Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Veszélyes tartalmak az interneten

Szeged - Anorexia, öngyilkosság, mérgek és fegyverek előállítása: a világháló tele van a fiatalokra káros és veszélyes honlapokkal – Magyarországon is.
Catalina néven a fagyálló hatásairól, illetve a benzingőz belégzéséről próbált információkat szerezni a világhálón néhány héttel ezelőtt a 21 éves Katalin, aki egy másik lánnyal sósavból és mészből kevert halálos gázelegyet beszívva öngyilkos lett egy autóban a hétvégén. Két hete azt írta: e-mailen jelentkezzen nála az, aki meg akar halni, mert neki már sürgőssé vált. Erre a „felhívásra" írt a 19 éves Zsanett. A két fiatal azelőtt nem ismerte egymást: a közös öngyilkosság gondolata hozta össze őket.

„Az elmúlt egy évben annyit küzdöttem. Annyira próbálom hinni, hogy majd jobb lesz. Tönkretettem az életem. Helyrehozni már nem tudom. Tudom, hogy mekkora fájdalom lenne a körülöttem lévőknek, ha most megölném magam. Nem teszem" – írta „Z" néven egy kétségbeesett ember hétfőn az egyik öngyilkossággal foglalkozó weboldalra.

A Biztonságos Böngészés Program

2008-ban jött létre Magyarországon a Biztonságos Böngészés Program (BBP). Célja, hogy felhívja a figyelmet az interneten a gyermekekre leselkedő veszélyekre. A szűrőszoftver két területen nyújt kibővített védelmet. Az egyik a képelemző modul, amely megakadályozza, hogy a pedofil zaklatók képet csaljanak ki gyermekeinktől, illetve azt is, hogy szex- vagy pornótartalmú képekkel találkozzanak netezés közben. A figyelmeztető modul pedig arra alkalmas, hogy figyelmeztetést küldjön a szülőnek vagy a tanárnak, ha a gyermek bármilyen időpontban, napon, órában találkozót beszél meg a neten (pl. chaten, e-mailben) bárkivel. Ebben az esetben a felnőtt értesítést kap erről, és lehetősége van megkérdezni, hogy gyermeke egy ismerőssel vagy ismeretlen személlyel találkozik-e. Az ingyenes szoftver megtalálható a www.biztonsagosbongeszes.hu oldalon.

„De minden nap egyre inkább úgy érzem, halott vagyok. Bennem van a hiba. Engem nem lehet szeretni. Szeretném ha vége lenne" – folytatta „Z".

Az interneten tucatszám találni a témakörrel kapcsolatos linket: ezek egy része segíteni próbál a bajba jutottakon, máshol tuti tippeket lehet szerezni a „sikeres" végrehajtáshoz. Más életveszélyes tartalmakkal is lehet találkozni a világhálón: ilyenek a különböző anorexiás közösségek, a halálos mérgek előállítását bemutató helyek vagy a különböző lőfegyverek átalakítását segítő portálok.

Vetró Ágnes, az SZTE ÁOK Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály osztályvezető egyetemi docense elmondta, a hozzájuk kerülő fiatalok közül főként az anorexiásokról derül ki: nagyon sokan látogatták a témakörben működő portálokat, hogy ötleteket merítsenek. Általános tapasztalat: a szülők nincsenek tisztában azzal, hogy gyermekük milyen oldalakat nézegetett. Benák-Tömöri Judit szegedi szakpszichológus szerint ha jó a gyerek-szülő kapcsolat és a két fél közötti folyamatos kommunikáció, a gyermek nem az interneten keresztül osztja meg problémáit idegenekkel vagy kezd kutakodni különböző tartalmak után. A jó kapcsolat kialakítása már a születéssel kezdődik; óvodából hazajövet például ne szótlanul menjünk a kicsi mellett, kérdezgessük, mi történt vele aznap. Ha mégsem működik tökéletesen a kapcsolat, a szigorú ellenőrzés vagy tiltás – ilyen az internetmegvonás, telefon elvétele, a barátokkal találkozás megtiltása – nem megoldás a probléma kezelésére: a szakember szerint a gyerekek titokban még extrémebb dolgokat tesznek meg. 

