Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Veszélyes ugratók a Játékok kertjében

Szeged - Hatalmas lyuk tátong az újszegedi Játékok kertjének egyik ugrató elemén, és több másik is sérült. A skate-park látogatói szerint a sok hiba a rosszul sikerült felújítás eredménye. A műszaki ellenőr nem így gondolja.
- Két héttel a felújítás után veszélyessé váltak a Játékok kertjének egyes elemei. Van, amelyiken hatalmas lyuk tátong, és olyan is, amelyik most kezd beszakadni – hívta fel figyelmünket Krizsán Gábor az újszegedi skate-park látogatói, biciklisek, gördeszkások, görkorcsolyások nevében. – A kezdetektől, 7–8 éve használom a pályát, és csak idén májusban jött el az ideje a felújításnak. Nem véletlen: korábban masszívan megszerelték – magyarázta a gépészmérnök végzettségű 23 éves fiatalember.

Társaival együtt a fémlemezeket hiányolja a felújított elemek alól, ezek nélkül szerintük nem csoda, hogy a mutatványok során beszakad az alig egy centi vastag rétegelt lemez.

Honti György, a felújítást felügyelő műszaki ellenőr azt mondta: korábban sem volt több lemez az elemek alatt. A renováláskor átvizsgálták az ugratók szerkezetét, lefestették a vázat, a sérült borítást kicserélték. A 7 milliméteres rétegelt lemez helyett 8-ast szereltek fel – ez olyan, mint ami a teherautók platóján is van. A lyukak és mélyedések Honti György szerint a helytelen használat eredményei: néhány srác olyan kerékpárral nyűvi a pályát, aminek a hátsó kerekén a tengelyből vasrúd áll ki – egy-egy elhibázott ugrásnál felszánthatja, be is ütheti a lemezt. A helyzeten az sem segít, hogy néhány fiatalember a sérült elemeket is használja. Ottjártunkkor egy srác a sárga szalaggal elzárt elemre szeretett volna bringájával felugratni, pedig a karbantartók néhány perccel azelőtt még figyelemfelkeltő táblákat is tettek rá.

Krizsán Gábor szerint nem sikerült a felújítás. Fotó: Frank Yvette
Krizsán Gábor szerint nem sikerült a felújítás.
Fotó: Frank Yvette

– Kijavítjuk a hibákat, és minden elem alá merevítésként acéllemezt is teszünk. Ahol nagyobb az elem igénybevétele, oda alátámasztást is helyezünk – ígérte Honti György. Az újabb felújítás költsége százezres nagyságrendű. A szakember szerint a megoldás az lenne, ha a fiatalok jobban vigyáznának a pályára.

Biciklisparadicsom

Az újszegedi Játékok kertjében hónapok óta tart a felújítás: a skate-park hat elemének renoválásán kívül új kerékpáros ügyességi pályát alakítottak ki a csónakázótó helyén, és egy kerékpáros pihenőhely is épül, többek között zuhanyzóval és bicikliszervizzel. A területen az uniós szabványoknak megfelelő játékok is lesznek, a kisebb gyerekek örömére. Az ugratókat már a kert műszaki átadása előtt a fiatalok rendelkezésére bocsátották, a teljes tereprendezéssel a kivitelező várhatóan november végére végez. A beruházás összköltsége hozzávetőleg 100 millió forint.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. atkos 2010. szeptember 01. 21:20
  „27.: az volt hátul. és annak a fele területére építettek egy beton pool-t (medencét) extrém felhasználásra. Az akkor volt tó, amikor még volt vidámpark.”
 • 27. man 2010. szeptember 01. 17:25
  „Valaki segítsen már, melyik volt a ligetben a csónakázó tó? Az a minimálmedence amibe évek óta nem volt víz, az egy tó?”
 • 26. szilmaril2 2010. szeptember 01. 15:39
  „Egy szó mint száz, ebből a felújításból szépen elsíbolták a pénzt és csináltak egy használhatatlan pályát!
  De mit is várunk ma Magyarországon.....”
 • 25. man 2010. szeptember 01. 10:59
  „Honti hanta...”
 • 24. zlutan 2010. augusztus 31. 21:14
  „Honti uraság elmehet a ... tudjuk hova!A pénz úgy is meg van már hozzá!”
 • 23. tupac 2010. augusztus 31. 18:00
  „100 millióból szerintem még egy fedet pályára is futná , csak mivel zsebbe is kell pénz szerintem 5 milliónál többet nem költötek. Egy olyan tábla lemez nincs 20 eft több. 5000 táblára elegendő a pénz”
 • 22. Zsoltee0716 2010. augusztus 31. 17:13
  „"A szakember szerint a megoldás az lenne, ha a fiatalok jobban vigyáznának a pályára."

