Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Vezetéknek repült a Tisza fölött egy kisrepülőgép

Nagyfeszültségű vezetékbe akadt egy sportrepülőgép tegnap a szegedi vízi teleptől pár méterre. Leszakadt darabjai kis híján az ott edzőtáborozó gyerekekre zuhantak. A kisgép végül a szegedi reptérig jutott el, a pilóta szerint elügyetlenkedtek valamit.
A szegedi repülőtéren vizsgálják az alaposan megrongálódott függőleges vezérsíkú kisgépet. Fotó: Schmidt Andrea
A Tisza fölött feszülő villanyvezeték alatt akart átrepülni tegnap délelőtt egy kisgép, de fennakadt. A sodrony kis híján letépte a farokrész függőleges vezérsíkját. A pilóta kényszerleszállást hajtott végre a szegedi reptéren.

A vízisport-pályán csak pár perccel korábban fejeződött be a magyar bajnokságra készülő kenus gyerekek edzése, mintegy százötven fiatal tartózkodott ekkor a telepen. Az eset halálra ijesztette a felnőtteket és gyerekeket egyaránt.

– Ha nem fejezzük be korábban az edzést, akár a gyerekekre is zuhanhattak volna a leszakadt darabok – mondta tegnap délben, még mindig a történtek hatása alatt Kása Ferenc. A mesteredző szerint a parttól nagyjából húsz-harminc méterre történt balesetet egy akrobatamutatvány okozta. A pilóta – nem tudni, miért – a Tisza és a fölötte kihúzott húszezer voltos vezeték között akart átrepülni, de nem járt sikerrel.

– Majdnem összecsináltuk magunkat, annyira megijedtünk – mesélte remegő hangon az edző, aki bár több mint negyven éve jár ki a vízi telepre, ilyet még sosem látott. A piros-fehér kisrepülőről letépett fémdarabok elsüllyedtek, illetve elsodorta azokat a víz. A kisgép az ütközés után a gyerekek és az edző legnagyobb megdöbbenésére továbbrepült Szeged felé, ők viszont még sokáig nem ocsúdtak föl a sokkból.

A kenus gyerekek csak néhány méterre álltak a leszakadó roncsdaraboktól, balról Kecse-Nagy Sándor. Fotó: Schmidt Andrea
A gép súlyos sérülése után átrepült a város fölött, és a repülőtér elhanyagolt, gazos részén ért földet. A combmagasságig érő csalános mezőn csak egy friss csapás vezetett a faroksérülésétől eltekintve jó állapotúnak tűnő géphez. Szalagkordont húztak köréje, az ötvenes éveiben járó pilóta ezen belül pakolgatta össze személyes tárgyait.
A rendőri helyszínelés közben kiderült: a tulajdonos vezette a gépet, Szegedről tartott Ferihegy felé. A pilóta és utasa nem sérült meg, a gép függőleges vezérsíkját azonban szinte már semmi sem tartotta a helyén.

A helyszínelés végeztével a gépet egy zárt hangárba vontatták, ahol majd a légi közlekedési szakemberek is megvizsgálják, és eldöntik, ki vagy mi a felelős a balesetért.
– Ügyetlenkedtünk – mondta nyugodt szűkszavúsággal a nem sokkal korábban kényszerleszállást végrehajtó férfi.

Későn vette észre?

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Tuczakov Szilvána szerint alacsonyan repült a pilóta a Tisza fölött, amikor észrevette a két part között áthúzott kábelt. Ekkor lefelé buktatta a gépet, de a gép farokrésze a vezetékbe akadt, a függőleges vezérsík pedig megsérült. A körülményeket szakértő vizsgálja. A rendőrség emellett arra kéri az eset szemtanúit, jelentkezzenek, mert segítségükkel könnyebben tisztázhatók lennének az ügy körülményei.

Ha a nagyfeszültségű vezeték teljesen leszakad, a vízbe zuhanva akár halálra is sújthatta volna a környéken úszkálókat.
– Súlyosan megrongálódott a Tisza fölött átívelő húszezer voltos vezeték, egy vihart már nem bírna ki – tudatta Kecse-Nagy Sándor, a Démász kommunikációs osztályvezetője. A szálkisodródás miatt a vezetéket – ami egyelőre még működik – valószínűleg ki kell cserélni, ami nagyon bonyolult és költséges művelet. Kecse-Nagy szerint káruk a legszerényebb becslés szerint is több millió forint. Hozzátette: ugyan még tisztázni kell a baleset körülményeit, de egyértelműen a pilóta felelősségére utal, hogy szemtanúk szerint háromszor is nekirugaszkodott az átrepülésnek. Végül meg is próbálta. Sikertelenül. A történtek miatt arra kérték a pilótát, ha befejezték a rendőrségi kihallgatást, jelenjen meg a Démásznál is, hogy felvegyék a jegyzőkönyvet az okozott kárról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József csalódott a mai politikában

Gregor József rosszul viseli az Operaházzal kapcsolatos történéseket, és csalódott a politikában.… Tovább olvasom