Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Veszteséges volt tavaly a Pick

Szeged. Tavaly a Pick Szeged Zrt. – a Csányi László OTP-elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő Bonafarm cégcsoport tagja – 2,8 milliárd forintos veszteséget szenvedett el, holott az előző években még nyereséges volt.
A Pick Szeged Zrt. árbevétele tavaly a 2010-es 58,4 milliárdról 58,1 milliárd forintra csökkent, az adózott eredmény pedig 161 millió forint nyereségről 2,78 milliárd forint veszteségre esett vissza – derül ki a társaság tavalyi mérlegéből. A cég 2009-ben még mintegy 1,5 milliárd forintnyi nyereséget ért el.

Kérdésünkre, mi okozta a veszteséget, a következő választ kaptuk Éder Tamástól, a Bonafarm vállalatikapcsolatok- és PR-igazgatójától: – A Pick Szeged Zrt. 2011-es veszteségét elsősorban az okozta, hogy a társaság képtelen volt átadási áraiban érvényesíteni az év során végbement drasztikus élőállat-, illetve húsáremelkedést, valamint az egyéb termelési költségeinek – energia, munkaerő – növekedését. A Pick Szeged Zrt. főleg olyan prémiumtermékeket készít, amelyek iránt a kereslet sajnos folyamatosan csökken, mivel a fogyasztók árérzékenysége erősödik, és mindinkább az olcsóbb, gyengébb minőségű termékek felé fordulnak – mondta a vezető.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. qrumpli 2012. augusztus 03. 06:09
  „Huuuuuuuuuu de szeretném ha ennyi veszteségem lenne és még kajára is maradna!”
 • 51. info 2012. július 26. 09:13
  „49. Deadman 2012.06.12. 08:32 "Ennek vagyunk most is szemtanui..."- szenvedői!”
 • 50. qrumpli 2012. július 09. 08:15
  „Van aki elhiszi ezt a marhaságot?”
 • 49. pajesz 2012. június 12. 15:37
  „Nos, hölgyeim és uraim, kedves szegedi munkavállalók! Senkinek se legyenek illúziói! Egy másik hír szerint a Bonafarm Csoport megvenni készül a Ságá-t. Annak a cégnek a főembere játszotta Csányi kezére (lerohasztásos technológiával) a Herz-et. Meg is kapta akkor megígért jutalmát: ma ő a Pick vezére! Figyelem! A Sága már a spájzban van! Nevezett vezér rögvest magához is vette a Sága gazdasági igazgatóját hasonló itteni pozícióba. Mára már a főrendész is ex-Ságás! (Mindannyian ideiglenes szegedi lakosok...) Akkor ki vesz meg kit? Máshogy fogalmazok: hány munkahely marad majd meg Szegeden a Sága megvásárlásával? Szegedi munkavállalók! Szegedi városvezetők! Szakszervezet! Én idejében szóltam! És nagyon szomorú vagyok...”
 • 48. Deadman 2012. június 12. 08:32
  „Esetleg még akinek KÉTSÉGEI lennének, hogy miért is lett veszteséges a PICK FIGYELMESEN olvasson tovább

  Tavaly a Pick Szeged Zrt. 2,8 milliárd forintos veszteséget ért el, holott az előző években még nyereséges volt. A Bonafarm, Csányi Sándor másik vállalkozása pénzügyi műveletei miatt egymilliárdos veszteséget szenvedett el. A cégcsoport csúcsán álló Bonitás 2002 Zrt. viszont hatmilliárdos nyereséget hozott össze.

  A Pick Szeged Zrt. árbevétele tavaly a 2010-es 58,4 milliárdról 58,1 milliárd forintra csökkent az adózott eredmény pedig 161 millió forint nyereségről 2,78 milliárd forint veszteségre esett vissza - derül ki a társaság tavalyi mérlegéből. A cég 2009-ben pedig még mintegy 1,5 milliárd forintnyi nyereséget ért el. A konszolidációs kör, azaz a mérlegkészítéskor figyelembe vett leányvállalatok köre 2009-ről 2010-re komolyabban változott, tavaly azonban a mérlegek mellékletéből ítélve nem volt lényegesebb módosulás.

