Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Vidámabb, modernebb - ilyen lesz az új JATE-klub

Szeged - Mintegy 100 négyzetméterrel nagyobb a felújított JATE-klub mint volt. Világosabb, modernebb, és szinte teljesen felismerhetetlen. Csaba Levente klubvezető kalauzolt körbe a szórakozóhelyen.
A nyitásra még hónapokat kell várni, de a lényeg már látható.

Új be- és kijárata van a klubnak a nagyáruház felől, de megmaradt a régi, Toldi utcai ajtó is, amihez kerekesszékes liftet is felszereltek.

Bár az épületet jól ismerem, az átalakítások miatt időnként nehéz volt fejben rávetíteni a korábbi alaprajzot a mostanira. Az új klub patkó alakú, több a helyiség és sok az új funkció. A szórakozóhelyet 850 főre tervezék.

A nagytermet és a kávézót egybenyitották. Itt lesz a színpad és az egyik pult. A klub padlója 20 centivel magasabbra került, a padló alatt húzódnak a légcserét biztosító befúvók. Az ablaknyílásokban klíma, a terem két végében elszívó berendezés.

Nyárra szeretne már haza költözni a klub a Kálvária sugárútról. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A régi bejárattól jobbra – akinek így egyszerűbb: a csocsó asztaloknál járunk – a rektori egyik üvegkupolás belső udvara alatt alakították ki a klub új kávézóját. A teremnek több helyen üveg a teteje – illetve nézőpont kérdése: a felette lévő udvarnak járható üveg az alja, így a klubba természetes fény is jut. A kávézó asztalainál 50-60 ülőhely lesz, a helyiség esténként kisteremmé alakul. Ide tervezik a nagyobb, L alakú pultot.

További 100 ülőhely lesz a folyosón. Ebben tehát marad a régi jatés megoldás: faasztalok és fapadok.

– Az a srác a folyosón nem csak a mérőszalagot húzgálja, én már ültem azokon a padokon, amiket ő tervezett – utalt a klubvezető a párhuzamosan zajló munkákra.

– A klub egy pincerendszer, zegzugos jellege megmaradt, de körbejárható, hogy sok vendég esetén se alakuljanak ki gócpontok – magyarázta Csaba Levente. Hozzátette: a West Balkán-ügytől ez független, az átépítés tervezése két éve tartó folyamat. A biztonságról egyébként többek között tűzoltó tömlők, tűzjelzés esetén automatikusan nyíló ajtók is gondoskodnak. Ha valaki rosszul lenne, az iroda mellett egy külön helyiségben leülhet, pihenhet.

Az előírások nemcsak a menekülési útvonallal , de például a mosdó kialakításával kapcsolatban is szigorúak. A férfi mosdóban nyolc piszoár és négy vécé van, a lányok pedig – lehet, hogy vége a sorban állásnak? – 14-en tudnak egyszerre pisilni. A kézmosók felett rengeteg a tükör – a felület nem összefüggő, így törés esetén könnyebben cserélhető.

Természetes fény a pincében. Itt lesz a kávézó. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A fellépőknek öltözőt, illetve saját mosdót és tusolót alakítottak ki – korábban ez sem volt.

A régi kisterembe bőr ülőgarnitúrákat tesznek, ahol beszélgethetnek, pihenhetnek a vendégek. A terem és a régi ruhatár fogadórésze együtt pedig alkalmas helyszíne lehet kisebb rendezvényeknek.

– Modernebb, vidámabb klubot szeretnénk. Nemcsak koncerteket, hanem színházat, felolvasóesteket, táncházat is tervezünk. A tereket jól ki lehet használni, egyszerre több rendezvény is tartható – mondta a klubvezető, aki úgy saccolt, miután átveszik a helyet, további 2,5 hónapnyi munka vár még rájuk. Nyárra mindenesetre már haza szeretnének költözni a Kálvária sugárútról, ahol a felújítás ideje alatt üzemelnek.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. THE 2011. február 18. 00:33
  „Én azért kicsit meredekre terveztem volna a padlót, egy elvezető csatornával, hogy a mocsok elfollyon valamerre, ami 2-3 órára összeállt.”
 • 48. Zséj 2011. február 17. 15:19
  „"A nyitásra még hónapokat kell várni, de a lényeg már látható. "
  Márciusra igérték! Igaz azelőtt terjedt, hogy majd október, aztán november, aztán hirtelen ugrásként jött a február, és utána a március, aztán most meg határozatlan időre eltolva. Óh, mint a DukeNukem forever c. játék, ami vagy 10 éve készül, és talán idén meg is jelenik :D (Kockák biztos ismerik)

