Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Veszélyes lehet a Béke úszóház, ha elszabadul

Elsősorban önmagára veszélyes, de a Belvárosi hídban és a rondellában is kárt tehet a Béke úszóház Szegeden. Az úszóműnek – szerződése szerint – a jeges időszak előtt védett helyre kellett volna vonulnia. Ezt a Békén kívül még 8-10 úszóház és stég nem teljesítette.
Ha elszabadul, nagy kárt tehet a hídban is az úszóház. Tulajdonosa, Lengyel József nem nyilatkozott. Fotó: Gyenes Kálmán
Elsősorban önmagára veszélyes, de a városnak is okozhat károkat az az úszóház, amely még mindig nyári tartózkodási helyén, a Tisza belvárosi szakaszán kikötve áll. A Békével – akár a többi úszóházzal – az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság parthasználati szerződést kötött, amely szerint az úszóművet a jeges időszak beköszönte előtt védett helyre kell vontatni – tudtuk meg Dobi Lászlótól, az Atikövizig igazgatójától. A Béke tulajdonosa azonban ezt a felszólítás ellenére sem tette meg.

Ha elszabadul az úszóház, elsősorban önmagában tehet kárt. De ha nekiütközik a hídpillérnek vagy a rondellának, és megsérti azok felületét, az építmények romlani kezdhetnek. Veszélyes az itt maradt úszóház azért is, mert mögötte jégtorlasz képződhet. Dobi László hangsúlyozta: a mostani alacsony vízállás mellett ez árvízvédelmi szempontból feltehetően nem okoz gondot.

Akármiben is tesz kárt a Béke, a károkat a tulajdonosnak kell állnia, és az ő költsége lesz az is, ha jégtörőket kell bevetni ezen a területen. Az Atikövizig büntetést nem tud kiszabni a tulajdonosra, legföljebb jövőre nem köt vele szerződést.

Megtudtuk: nem csupán a Béke nem vonult időben védett helyre. A szalámigyár előtt 8-10 úszómű – úszóházak és stégek – maradt kikötve. Az Atikövizig ezek tulajdonosait is felszólította, hogy teljesítsék a parthasználati szerződésben foglaltakat. Ezek helyzete egyébként annyiban különbözik az említett úszóházétól, hogy mögöttük kevésbé képződhet jégtorlasz, mert nem kanyarban állnak és saját jégvédelmüket meg tudják oldani.

A téli kikötőbe való be-, illetve kivontatás költsége 90 ezer forint plusz áfába kerül. A téli tárolási díj négyzetméterenként összesen 450 forint – nem több mint tavaly.

Az üggyel kapcsolatban többször kerestük tegnap napközben a Béke úszóház tulajdonosát. Lengyel József ígérte, hogy este 6 óra után válaszol kérdéseinkre, de hiába hívtuk az általa megadott időpont után, lapzártánkig nem értük el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már hatszázezret ''ér'' Tas vezér

A rendőrség ötszázezer forinttal megtoldotta, így már hatszázezer forint üti a markát annak, aki az… Tovább olvasom