Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Vidám téltemetés Tápén

Szeged - Ez a legény jól tette, hogy ezt a lányt nem vette el – ezt és ehhez hasonló rigmusokat kurjongattak a helyiek Tápén, miközben a Budai Nagy Antal utcában masíroztak az Aranylabdától a Heller Ödön Művelődési házig.
A maskarás felvonulók hangos csinnadrattával temették a telet – a helyszínen kevés sikerrel, ugyanis mindvégig esett az eső, a jelmezesek így kénytelenek voltak esernyővel kiegészíteni öltözéküket.

A trombitaszótól hangos menet elején cipelték a cucorkababát, egy farönkre pedig a menyasszonyt és a vőlegényt ültették. A rönk a telet jelképezi, az ifjú pár pedig a népszokás „kellékei".

Ha ugyanis nem rendeznek esküvőt a faluban farsangkor, az ottaniak azzal zrikálják a házasodni nem vágyó fiatalokat, hogy viccből szerveznek egy lagzit.

 Esernyővel vonultak a Cucorka bábt cipelő téltemetők Tápén Fotó: Veréb Simon
Esernyővel vonultak a Cucorka bábot cipelő téltemetők Tápén
Fotó: Veréb Simon

A felvonulók a művelődési házban folytatták a téltemetést, ahol többek között a Vajdaságból és Zalaegerszegről érkeztek népzenei együttesek tagjai adtak műsort. A Tápai hagyományőrzők este egy komplett disznóvágást játszottak el a színpadon, ám idén csak egy műmalacot öltek le. A vacsora után volt jelmezverseny, majd hajnalig mulattak a disznóbál résztvevői.

Olvasóink írták

 • 5. vaszics 2010. február 22. 20:05
  „Szörnyen lapos cikk. Minden egyes mondatból lejön, hogy a szerző "csak a munkáját végezte", de egy másodpercig sem tudott azonosulni a rendezvénnyel. Bár a mai vezércikket tekintve, csoda, hogy még ennyit is írtak erről a népszokásról...”
 • 4. zenga 2010. február 22. 11:30
  „antiokos! Szeretnél a töltésen kívűl lakni csak sajna Neked a töltésen belül egy panel jutott?:) Úgy vélem ebben a mai világban a hagyományőrzésnek nagy szerepe van.”
 • 3. ZúzÓ 2010. február 22. 05:31
  „Ezek az emberek még nem tudják hogy milyen idő lesz, mert ha tudnák, akkor fűrészt meg baltát ragadtak volna és fel vágták volna azt a farönköt tüzelőnek még koránt sincs vége a télnek, sajnos.”
 • 2. antikos 2010. február 21. 22:48
  „Hát ott töltésen túl mindig furcsa emberek laktak:) A fénykép alapján...”
 • 1. franzvon 2010. február 21. 22:01
  „Jó ez a MekkLaren!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százzal száguldottak, a kanyarban fának csapódtak

Két pálmonostori férfi meghalt, egy 25 éves balástyai fiatalember súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett vasárnap Kisteleknél. Tovább olvasom