Olvasóink írták

 • 13. Mogyoró 2011. július 08. 05:02
  „Vegyük mát észere, hogy ez össznépi társadalmi probléma, szülő-csalás, iskola és társadalom, közösen felelősök a bekövetkezett bajokért. Menj ki kora reggel a Mars tér környékére, és láss. Tizenéves fiatalok özönlenek ki a Sing-ből, totális illetve katasztrofális állapotban. Ilyenkor hol vannak a fent említett emberek, fiam ill. lányom reggel jöttél haza mártósan akkor legközelebb gyere haza egy hét múlva, kit érdekel, ha ezek után megtörténik a baj akkor meg egymást hibáztatjuk. Talán több ellenőrzés kéne minden szinten. Nem volt buta dolog, hogy a régi időkben este 9 után szülői felügyelettel sem lehetett nyilvános helyen tartózkodni. Bár akkor is voltak öngyilkosságra hajlamos személyek de talán valamivel kevesebben.”
 • 12. macs 2011. július 07. 11:54
  „7. booo,
  én az általad leirtakon túl még egy nagy problémát látok. Akinek lelki problémái vannak, az nem szívesen fordul orvoshoz. Részben azért, mert ő maga nem érzékeli, hogy problémája van -személyes tapasztalat alaápján mondom, a környezete, ha észre is veszi, megpróbálja a "szedd össze magadat" felszólítással letudni a dolgot. Sajnos nálunk, még nagyon sokan bolondnak tartják a pszichés gondokkal küzdőket, és ez is sokakat visszatart attól, hogy orvoshoz forduljanak.
  Minnél gyorsabban tenni kéne valamit!!!!”
 • 11. moderator 2011. július 07. 06:54
  „Apátfalvi** 2011.07.06. 21:48
  Amit te "reklámozol" csak, szinte minden hozzászólásodban.”
 • 10. polo 2011. július 07. 06:39
  „Szerintem a sajtó is ugyanilyen ártalmas mindenre felhívja a tinik figyelmét
  az esti híradó vagy rádióban elhangzó hírek előtt nem nem rakják ki a kis 12-es karikát”
 • 9. LukSzkaivoker 2011. július 06. 22:04
  „Én nem hiszek a betegellátásban meg a szakemberekben. A problémát nem tudják megszüntetni. A gyógyszeres kezelés is milyen már ... mint a viccben amikor a hasmenésre nyugtatót ír fel a doki.
  - Még mindig összefossa magát?
  - Igen ... de kit érdekel?”
 • 8. Apátfalvi** 2011. július 06. 21:48
  „Remélem nem a régi mániámnak tudják be, és be fogják tenni ezt a kommentet, mert a káros internetes tartalmak témájában megkerülhetetlen a gyilkosokat éltető, faji, nemzetiségi alapon gyalázkodó, uszító kuruc.info nevű szennyportál is.”
 • 7. booo 2011. július 06. 21:31
  „Igen, sajnos ilyen az internet, de én másik oldalról közelíteném meg a problémát!
  Természetesen nem helyeslem az ilyen oldalakat, de ha az internet szabadságát nézzük, hát ez van. Akit nem érdekel az nem fogja megnézni. A baj ott kezdődik, hogy vannak olyanok akiket érdekel az ilyesmi és nem orvoshoz fordulnak a depressziv tünetekkel. Miért nem fordulnak orvoshoz? Rettenetesen egyszerű! VÁRÓLISTA! Sokszor vagy 1 hónapot várni kell hogy az agykurkászhoz bejusson a beteg, de ez lehet hogy késő és ezt tudván a beteg eleve be sem jelentkezik.
  Azon kívül a gondozási rendszert is átszervezték, szétverték, karcsúsították.
  A másik a sajtó felelőssége, mert én ezt a hírt egy médiában sem engedtem volna leközölni. Pont azért kellett volna hallgatni az esetről, hogy az esetlegesen hasonló állapotban lévők ne tudják meg hogy volt akinek sikerült. És ráadásul az újságok még le is irják tippet adva az öngyilokra készülőknek hogy a meszet keverjék össze a sósavval. Arra nem gondoltak hogy ezzel egy láncreakciót indítanak el?
  A cikkben felsorolt betegségek NÉPBETEGSÉGGÉ váltak, sokkal jobb és működöképes beteg ellátó rendszerre lenne szükség és tudatosítani az emberekben hogy ha egyedül nem tudják megoldani a bajukat akkor kapnak AZONNAL segítséget szakembertől!”
 • 6. qrumpli 2011. július 06. 15:35
  „Az öngyilkos klubokba mindig ujjak vannak.”
 • 5. Queenmargareth 2011. július 06. 12:59
  „borzasztó”
 • 4. ascendum 2011. július 06. 11:27
  „2. macs: tkp. az általad leírtakkal teljesen egyetértek.”
 • 3. jq 2011. július 06. 11:26
  „Az internet előtt is volt ilyen, ld. Stevenson: Öngyilkosok klubja”
 • 2. macs 2011. július 06. 11:19
  „Ebben a történetben az a szomorú, hogy a fiatalok körül élő felnőttek, szülők, tanárok, rokonok, és a barátok sem vettek észre semmit. Tudom, nagyon nehéz felismerni a jeleket, de lehetséges.
  Az is elkeserítő, hogy ezek a gyerekek nem tudtak kihez fordulni, nem volt akivel a problémáikat meg tudták volna beszélni. Lehet napokig beszélni a család fontosságáról, ha a gyakorlatban nincsenek meg azok az emberi kapcsolatok, amik a családot családdá teszik. Most senki se jöjjön azzal, hogy a szülőknek dolgoznia kell, nincs ideje. Akinek gyereke van, annak a gyerekre mindig KELL időt szakítania!!!!!!!!!!!!! Én pl. az anyámmal akkor beszélgettem nagyokat, amikor ő mosott (nem volt automata), vagy főzött és amikor esténként a kutyát sétáltattuk.
  Most majd meg fognak szólalni a szakértők és elmondják, hogy tlltani kell az internetet, a TV műsorait, stb., ahelyett, hogy az emberi kapcsolatok fontosságáról beszélnének.”
 • 1. Lakos 2011. július 06. 10:44
  „Tragédia ahogy a mostani gyerekek tombolnak a neten.
  Sok idióta szülő már 10-12 éves kor alatt ellenőrzés nélkül ráengedi csemetéjét a hálóra.
  Villanypásztornak használják mert addig is csendben van.
  Fogalmuk sincs miket csinálnak szabadon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készülnek a Nyeregszemlére

Átrajzolták az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark térképét a Nyeregszemle szervezői: 2500 fős lelátót és 6 ezer négyzetméteren lóállásokat építenek. Tovább olvasom