Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Vezeték nélküli nyilvános internetpontok Szegeden

Szegeden több mint tizenöt helyen érhető el nyilvános, vezeték nélküli internetszolgáltatás. A Széchenyi téren és néhány kávézóban megfelelő WiFi-s eszközzel ingyen csatlakozhatunk a világhálóhoz. Van, ahol fizetni kell a kapcsolatért, így a tanulmányi és információs központban is jelszóval védett a drót nélküli internet.
Az internet mára az életünk elválaszthatatlan részévé vált. Nemcsak a munkahelyen és az otthonunkban böngészhetünk a világhálón, de a nyilvános vezeték nélküli technológiáknak köszönhetően akár egy étterem teraszán, a kávénkat kortyolgatva is szörfözhetünk az arra alkalmas WiFi-s készülékkel. Ma már a laptopokon kívül a kézi számítógépek, sőt a legújabb mobiltelefonok is képesek drót nélkül kapcsolódni az internetre. A Széchenyi téren három éve működtet hotspotot az önkormányzat. A vételhez szükséges adót a városháza tornyába telepítették. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester érdeklődésünkre elmondta, nem terveznek hálózatbővítést, mert nem tapasztaltak tömeges használatot.

Plusznet a buszmegállóban

A Rádió Plusz stúdiójában bárki drótok nélkül kapcsolódhat a világhálóra. – A külön kiépített hálózat nem a céges internetkapcsolatot terheli, ugyanis egy tartalék-hozzáférést osztottunk meg. Ezt a kollégáink és az ügyfeleink is szívesen használják. Az épület előtti buszmegállóban is fogható a jel, így gyakran látni ott ücsörgő fiatalokat laptoppal a kezükben – árulta el a rádió műszaki vezetője, Molnár Balázs.

A kávézók és éttermek ugyanakkor nagy fantáziát látnak a wireless technológiában. A Boci tejivó tulajdonosa, Sebő Kornél szerint a legújabb WiFi-vel felszerelt kütyüket nemcsak a fiatalok, de az öltönyös üzletemberek is használják. – Három éve telepítettük ki a vezeték nélküli netet, és nagyon jók a tapasztalataink. Sokan ülnek be hozzánk úgy ebédelni, hogy közben az elektronikus leveleiket olvasgatják – árulta el a tulajdonos. A szomszédos Somogyi-könyvtárban lenne ugyan lehetőség a vezeték nélküli technika kiépítésére – az első emeleten egyelőre kísérleti üzemmódban már működik is –, az intézmény mégsem tervezi a bővítést.

– A vasbeton épületszintek miatt mindegyik emeletre külön erősítőt kellene telepítenünk. Már a vezetékes hálózatra is komoly összeget fordítottunk, így jelenleg tizenhat-tizennyolc hálózatos gépen szörfölhetnek az olvasóink – tudtuk meg az igazgató asszonytól, Szőkefalvi-Nagy Erzsébettől. Az SZTE-JATIK épületében működő wireless rendszert a könyvtárba beiratkozott egyetemi polgárok vehetik igénybe.
A szolgáltatást a földszinti hírlapolvasó területén, az átriumban és az emeleti olvasótermekben, illetve a konferencia-központ előterében használhatják. Az épületben saját notebookkal az egy hétig érvényes kód háromszáz, míg az egy hónapos jelszó hatszáz forintba kerül. A könyvtár is tud wireless kártyát biztosítani, így a szolgáltatás hét napra négyszáz, harminc napra ezer forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencven éve halt meg Tömörkény István

Kilencven éve hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, a Szeged környéki népélet írója,… Tovább olvasom