  Amint a mellékletében leírják, a cégcsoport legfőbb tulajdonosa Dr. Csányi Sándor természetes személy (az OTP elnök-vezérigazgatója). ,,Az ő tulajdonában van a Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt., mely tulajdonosa cégünk anyavállalatának a CSIM Pte. Ltd-nek is. A Bonitás 2002 Zrt. a vállalkozáscsoport azon legnagyobb egysége, mely cégünket...bevonja a magyar számviteli szabályok szerint összeállított konszolidált beszámolójába" - írják.

  A Bonitás 2002 konszolidált (leányvállalatokkal összevont) beszámolóját még nem tették közzé - a konszolidált mérlegek publikálásának határideje június vége -, a normál mérleg azonban hatmilliárd forintos adózott eredményt tartalmaz az előző évi kétmilliárd után. A saját tőke pedig 52,5 milliárdról 58,4 milliárdra emelkedett. A konszolidált és nem konszolidált adatok közötti különbség azonban nagyon nagy is lehet, ezt mutatja, hogy a 2010-es konszolidált saját tőkéje több mint duplájára, 125 milliárd forintra rúgott. A 2009-es évben pedig a Bonitás 2002 konszolidáltan 70 milliárd forintos pénzügyi és 71 milliárdos adózott eredményt mutatott ki.

  A számos társaságból álló cégcsoport egy másik, a Bonafarm-csoport tevékenységének koordinációjáért felelős vállalkozása, a Bonafarm tavaly 4,9 milliárd forintos árbevétel mellett egymilliárdos veszteséget ért el, ez azonban a pénzügyi műveleteknek köszönhető, üzemi szinten ugyanis nyereséges volt.”
 • 47. Deadman 2012. június 12. 08:26
  „40. PTG-s 2012.06.10. 14:57

  Nem akarom a vezetőket védeni de tudod mennyibe kerül egy cégnek a KÖTELEZŐ minimálbér emelés ??? mondjuk egy PICK méretű cégnél ahol kb 60% a minimálbéresek aránya ???? Én úgy gondolom 100 milliókról beszélünk !!!! amit egy cégnek Önhibáján kívúl kell kifizetni....

  Miről is beszélünk akkor amikor a Bérkompezációt emlegeted ???? Esetleg / kérdem ÉN birka / ha a kormány nem ragaszkodik görcsösen a 16% os adóhoz akkor nem lenne szükség a KÖTELEZŐ bérkompenzációra ???? Ez olyan mintha Én hozok egy rossz pénzügyi döntést és aztán KÖTELEZLEK TÉGED hogy az ÉN rossz döntésemet TE a SAJÁT MAGAD álat termelt pénzből Hozzd Helyre..Ugye mennyire nonszensznek hangzik ?????

  A Menedzseres résszel egyetértek de ott sem az Ő fizetésük a magas hanem a melósoké nevetségesen alacsony...A Napenergiás Ötlet az igen kiváló Remélem vezetők is olvassák ezt a fórumot hátha ötletet kapnak..De annál a cégnél ahol a Karbantartásra a Cégnél Össz vissz 0.2 % ot költenek a költségvetésből akkor Én azt hiszem nem lesz megvalósítva...

  Meg azért azt sem szabad elfelejteni hogy Juliustól jönnek az "egyéb" járulékos költségek majd mint a telefonadó tranzakciós adó stb stb ..

  Nem akarom Védeni a Csányit mert nem szorul rá de Ő egy milliárdos és tudja hogy kell a pénzét " biztonságba" helyezni....Ennek vagyunk most is szemtanui...

  A Fikciódhoz meg annyit , hogy jelen pillanatban / nem tudom mennyire ismered a sertéságazatban a viszonyokat vágohidak és a többiek állapotát / de bármilyen furcsán is hangzik Magyarországon jelen pillanatban még ebben a leroggyant állapotában is a PICK a legfeljetebb cég a sertés piacon... Vágokapacitás csarnokok stb terén..Ha már láttad Hogy milyen körülmények között dolgoztat PIni akkor megérted..vagy kaposvár ami épp most megy tönkre vagy gyula aki szintén a tönk szélén áll...

  meg ha láttad volna Hogy Leisztinger Bátyánk mit hagyott itt mikor Csányi átvette a Pick -et..Akkor ÉN meg azt mondom, hogy Isteni csoda hogy jelenleg a PICK itt tart...

