Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Vevők a nyugdíjas ötletére

Szeged - Egy év után választ kapott a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától a szegedi Paku Sándor, aki azt javasolta, zsűri válassza ki és az állam menedzselje a legjobb magyar találmányokat.
Múlt hónapban írtunk a makói OTP-fiók korábbi vezetőjéről, a 75 éves Paku Sándorról, aki rendhagyó javaslatot küldött a kormánynak. Orbán Viktor miniszterelnök nyugdíjasokhoz szóló levelén fölbátorodva, és saját találmányával kapcsolatos tapasztalataiból kiindulva Nemzeti Mecénás Alap fölállítását javasolta. A cél: a jó szabadalmak ne heverjenek parlagon csak azért, mert a feltalálónak nincs ereje, pénze az ötlet menedzseléséhez, vállalja át ezt az állam.

Paku Sándor kezdeményezése Lázár János frakcióvezetőtől a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz, onnan a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához került, és aztán egy éve ott pihent.

Cikkünk megjelenése után nem sokkal a hivatal igazgatója, Németh Gáborlevelet írt Paku Sándornak. Megkövette a késedelmes válaszért, és arról tájékoztatta, hogy a javaslat céljai időszerűek. Bár elvileg a piacnak kellene döntenie egy új műszaki megoldás értékéről, nemcsak hazánkban, Európában is azt tapasztalják, szükség lenne állami szerepvállalásra. Nálunk most több pályázat, az Új Széchenyi-terv innovációs alapja, valamint az egyetemeken működő technológiai transzferirodák is segítenek ebben, a Paku-féle ötlet mégis „kétségkívül hasznos és hiánypótló struktúra" kialakításáról szól.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala vizsgálatot kezdeményez annak kiderítésére, „mely állami szervezet és milyen formában tudná ezeket a feladatokat a hozzá rendelhető állami források rendelkezésre állása esetén ellátni".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogászdömping az Egyetem Arca 2012 döntőjében

Ha fenékszépségverseny lett volna, a bölcsészek és a jugyusok nyernek. Galéria. Tovább olvasom