Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Veszélyes hely a zebra, sokan körül sem néznek

Nehéz általánosítani, hogy ki hogyan viselkedik a zebrára lépve. Egyesek körültekintőbben, mások kevésbé óvatosan használják a gyalogátkelőhelyeket. Nyakunkba vettük a várost, hogy megnézzük: megállnak-e az autósok a zebrára lelépő gyalogosok előtt?
Az autósok szerint a gyalogosok figyelmetlenek, míg a járókelők azt mondják, hogy a gépkocsivezetők nem vesznek tudomást róluk.
– A trolira való felszállásnál is óvni kell a gyerekemet, nemhogy a zebrán! A napokban egymás után háromszor is majdnem elütöttek bennünket. Ahol nincs lámpa, csak zebra, ott különösen nehéz átkelni az úttesten – beszélt tapasztalatairól a Dugonics téri körforgalomnál babakocsit toló Török Tímea.

Gyorsan kopnak a zebracsíkok

Szeged hozzávetőleg 250 zebráját a Medivia Kft. festi, zömében éjszaka. E munka áprilistól októberig tart, mert öt fok alatt nem szárad meg a speciális festék – tudtuk meg a kft. ügyvezető igazgatójától, Szalai Lászlótól. A forgalom miatt a zebrák fél év alatt elkopnak, de a belvárost akár negyedévente festhetnék. A felújításra azonban évente csak egyszer, indokolt esetben kétszer telik.

A gyalogosok közül néhányan az úttestre lépés előtt is szétnéztek, és aztán gyorsan szedték a lábukat, mások fülhallgatóval a fejükön korzóztak a zebrán, mit sem törődve a forgalommal, megint mások ráérősen telefonáltak. Olyan is akadt, aki kerékpárral vagy kismotorral robogott át a gyalogos-átkelőhelyen. Az is szembetűnő volt, hogy ha a villamosra siető emberek közül valaki lelépett az úttestre, máris vagy tízen nyomultak utána.

Egy idős néni botra támaszkodva a lánya segítségével sétált át a városháza melletti zebrán.
– Ritkán járok el otthonról egyedül. Ilyenkor mindig megkérek másokat, hogy segítsenek átkelni az úttesten. Az egyik kora reggel egy utcaseprőbe karoltam. Udvarias embereket fogok ki, mert az autósok is mindig megállnak, ha meglátnak a járda szélén – oszlatta el azt a tévhitet a 93 éves Gabi néni, hogy csak a csinos, miniszoknyás lányok előtt fékeznek az autósok.

A szegedi önkormányzati utak felügyelete, a burkolatok karbantartása, így a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek felfestése is a környezetgazdálkodási kht.-hez tartozik. A cég városüzemeltetési részlegvezetője, Serege János érdeklődésünkre elmondta, hogy a keresztirányú burkolati jelek – ebbe tartoznak a gyalogátkelők is – fehér felújító festését kilencezer négyzetméteren végzik Szegeden. A város valamivel több mint 25 millió forintot fordít saját burkolati jeleinek a felfestésére.

A szabványos zebra csíkja és köztes tere is ötven-ötven centiméter. A hossza három, négy és fél, illetve hat méter, de léteznek ettől eltérő, extra méretek is, mint például a Kárász utca két végén található 15 méter széles gyalogos-átkelőhely. Ha igény merül fel egy új zebrára, akkor azt – a megterveztetés után – a közlekedési felügyelet engedélyezi.


Gyalogosbalesetek

A Szegedi Rendőrkapitányság illetékességi területén tavaly 78, ebből Szegeden 64 gyalogosbaleset történt – tudtuk meg Kónya Zsolttól, a közlekedésrendészet osztályvezetőjétől. A baleseteket 41 esetben a gyalogos idézte elő – leggyakrabban a tilos jelzés figyelmen kívül hagyásával, illetve a hirtelen úttestre lépéssel. A 8 halálos gyalogos balesetből 1 történt zebrán. E csíkos szakaszon 28 esetben súlyos, 42 esetben könnyű sérüléssel végződött a baleset. A súlyos esetek majdnem fele gyalogos-átkelőhelyen esett meg, kilencszer a gyalogos volt az okozó. Gyermek 14 esetben szenvedett személyi sérülést, közülük tízen saját hibájukból. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rossz szokás a sorbaállás Szegeden

Bővítette telefonos ügyfélszolgálatát az Égáz-Dégáz. Tegnap ki is próbáltuk. Miért tolong mégis a… Tovább olvasom