Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Vészhelyzetek otthon - hogyan segíthetünk?

Szeged - Égési sérülés, magas láz, bicikli- vagy korcsolyabaleset – szinte mindegyik előfordul legalább egyszer a kisgyermekes családban. A szülők olykor pánikba esnek, de előfordul az is, nem tudják, mit a teendő.
Minden szülőben felmerül: vajon képes-e gyorsan, hatékonyan cselekedni, ha gyermeke megégeti magát vagy elesik a biciklivel, és csúnya sérülést szerez? A témával foglalkozó tudományos társaságok kutatásaiból kiviláglik: ha egy életveszélyes helyzetben határozottan és okosan segítenek a helyszínen lévők, a gyermek túlélési esélye megtöbbszöröződik. Dr. Krivácsy Péter több mint tíz évet töltött el gyermekintenzív osztályon. Gyermekrohamkocsin 1999 óta dolgozik.

– Többször felmerült már, hogy mit tudtak volna tenni a szülők, ha hamarabb felismerik a fenyegető szituációt. A súlyos, életveszélyes helyzetek esetén a szülők gyakran pánikba esnek, sőt néha olyat tesznek, ami nemhogy segít, de még jobban veszélyezteti a gyerek életét – mutatott rá dr. Krivácsy Péter. Ezért döntöttek úgy: ismeretterjesztő, Léghajó nevű programjukkal járják az országot.

Vigyáznak magukra, néha mégis érheti őket baleset. Fotó: Frank Yvette
Vigyáznak magukra, néha mégis érheti őket baleset.
Fotó: Frank Yvette

– Az életmentő technikákat a szülők a gyakorlatban is elsajátíthatják. Megtanulnak szájból szájba befújni, mellkaskompressziót végezni. Idegen testet távolítanak el egy csecsemő vagy egy kisgyermek méretű baba légutaiból. Ha ugyanis a légútba idegen test kerül – a kisgyerek félrenyel egy mogyorót –, leállhat a légzése. Ha nem sikerül eltávolítani, akkor teljes oxigénhiány léphet fel, amíg a mentő kiér – és ez nagyon súlyos károsodást okozhat. Előfordulhat, hogy már nem lehet segíteni a gyermeken.

Pedig néha többet tehetünk, mint gondolnánk. A lázcsillapításról Krivácsy doktor azt mondja: 38 fok fölött lehet, 39 fölött pedig kötelező, kisebb korban kúppal, később sziruppal. Túladagolni tilos! A priznic és a csukló borogatása nem hatékony, a hűtőfürdő viszont igen. A gyereket testmeleg vízbe kell tenni, amiben szeret lenni, és azt fokozatosan kell hűteni – de 30 fok alá nem szabad. Érdemes a kádba játékokat rakni, hogy lefoglalja magát, és ne vegye észre, hogy hűl a víz. A láz mértékénél fontosabb, hogy a gyerek fullad-e, van-e komoly keringési zavara, aluszékony-e, eszméleténél van-e. Kis csecsemőkorban a lázat nagyon komolyan kell venni.

Egy másik jellemző háztartási baleset az égési sérülés. Az égett felületeket kizárólag tiszta, hideg, folyó vízzel kell hűteni – de kihűteni nem szabad. Tejföllel bekenni veszélyes dolog, mert ha a sérült bőrre kerül, a kórokozók pillanatok alatt bekerülnek a szervezetbe. Vannak speciális égési készítmények: kötszerek, amelyek egyből hűtenek, csillapítják a fájdalmat, és csökkentik a gyulladást – érdemes a házi patikában is tartani ezekből néhányat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lézeres hegkezelés

Szeged - Az idők folyamán többféle módszer született a hegek esztétikusabbá tételére. A mai napig… Tovább olvasom