  Amikor átvette a csányi a Pick -et uszkve 18 MILLIÁRD minuszban volt a cég iszonyatos mennyiségú hitel a Szegedi vállalaton és ezta Hitelet Ki tudták fizetni Szívós munkával úgy hogy 2009-re már 1.5 milliár nyereség volt..Igaz ez alatt a melósok gyakorlatilag Béremelés nélkül melóztak mert Mi az a 6 év alatti BRUTTÓ !!!!! 400 ft béremelés ??????”
 • 46. Deadman 2012. június 12. 08:04
  „44. amina 2012.06.10. 21:45

  Tudom nem leszek szimpatikus DE Leépítés a Pick ZRT-nél Utoljára 2008-ban volt..amit be kellett jelenteni..Azóta "csak" a Határozott szerződésŰ munkavállalók szerzödését nem hosszabítják meg..Tudom ezt semmi vigaszt nem jelent annak akinek nem lesz ezáltal munkája DE ez a TÉNY !!!!!

  Az is TÉNY hogy a felső vezetőség fizetését ezen értem azokat akiknek szolgálati kocsi jár / az meg 800.000 ft havi bruttó felett van / 15 % kal CSÖKKENTETTÉK a fizetésüket....és mindezek mellett akinek úgy volt még az albérletét sem fizetik...Szóval ott is vannak megszorítások...

  A PICK ZRT. a Bonafarm csoport legnagyobb tagja a Bonafarm meg 7 cégcsoportból áll-.--Akkor most már remélem mindenki tudja miért is veszteséges a Cégcsoport LEGNAGYOBB árbevételű cége ugye ?????

  Mignon ha nem ismered a szalámigyártás technológiáját akkor bizony baromságokat ne írkálj onnan a messzi nyugatról..Kinntröl mindig mindenki okosabb...Főleg TE...Gondolom Te is tudod aKinnti árakat a kinti forgalmazó határozza meg valahogy Úgy ahogy itt a multik amikor akciót hírdetnek és van olyan hogy az önköltségi áron alul kénytelen a termelő átadni az árut...Amúgy szerény számításaim szerint a PICK szaLÁMI ELŐÁLLÍTÁSI KÖLTSÉGE most ugy 2.000- 2500 ft körül lehet amiben már MINDEN benne van ..Dolgozók bérétöl kezdve MINDEN..De ez csak egy KB számítás ....

  4. lukrecia 2012.06.09. 12:01

  Te is el vagy Tévedve 280 Ft os Disznót ha TE levágsz akkor INGYEN DOLGOZOL ???? mennyi munkát fektetsz bele mire elkészítesz egy szalonnát ???? Tehát míg lesz szalonna addig bizonyos munkafolyamatokat el kell rajta végezni..Aki hentes az el tudja mondani..Plusz energiaköltség Dolgozók bére stb stb..Nem beszélve arról. hogy a Boltban ami 1200 Ft-os szalonna azt a PICK uszkve 7-800 ft os áron adja át és a Többi a kereskedők haszna... !!!!!

  Mitől Behemót vállalat egy 2800 főt foglalkoztató cég ??????
  Mit értesz energiahatékonyságon ?? ezt kifejtenéd ????

  egyébként Én azon a Véleményen vagyok, hogy NEM ÚJ termék kell hanem a MEGLÉVŐKET egyre JOBB MINŐSÉGBEN gyártani...
  A Pick Nél az a legnagyobb gond hogy a bérek el vannak maradva 2005 óta nem volt TÉNYLEGESEN JELENTŐS béremelés..Most van egy Új rendszer bevezetés alatt a TPM ha mond Neked vagy bárkinek valamit...Talán javul a helyzet...Talán....