  Nyissák már meg, most vagy az van, hogy korán kell lemenni, és nézni az üres jatét, hogy majd hátha jön a tömeg, és ha nem, akkor "enyém az egész tánctér", vagy később megyek, és azt látom, hogy rohadt nagy a sor, várok 1 órát, és kiteszik a teltház táblát. Fantasztikus :D Gondolom a régi-új jatéban dinamikusan allokálják az új helyfoglalást :D”
 • 47. joniwalker 2011. február 17. 15:14
  „BIztos vagyok benne hogy nem ilyenek üresek lesznek a falak :) majd ha meglesznek a bútorok tuti felkrülnek a JATE logók a falra, meg minták...ez csak az alap :) jobb mint a régi fekete fal a nagyteremben XD Én nagyon várom már a visszaköltözést. Aki meg a jövőbeli árakat említi negatívumként, gondoljon bele hogy egyetemi klubról van szó, a felújítást nem rajtunk fogják visszaszedni (leglaábbis nem a pián)...a belépőért meg szívesen fizetek többet, ha igényesebben szórakozok mint máshol.”
 • 46. JohnLarson 2011. február 17. 12:56
  „Én máshogy fogalmaznék, mert sajnos szerintem egyre kevesebb igény van az underground jellegű zenékre Szegeden, ami ugye eléggé jól ment a régi Jatéban, csak mondanék néhány példát, Colorstar, Korai Öröm, Palotai, de például a helyi dj, Fraser is jobb fajta rétegzenét tolt... Na, mindezek helyett teljesen más kép alakult ki a Kálvária sugárúton, kicsit sing sing-es benyomással és emberekkel. Eltolódunk itt is a pop kultúra fele, amit itt néhányan tuc-tuc-nak neveznek, pedig én is inkább a kereskedelmi rádiók szenny zenéire gondolok, ahogy az előttem szóló...
  Na szóval, kérdés, hogy mi lesz a költözés után?”
 • 45. SWIFTMAN 2011. február 17. 07:40
  „33., 37. Először is olyan zenei stílus nincs hogy tuc-tuc. Ezt a barmok találták ki. Ha az elektronikus zenére gondoltatok, azt meg ritkán játszanak sajnos a Jate-ba. Múlt pénteken voltunk valami ultrafos partin, ahol ugyanazokat a zenéket játszották, amit egész héten hallasz az úgynevezett kereskedelmi rádiókban. És ami már baromi unalmas. A mai fiatalok meg nem fogják értékelni Hobo-t meg az ilyeneket ezt ne is várjátok. Azért mégis érdekes hogy 100 kilométerre kell utazni ha jót akar bulizni az ember mondjuk Kecelen vagy akár Békéscsabán. Mert hogy ebben a városban nemhogy munka nincs, de még egy rendes klub se. Na ennyi a véleményem a vietnámi háborúról.”
 • 44. SzMgabi 2011. február 17. 06:41
  „A 70-es években nagyon jó bulik voltak itt. Volt klubtagságink,és azzal mehettünk be.De voltak olyanok is akik be sem jutottak, annyian várták az utcán.
  Ilyen volt még a Bocskai..............
  Fiatalságom legszebb évei.......................”
 • 43. SzMgabi 2011. február 17. 06:29
  „Nagyon jó, de most legalább lesz megint mit tönkre tenni.”
 • 42. fapaci 2011. február 17. 00:29
  „jajdejó akkor az ultrabunkó kidobó 18év felett 5ezresért fog beengedni? Mennyi lesz egy sör? ezres? ezt az otvar drogbárt végleg be kellett volna már zárni a másik szotésszarral együtt”
 • 41. Ganxta 2011. február 16. 23:24
  „34. tol 2011.02.16. 20:59

