Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Veszélyes szegedi aknafedőszlalom

Csak kacskaringózva lehet haladni a körutak egyes szakaszain Szegeden, mert az aknafedlapok megsüllyedtek. Aki egy ilyen gödörbe többször belehajt, hamarosan viheti szervizbe autóját. A városban 2500 csatornafedőt kellene kijavítani. A Szegedi Vízmű Zrt. szerint csak hosszú távon lehet megoldani a problémát.
Egyre dühösebbek az autósok, amint végighajtanak Szeged körútjain, sugárútjain és főutcáin. Nem a dugók miatt őrjöngenek a sofőrök, hanem a csatornafedeleket és ezzel együtt a felelősöket szidalmazzák. A megsüllyedt csatornák miatt húsz-harminc centiméterrel kerültek lejjebb az általában út közepére helyezett vaszárók. Aki sorozatosan belehajt kocsijával egy ilyen gödörbe, az hamarosan viheti javíttatni járművét.

Éppen ezért a nagykörúton szlalomozva közlekednek az autók és a kamionok. A Római körút külső sávját a Bertalan híd felé haladva képtelenség használni. De példaként lehet említeni a Bérkert utcát és az északi körutat is. Tízből nyolc aknafedő nincs szintben az aszfaltozással.

A süllyedés okai

Az aknafedlapok süllyedésének egyik oka az útszélesítés. A problémát fokozza, hogy a forgalom jelentős növekedése következtében nagyobb az utak terhelése. A terhelési paramétereket eredetileg kisebb forgalomra tervezték. A Szegedi Vízmű Zrt. szerint az útrekonstrukciók során az elmúlt években számos helyen nem szakszerűen emelték helyükre a fedlapokat.

Panaszok nemcsak szerkesztőségünkbe érkeznek szinte mindennap, hanem a csatornarendszert üzemeltető Szegedi Vízmű Zrt.-hez is. A cég már tavaly októberben egyeztetett a Csongrád Megyei Állami Közútkezelő Kht.-val, hiszen csak közösen orvosolhatnák a bajt. Az aknafedők körüli útmeghibásodások ugyanis a közútkezelőhöz tartoznak. Ki is próbáltak egy új technológiát, amellyel az aknafedlapokat szintbe lehet emelni.

Összesen öt aknát javítottak ki a Budapesten már bevált „duralevel systemmel", amelynek lényege, hogy nagy szilárdságú polimerbeton alkalmazásával állítják szintbe a fedlapokat.
Az elmúlt hét hónapban nem folytatták a munkát, a két cég csak a munkálatok folytatásáról egyeztetett.

Megtudtuk: Szegeden körülbelül 2500 csatornafedő szintbe emelésére lenne szükség. A munkálatok több tízmillió forintba kerülnének. A vízműnek a fedezetet a víz- és szennyvíz-szolgáltatási díjból kellene kigazdálkodni, amit rövid időn belül nem tudnak megoldani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujjnyi por az életmentő műszereken

Folyamatosan dolgoznak a munkások a szegedi Traumatológiai Klinika Baleseti Sebészeti Ambulanciáján.… Tovább olvasom