  Na te értelmes szakember hát gondolj már bele egy 80 kg srác mondjuk görkorival ugrat egyet akkor az mekkora becsapodást eredményez kilóban 80-nál többet higgye el. Jaa és mekkora felületen éri.

  srácok nézétek már meg milyen vastag anyagból készült. 20-as OSB lap xd.”
 • 21. 1131 2010. augusztus 31. 15:40
  „20. vesémből szóltál! Az a baj hogy MO-n ez csak egy messzi-messzi álom.

  Én ráadásul úgy tudom, hogy mikor elkezdték ezt a felújítást akkor szóltak is a "mérnökök"nek, hogy nem lesz ez így jó hogy ha kihagyják azt a fémlemezt... "DE ez így jó lesz, ne szóljatok bele!" ... ahha jó is lett.
  Érdekes hogy előtte fémlemezzel kb 10 évig kibírták kisebb nagyobb felújításokkal az elemek, most meg 2 hét után már így néznek ki !
  Remélem a város nem fogja így hagyni a dolgot ha már kifizette ezt a rengeteg pénzt! Bár gondolom ez is csak álom :((”
 • 20. milkyman 2010. augusztus 31. 15:04
  „Ezeket a boxokat azért készítik, gondolom én, hogy használják is őket. Ha díszként kezelnénk, nem lenne semmi baja egy ideig, amíg szét nem rohadnak. Persze, ha olyan kivitelező készítené, vagy csinálná a felújítást, aki legalább utána olvas mi is ez valójában, lehet, hogy tényleg alárakott volna mondjuk egy 0,8 mm acéllemezt a falemez alá, ami gondolom picit emelte volna a felújítás költségét és kevesebb maradt volna a zsebben. A megoldást sztem az jelentené, ha a pályát használók mondjuk egyesületi szintre tudnák emelni a művelt extrém sportot, használt eszköztől függetlenül(bmx, deszka, kori) és a várostól éves támogatást tudnának kérni a pálya rendben tartására. Így kizárnák a körből azokat az embereket, akik minden kínálkozó lehetőséget kihasználnak arra, hogy egy kis plusz pénz kerüljön az otthoni konyhára. Jó lenne ha a poolos szegedi pályáról nem ilyen híreket kapnék. Jobban örülnék ha mondjuk azt olvasnám, hogy az extrém napokon új fiatal tehetségek tűntek fel, mert van belőlük elég. És kérem tisztelt Honti Urat ne mondja hogy extrémsportoljanak óvatosan mert ez olyan kb., mintha azt mondta volna a tűzoltónak, hogy úgy dolgozzon hogy közben ne kockáztassa az életét. Lehetetleneket ne kérjünk. THX”
 • 19. K.T. 2010. augusztus 31. 13:45
  „#18 igazad van, csak sajnos pont a politikusokat nem lehet ebből kihagyni. Az ő elképzelésük volt, az ő ismerőseik akik átverik a népet a silány munkájukkal a kilopott anyagokkal, stb..