  Én visszaállítanám a klubtagságit is. Csak az a baj, hogy most a bevétel-maximalizálás ezt nem "engedi".”
 • 40. Ganxta 2011. február 16. 23:22
  „35. vári 2011.02.16. 21:06

  W666W nem a JATE-ra járt, hanem a JATE-ba. Tehát nem tanult az egyetemen, hanem annak a klubjába járt szórakozni. Ebből és a hozzászólásának lényegéből is kitűnik, hogy fogalma sincs, hogy egy egyetemi hallgatónak milyen a napirendje.”
 • 39. CID 2011. február 16. 23:06
  „Hol vannak a hozzászólások ?”
 • 38. Wacky 2011. február 16. 21:40
  „aki azt mondja hogy túl egyhangú a színe... az nem ért a lakberendezéshez!! mert a különféle tárgyak, alakzatok és anyagok adják majd meg a hely változatosságát :))”
 • 37. la-za 2011. február 16. 21:28
  „36. 3évesférfi 2011.02.16. 21:12

  Egyetértek! Én sem szeretem a "tuc-tuc" zenét, ettől függetlenül nem mondom az ilyen zene kedvelőire, hogy igénytelen lenne. "Ízlések és pofonok..."

  A másik: annó is volt füst és nem gondolom, hogy kevesebb alkoholos befolyásoltság alatt álló egyén lett volna a jatés bulikon...az más kérdés, hogy ahogy "öregszünk" változnak az igényeink...”
 • 36. 3évesférfi 2011. február 16. 21:12
  „33. W666W: A "tuc-tuc" zenék kedvelői pont ugyanolyan igénytelekennek tartják a "csöves" rockzenét, mint amilyennek te tartod őket. Hol az igazság? Ott, hogy egyik idézőjelbe tett jelző sem igaz. Van mindenféle zene, mindenféle ember, tessék kinézni a ködből.”
 • 35. vári 2011. február 16. 21:06
  „W666W

  "De azért az egyetemistáknak nem kéne éjt nappallá téve tanulni és nem a napot lopni egy klubban ???"

  Mondod ezt te, aki szintén nagy JATÉ-s voltál? :)
  Neked is sikerült összeegyeztetni a szórakozást a tanulással, a mostani diákoknak is sikerül. (Akinek meg nem, az kibukik, és kész.)”
 • 34. tol 2011. február 16. 20:59
  „midőn a JATE-Klub először megépült, nagyon pofás, modern dolog volt. Formatervezett bútorok, színvonalas műsorok. Cseh Tamás, Sándor György, Hobo meg rengetegen még. Szép volt, jó volt, kívánom, hogy az új hely is hasonló élményeket nyújtson a fiataloknak, mint eddig!”
 • 33. W666W 2011. február 16. 19:24
  „90- töl 96 ig jártam a Jate ba és a régi szép idök kedvéért elmentem a Kálvária sugárúti JATe nak csufolt tucc-tucc barlangba is...Okádék zene heringszindroma, füst egyszóval egy nagy ürülék volt az egész..Akik eddig elmentek oda azok az Új jateba is elmennek és gondolom a zene marad olyan szar mint a Kálvária sgt-n volt...
  Akkor mitöl is lenne jobb ?? Azért mert modernebb helyiségbe költöznek attol még a zene szar marad és gondolom a füst és a tonna részeg is marad..Minek is kell örülni akkor ???? Ha bár ha a mostani "közönség" ezt igényli akoor hajrá ..DE azért 90 ben a kisteremben szólt a rockzene míg a nagyban meg a "tánczene" hiába változnak az idök ma már az igénytelenség a divat már az egyetemi kluboknban is....

  De azért az egyetemistáknak nem kéne éjt nappallá téve tanulni és nem a napot lopni egy klubban ???”
 • 32. té 2011. február 16. 18:49
  „érdekes engem egyszer sem dobtak ki, <moderálva>”
 • 31. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2011. február 16. 18:48
  „Szép. Akár egy üzemi étkezde.”
 • 30. tol 2011. február 16. 18:47
  „hiába, a kidobottak ugyanazok maradnak...”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem okozott fennakadást a forgalmirend-változás

Kedden elkezdődött a 3-as, 3F-es és 4-es villamos közös vonalának felújítása. Tovább olvasom