Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Vészhelyzet-szerű betegellátó hely nyílik az új klinikán

Szeged - Pénteken adják át a szegedi új klinikán a sürgősségi betegfogadó részleget, ahol azonnali kezelést igénylő traumatológiai, neurológiai, idegsebészeti és pszichiátriai betegeket látnak el. A rendkívül korszerű, jól felszerelt osztályon járva az amerikai kórházi tévésorozatokban érezhetjük magunkat.
Pénteken adják át ünnepélyesen a szegedi új klinika földszinti részén működő sürgősségi betegfogadó helyet, ami – a tervek szerint – hamarosan úgynevezett sürgősségi betegellátó osztállyá (SBO) bővülhet. A korábban kihasználatlan épületrészben kialakított új osztályon az azonnali ellátást igénylő traumatológiai, idegsebészeti, illetve neurológiai és pszichiátriai betegeket tudják kulturáltan és gyorsan ellátni – tudtuk meg Simonka János Auréltól, a traumatológiai klinika vezetőjétől.

Két perc a helikoptertől

Az osztály az alagsorból is könnyen megközelíthető. Lemérték: a leszállóhelyre helikopterrel érkező, súlyos sérültek akár két perc alatt szakorvoshoz kerülhetnek. Innen akadálymentesen jöhetnek az új klinikára a kerekes székkel közlekedők, illetve a betegszállítóval érkező betegek is.

A fotocellás ajtókkal, mozgáskorlátozott-vécével, önálló diszpécserpulttal felszerelt kétosztatú részleg a sürgősségi mentőbejáró és az aulatér felől is akadálymentesen megközelíthető. Jelenleg napi 80-100 traumás sérültet vesznek fel, illetve látnak el itt. A professzor elmondta: valódi, „Vészhelyzet-szerű" osztályként akkor működik majd az ellátóhely, ha kibővül belgyógyászati és kardiológiai résszel is. Egyelőre a II. kórház SBO-ja is tovább üzemel, ott elsősorban sürgős belgyógyászati eseteket kezelnek. A közös előtérből nyíló lengőajtó mögött nyolc ágyon látják majd el a sürgős neurológiai és pszichiátriai betegeket.

A váróból nyíló traumatológiai és idegsebészeti részen egyszerre négy vizsgálóasztalon tudják fogadni a betegeket, de szükség esetén akár hat beteget is megvizsgálhatnak. Az ajtó melletti pultnál egy ember számítógépen rögzíti az adatokat, a másik gépen eközben egy szakorvos a sérültről készült röntgenképeket tanulmányozhatja. A professzor megmutatta az itteni betegfürdető helyiséget, ahol a beszállítás után sterilre moshatják a fekvést igénylő sérültet, aki ezután azonnal szállítható röntgenre, CT-re vagy a műtőbe.

Az első helyiségből nyíló második a négy új ággyal felszerelt megfigyelő rész, ahol a szoros felügyelet alatt álló betegekről a kellő idő után eldöntik: mikor és milyen ellátást is igényelnek. A belső folyosóra jutva az innen nyíló súlyossérült-ellátóban a műtéti előkészítés végezhető el. Itt csövezik be, szúrnak vénát vagy éppen altatják például az autóbalesetek azonnali ellátást igénylő, súlyos sérültjeit. A mobil ultrahangkészülékkel a belső vérzést vizsgálhatják, és EKG-t is készíthetnek itt – a sérült így kerül a hamarosan klímát is kapó műtőbe. A professzor megjegyezte: súlyos katasztrófa esetén akár 6-8 sérült is ellátható. Az új klinika új részlegének kialakítása hatvanmillió forintba került: nyolcvan százalékát a szaktárca, a többit az egyetem állta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iván, a mini szarvas

Aki a verőfényes őszi napsütésben a Szegedi Vadasparkba látogat, ne lepődjön meg, ha séta közben… Tovább olvasom