  "...akkor meg mi vagyunk nemesebbik felünkről is könyékig vizsgálva, hogy ezt hogy mertük, miért mertük, rendőrségi ügy lesz belőle meg milliós bírság. "
  Ezt már csak vicces visszaolvasni. (nem az írásnak szól, inkább azoknak akik ismernek, teljesen egyetértek vele, sőt....)”
 • 18. atkos 2010. augusztus 31. 13:22
  „17.: ehhez most ne a politikát fűzzük légyszíves, mert az végtelen harc lenne. egyszerűen egy normál kivitelező, aki magyar, és itthonra magyaroknak csinálja a pályát az miért a sajátjaival szúr ki? És ha az ő fia is sportolna valami ilyet? akkor ő is háborogna hogy hűde rossz a pálya. Amikor meg valami "gerilla" akciót csinálunk magunknak akkor meg mi vagyunk nemesebbik felünkről is könyékig vizsgálva, hogy ezt hogy mertük, miért mertük, rendőrségi ügy lesz belőle meg milliós bírság. A hivatalokba ülő terpeszkedő aktakukacok között kellene szétnézni, akik nyomogatják a pecséteket...”
 • 17. K.T. 2010. augusztus 31. 12:56
  „Csak gyűlik, csak gyűlik.
  Egyre csak gyűlik a város adóssága, mert nem kérdés, hogy ezeket a támogatásokat vissza fogja vonni az Unió nem célszerű felhasználás és csalás miatt.

  Remélem még a felelősségre vonásnál is fognak emlékezni azokra a személyekre, akik az arcukat adták, mi több, tolták oda erőszakosan az átadókon, szalagátvágásokon, alapkőletételeken a sajtófotókra, hirdetve hogy milyen nagy eredményeket köszönhet nekik a nagyérdemű.”
 • 16. f.bence 2010. augusztus 31. 12:00
  „Íme pár kép a tökéletes munkáról:
  http://2.bp.blogspot.com/_qiUyw0A1VFg/TGwwm_BA2qI/AAAAAAAAAJs/QZF_9iYqZFY/s1600/K%C3%A9p0602.jpg
  http://1.bp.blogspot.com/_qiUyw0A1VFg/TGwxR9ELQJI/AAAAAAAAAJ0/PFvPBl5qr2E/s1600/K%C3%A9p0601.jpg
  http://4.bp.blogspot.com/_qiUyw0A1VFg/TGwx76aKTWI/AAAAAAAAAJ8/PhgVEqwd0oc/s1600/K%C3%A9p0603.jpg”
 • 15. 1131 2010. augusztus 31. 11:33
  „szégyen :(”
 • 14. niagara 2010. augusztus 31. 11:19
  „100 millió forint..aztakurvaaa”
 • 13. atomboy 2010. augusztus 31. 11:11
  „Az utolso bekezdesre a velemenyem:
  http://szegedbicaj.blog.hu/2010/03/29/kerekparos_fogadoallomas_epul_szegeden

  (Nem a bmxsekkel meg gordeszkasokkal van bajom, hanem az aljas felrevezetessel.)”
 • 12. Logaritmus 2010. augusztus 31. 11:04
  „- Kijavítjuk a hibákat, és minden elem alá merevítésként acéllemezt is teszünk. Ahol nagyobb az elem igénybevétele, oda alátámasztást is helyezünk - ígérte Honti György. Az újabb felújítás költsége százezres nagyságrendű. A szakember szerint a megoldás az lenne, ha a fiatalok jobban vigyáznának a pályára.

  A végét kár volt hozzátenni. :)”
 • 11. CsImre 2010. augusztus 31. 10:55
  „Nyilván kellett kicsit spórolni az anyaggal, hogy jusson a túrázók fogadóállomására, amire az EU eredetileg adta a lét. Ami ugyan nem a túraútvonalon van, de apróságokon nem kel fennakadni.

  Persze jelegzetes magatartás minálunk, hogy ha valaki valamit eb.szarint, de nagyon, akkor rákeni a használókra. Ha valaki épít egy sz.r bicikliutat, és balesetek történnek, akkor persze, hogy a hülye közlekedő a hibás, mert miért nem lát át a falon? Ha kreppapírból építenek köztudottan erősen nyüstölt ügyességi pályát, persze, hogy a használó a hibás, mert miért nem lassabban esik le, és nagypob felületre, hogy ne szakítsa át? Esetleg feküdhetnének a gyakorlók a biciklijük alá eséskor, hogy nehogy átszakadjon a burkolat...