  A pénzügyi végzettségúek a következő pár sort olvasva talán megvilágosodnak

  A Pick konszolidált beszámolójában az áll, hogy a belföldi értékesítésből származó bevételek öt százalékkal csökkentek, és így 39,1 milliárd forintra estek vissza az egy évvel korábbi eredményekhez képest. És bár az export értékesítésből 12 százalékkal több (összesen 19 milliárd forint) bevétele volt a cégnek, a gyárban az ANYAGI JELLEGŰ RÁFORDÍTÁS !!!!több mint 2,1 milliárd forintos plusza negatívba húzta az éves mérleget.

  Na ha azta ráfordítást nyugodtan ki lehet venni és már nem is olyan vészes a helyzet..BONAFARM CÉGCSOPORT TAGJA a PICK és ez a veszteségröl MINDENT elmond

  Gyakorlatilag 3 napos vágás mellett hozta a tavalyi szintet a cég ez a lényeg..”
 • 45. czindi 2012. június 11. 10:35
  „...duma,duma,duma és magyarázkodás. Közben a hatai sertés nem kell a kutyának se, sehol nem hallottam, hogy a gazdák ( az a kettő-három, aki még tart "disznót" ?!) többet kapott volna a jószágért. Közben ömlik az országba a sz...t érő holland, dán stb dömping sertés. Ki kapott a Pickben fizetésemelést? Ugyan írja már ide le?! Az energia-árak pont úgy emelkedtek, mint nekem...( tényleg: napenergia? Nekik lenne rá pénzük...) Az árúik egyre silányabbak, ( ránézésre, mert megvenni nincs pénzem! ) viszont az áraik nem e földön járnak! DE a foci...az igen...Javaslom, minden meccsre-látogató, aki a tízezredik fölött van, kapjon egy rúd szalámit...”
 • 44. papucsos 2012. június 11. 04:02
  „Sz.rból,nem lesz palacsinta......”
 • 43. amina 2012. június 10. 21:45
  „40.PTG-s. Nekem nem kell magyaráznod, én is benne voltam a leépítésben.:( Elég lett volna ha azt a sok céges kocsit visszaveszik, pár vezető irreális magas bérét megfaragják és akkor nem kell elküldeni ennyi embert. Igaz attól még nem vált nyereségesbe egy cég. De másutt arra is tudnak megfelelő intézkedéseket hozni.”
 • 42. kvendi 2012. június 10. 17:25
  „10. Mignon 2012.06.09. 14:09

  Idézet:
  "A szalamirudakat a nemespenesztöl kell lekefelnem idönkent!"

  Nem vagyok túl nagy szakértője ennek , de inkább fordítva kell, hogy legyen..., mert ugye akkor hogyan alakul ki a nemes penész, ha éppen azt kefélnék le...?
  Gyanítom::éppen azért kefélték le anno, hogy kialakuljon a nemes penész... :)”
 • 41. kvendi 2012. június 10. 17:17
  „...nyafognak , sírnak a vezetők,hogy az "energia árak, a munka bér"...miatt milyen nehéz nyereséget elérni a Pick Zrt.-nél....érdekes...???
  Hívják vissza a régi, szakembereket...!
  Bezzeg a szegedi börtönnél nem nyafogtak az ottani vezetők, hanem megpályázták és sikeresen elnyerték és megcsinálták...,beüzemelték a Naperőművet , a börtön így olcsóbban jut villamos energiához, micsoda hatalmas KIHASZNÁLATLAN FELÜLETTEL rendelkeznek a Vágóhíd és a Tisza-parti üzem érlelő tornyai is...oda nem férnének el napkollektorok(???)...amik együtt már kész naperőművek...Tisztelt Pick Vezető Urak...???

  Minél olcsóbb munka erőt alkalmaznak , annál igénytelenebb lesz a minőség is és így a vásárló már nem fogja megvenni 2.-szor a terméket..., mert az egyre drágulóbb üzemanyag árakat figyelembe véve veszteségesen fogják a távoli országokba szállítani...

  Kíváncsi lennék egy - képletesen - "0" Ft-ért alkalmazott bérnél mire hivatkoznának...?

