nőknek, akik már túl vannak az OEP által finanszírozott beültetéseken, az eset bonyolultsági fokától függően jelenleg 250-340 ezer forintot kell fizetnie kezelésenként. Ehhez jön a még a hetvenszázalékos OEP-támogatás miatt „csak" 30-60 ezer forintos gyógyszerköltség. Bizonytalan azonban, hogy változatlan marad-e a jövőben a gyógyszertámogatás mértéke. A medicinák teljes, térítés nélküli ára 120-140 ezer forint lenne. A kezelésenként így kialakuló nagyjából félmilliós költség miatt valószínűleg számos pár mondana le arról, hogy a finanszírozottakon felül, saját zsebből is próbálkozzon a mesterséges megtermékenyítéssel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiller átadott két egyetemi épületet Szegeden

Hiller István oktatási és kulturális miniszter adta át tegnap a gazdaságtudományi kar és a biológiai… Tovább olvasom