  Lehet ezt folytatni. Ha beszakad a friss út, akkor a forgalom a hibás, mert miért hajt rá, ha ráomlik egy új épület az emberekre, az emberek a hibásak, mert miért mennek bele, ha kinő egy fa a bicikliútból, akkor a fa a hibás, mert nem ismeri az illemet, és ha valaki átesik rajta a sötétben, ő a hibás, mert miért nem nézte meg jobban, hogy nem-e szalad vele szemben egy fa.

  Ezzel a játékok kertjével kapcsolatban más érdekes dolgok is ki fognak még derülni.”
 • 10. wad 2010. augusztus 31. 10:28
  „"néhány srác olyan kerékpárral nyűvi a pályát, aminek a hátsó kerekén a tengelyből vasrúd áll ki" -- Istenem :D Látott ez már rendes BMX-et?
  Legjobb az volt, mikor kint voltak a munkások, hogy elvigyék felújításra a gördeszka pálya elemeit is. Van egy raklapokból összerakott ún. grind-box, vagyis csúszó doboz, aztán telefonált a munkás, hogy "főnök ez a doboz ez itt játék? elvigyük?" nekik az lett mondva hogy hozzanak el minden játékot :) amíg azt hiszik az emberek, hogy ez játszótér, addig nem is várhatunk minőségi munkát.

  "új kerékpáros ügyességi pályát alakítottak ki a csónakázótó helyén" . Ez a kerékpáros ügyességi pálya egy ún. pool, egy betonmedence, ami méretéből adódóan inkább gördeszkásoknak jó, azoknak viszont nagyon, tapasztalat. De mindig mosolygok az ilyen megfogalmazásokon :)

  Azért mindezek ellenére örülök hogy felújítják a parkot, új elemekkel is bővül, csak az bosszant, hogy ha csinálnak valamit, miért nem tudják normálisan? A pool-nak is az ívét megcsinálták nagyon jó minőségű betonból az osztrákok, aztán úgy gondolták hogy az alját, a sima felületet meg tudják csinálni a magyarok is, ők meg kitöltötték valami undorító rücskös betonnal. Köszönjük szépen ;)”
 • 9. atkos 2010. augusztus 31. 10:25
  „Kétes érzésekkel fogadtam a cikket.
  Énis BMXes volnék, ismerem az összes oda járót. Nem vandálok, csak gyakorolnak, tanulnak, használják a pályát, és régen igenis volt minden borítás alatt egy acéllemez, pont ilyenek elkerülése végett. Nagyon jól tudják, hogy mire van tervezve a pálya hát akkor arra építsék meg ha nem akarnak a karbantartással bénázni. A kilépőket (peget, "VASRÚD") pedig nem kéne hibáztatni. Eséskor az nem ad neki akkorát, hogy beszakadjon, sőt mondok jobbat. A képen látható hibát ismerősöm keltette életre és meg kell mondjam neki az életébe nem volt kilépő a bicaján, 2 szép kerekével érte el ezt a célt, és nem használta szakszerűtlenül. Baleset volt már 1000, mentő is rutinos kijáró, de mindenki tudja, hogy saját felelősségre használjuk és ezzel sose volt probléma.

  Kedves tervező úrnak meg üzenem, hogy üljön le egy napra a pálya mellé fél kiló szotyival és nézze meg mi a napi rutin, mit kap egy átlagos nap a pálya és akkor rájön.
  Illetve a kedves olvasók figyelmébe ajánlanám az összeszereléskor vétett hibákat:
  http://honestbmx.blogspot.com/2010/08/optikai-csalodas.html”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett az új Radnóti-szobor

Alkotója, Gyurcsek Ferenc, Martfűn élő szobrász is elkísérte tegnap Szegedre az új Radnóti-szobrot, amelyet ma délután 2-kor avatnak fel a költő nevét viselő gimnázium előtt. Tovább olvasom