  Megoldás:beruházni,fejleszteni, magasan fizetett szakemberek(és nem CSAK A MENEDZSMENTRE gondoltam), akkor jönni fognak az eredmények...!(SZERINTEM)”
 • 40. öregvegyész 2012. június 10. 15:40
  „+6 cukorfalat. Mondanám keresd meg Csányi úr dupla szögesdróttal kerített kastélyát a somogyi rnegetegben. Csak vigyázz mert a közelében az őrök igen barátságtalanok (geocaching.hu)”
 • 39. PTG-s 2012. június 10. 14:57
  „34. Amina: Csak a melósra vonatkozik a leépítés, nincs pénz bérkompenzációra, így most 95 ezer helyett 80-85 jut családanyáknak, családapáknak. Sosem volt termelés szervezőre 980 ezerért, vagy régi-új kolléganőre ( több fizuért elment, de most sem kapott az újnál kevesebbet) cirka 450 ezerért, stb. diploma gyűjtögető menedzserek egyre újabb beosztásokba szükség van. Ha elfogynak az emberszámba sem vett melósok kit igazgatnak majd? Senkit, és ekkor majd ellehet vinni a gyártást mondjuk az időközben megvett SAGA-hoz, akkor belehet zárni a gyárat, és a vezér végre haza költözhet Sárvárra( fikció!!!). Esetleg a szalámit még itt gyártják mert az érlelő toronyra nehéz kereket szerelni. Üdv Barta úrnak, lehet hogy ha a város nem adja el részvényeit nem jut ebek harmincadjára néhány száz ember munkahelye?”
 • 38. macs 2012. június 10. 14:17
  „38. Kisg,
  szerinted az emberek ma miért zárkóznak be? Ez szerintem nem rendszerfüggő, vagy talán az, nem tudom, de a környezetemben azt tapasztalom, hogy sokan az irigység diktálta "jó"indulat miatt zárkóznak be, és sokan ezért nem mernek mosolyogni.”
 • 37. Kisg 2012. június 10. 13:55
  „"Akik még emlékeznek rá, nem volt ennyi autó és LED TV, de néha még futotta Pick szalámira."

  És tiszta volt a levegő, belélegezhető, E-k helyett élelmiszert ettünk, a jónép a LED bámulása helyett barátkozott, kulturálódott, programokat csinált, volt közösségi élet, a szomszédok ismerték egymást, Most mi van? Semmi. Abban a rendszerben be kellett fogni a pofát (már akinek nagyon nem tetszett a rendszer, de szerintem az pont az a réteg, akik most csődbe viszik az országot, a dolgozni nem, csak meggazdagodni vágyók), az egész rokonságom, ismerőseink munkások voltak, de soha semmiféle negatívumot nem hallottam tőlük a rendszerre. Talán mert éltek a Rákosi-rendszerben és a háború idején, és hálásak voltak az állami gondoskodásért, létbiztonságért, szociális hálóért, eszükbe sem jutott lázadni. Azok lázadtak, akik koncot akartak, de nem jutott nekik.”
 • 36. baba60 2012. június 10. 10:40
  „Ó de sajnálom a tulajt. Biztos ezért nem tud kompenzációt fizetni a melósnak, de a focira óriási pénzeket nyom. Melyik éri meg jobban?”
 • 35. C6H12O6 2012. június 10. 09:28
  „35. Majd késleltetett Viagraként használható a guar gyanta. Legfeljebb a felhasználónak 3 napra előre kell terveznie. :))”
 • 34. öregvegyész 2012. június 09. 23:17
  „A virsliben és a párizsiban megjelentek az állomány vagy állag-javítók a guar-gyanta,de nemcsak a Picktermékeiben,hanem ha veszel friss füstölt kolbászt és három nap múlva dorong lesz belőle abban is benne van,Neveket is mondhatnék,de majd rájöttök.”
 • 33. amina 2012. június 09. 23:05
  „Na, majd most végre, hogy leépítések vannak a Pick-ben gondolom utána szárnyalni fog a cég. Ezt hiszik legalábbis egyesek.”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrült vágyak feszítik a szereplőket

Július végén különleges „vágyoperák" szegezik majd a Dóm téri székekhez a nézőket. Kerényi Miklós Gábor rendező koncepciójáról mesélt. Tovább olvasom