Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Veszélyes is lehet a játék a tűzzel - petárdát nem találtunk

Szeged - Van tűzijáték háromszáz forintért és hatvanháromezerért is, van szépen szálló, látványos és olyan hangos, hogy működésbe hozza az autó-riasztókat. A 2005 óta illegálisnak számító petárdából nem találtunk tegnapi körutunkon.
– Nálam nincs petárda! – jelentette ki egy Mars téri árus, és hátrált két lépést, hogy jelezze: nem akarja folytatni a beszélgetést. Találomra a vevőknél is érdeklődtünk, három fiú állította: idén még nem találkoztak petárdaárussal. Egy másik fiatalember azt mondta, már két éve sem volt könnyű hozzájutni, mert csak nagy tételben árulták. Az ő „dílere" háromszáz darab alatt meg sem mozdult. Ekkora mennyiség azonban a vevőnek egyrészt túlzás, másrészt rizikós. Inkább nem vett.

Vagy mi nem voltunk tegnap petárdavásárláshoz öltözve, vagy a 2005 óta illegálisnak számító legidegesítőbb szilveszteri kellék tényleg eltűnt a piacról. Legalábbis a korábbi évekhez képest nehezebb beszerezni. Akinek mégis van, nem árt, ha tudja: aki petárdát birtokol, 50 ezer forintig, aki felhasznál, 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

– Nem éri meg. A végén már darabját egy forintért adtuk. Ennyiért ki kockáztatna? Ráadásul vannak olyan legális kis tűzijátékok, amelyek hasonló effekttel járnak – magyarázta egy pirotechnikus, miért nem tudtunk petárdát szerezni. A kis és közepes tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvenni, felhasználni pedig december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig. Csongrád megyében idén 24 engedélyt adtak ki pirotechnikai eszközök árusítására. A rendőrség ellenőrzi az árusokat, petárdát ők sem találtak.

A B. Ú. é. k.!-hoz Petárda vagy trombita hangereje jár. Fotó: Segesvári Csaba
A B. Ú. é. k.!-hoz Petárda vagy trombita hangereje jár.
Fotó: Segesvári Csaba

A legális eszközökből válogattunk: kisgyerekeseknek és félősebbeknek a tűzvirágot ajánlja Kiss Sándor pirotechnikus, mert az nem száll föl, és nem is hangos, egyébként nem is drága: négy darab háromszáz forint. A Petőfi sugárúti üzletben a másik véglet az a 63 ezer forintos tűzijáték, amely több, sorba kötött telepből áll. Kezdők is elboldogulnak vele, részletes rajz és használati utasítás jár hozzá. Mégsem jellemző, hogy valaki ennyit szán a szilveszteri mókára, az átlag 5-10 ezer forint. Ebbe bőven belefér például a 450 forintos kamikáze, ami egy ejtőernyős, világítós figura. Bátortalanoknak ideális még a szikraszökőkutat produkáló tájfun. Állítólag nagyon szép és kimondottan pacifista játék a lampion, ami akkor hatásos, ha sokat küldenek fel belőle. A színes ernyő hő hatására felemelkedik, és száll a levegőben. Az árusok szerint olyan, mint egy szellem.

Vannak hangos, látványos, több rakétából álló fellőnivalók is 3 ezer forintért. Ijesztő a neve és ijesztő a hangja is a vetőcsöves bombának – egy anyuka éppen ilyet keresett annak ellenére, hogy szerinte büdös, nagyon hangos, és működésbe hozza a környék összes autóriasztóját. Mögötte álló fiai elégedetten nézték a vásárlást.

Zákányszékről utazott Szegedre Börcsök Tibor és kisfia, Tamás. Házuk udvarán játszanak majd a tűzzel, vettek például római gyertyát, ami kimondottan békésnek számít. Ennek ellenére erre is, mint minden tűzijátékra vonatkozik az a szabály, hogy begyújtása után nem szabad a közelében tartózkodni, és a működés után egy-két percig nem szabad megközelíteni.

A kutyáknak mindegy

A kutyáknak mindegy, hogy petárda vagy vetőcsöves bomba durran, esetleg katyusa visít, ugyanúgy megrémülnek a legális, mint az illegális pirotechnikai termékektől. Ilyenkor a pórázt is kitéphetik a gazda kezéből, vagy félelmükben harapóssá válhatnak. Az állatvédők minden évben felhívják erre a figyelmet, mégis sok házőrző fut világgá az év utolsó napján. Megoldás lehet az erős kerítés, a bilétás nyakörv, és van olyan kutyanyugtató is, amit napokig kell zárt térben az állat közelében párologtatni.

Olvasóink írták

  • 1. Sziti 2008. december 30. 20:48
    „Ha csak hangot ad nem szabad.
    Ha mégnagyobb hangot ad de fényt is ad szabad.
    Logikus.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne legyen másnap címlapon!

Szeged - Nem akar a tévébe vagy az internetre kerülni a szilveszteri buli után? Legyen óvatos! Sok szabály van, amelyet követve megelőzhetjük a bajt, de az egyik legfontosabb: ne igyunk túl sokat. Tovább olvasom