Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Videojátékok: edzések között, leckeírás helyett

Tűzpárbaj az ardenneki csatában, lövőcsel a Chelsea kapuja előtt – ezeket az izgalmakat sokszor élik át virtuálisan a szereplőket mozgató emberek, egy televízióra csatlakoztatható játékkonzol révén. Pedig az ehhez illeszkedő alapgép, illetve a játékok nem olcsók.
– Nem járatom meg – halljuk a minden idők leggyorsabb kapuralövésével operáló Csúri Csaba taktikáját. Az Első Beton Szeged NB I-es futsalcsapatának kapitánya barátjával, a csapat centerével, Tóth Attilával most is a labdára koncentrál, csak éppen egy videojáték virtuális pályáján.

Népszerűek napjainkban e televízióhoz csatlakoztatható játékkonzolok: fiatalok, de akár nyugdíjasok is sport- vagy lövöldözős programokkal töltik szabadidejüket.

– Most Olaszország–Kamerun a párosítás, de ha úgy hozza a sors, egy francia kiesőjelölttel is nyerni kell – mondja Tóth Attila, hozzátéve: csak ez kapcsolja ki, edzések után még órákig képes „szakmázni".
– Olaszországi edzőtáborunkba el is vittük magunkkal a játékkonzolt – meséli Varga Péter, a Szeged Beton vízilabdázója, aki edzések után akár 2-3 óráig is „levezet" a játékokkal – kedvence egy amerikaifutball-szimulátor, és egy lövöldözős játék, a II. világháború idején játszódó Medal of Honor.

Játszott, meghalt

Megszakítás nélkül három napon keresztül játszott, ezért összeesett és meghalt egy 30 éves férfi Kínában, egy internetkávézóban – nem tudta otthagyni az egyik on-line programot. Kínában több városban is klinikákon kezelik az úgynevezett „internet-függőséget". A páciensek nagy része gyerek vagy tizenéves, ők napokig képesek a képernyő előtt ülve játszani vagy az internetet böngészni. Amerikai orvosok szerint pedig a videojáték-függőség ugyanolyan súlyos pszichiátriai problémának számít, mint a drog- vagy az alkoholbetegség.

Ez utóbbi az egyik szegedi, számítógépes játékokat árusító bolt toplistáján is szerepel. Csakúgy, mint a Black, melynek ismertetőjéből kiderül, a játékos egy kelet-európai országban veszi fel a harcot a rosszfiúk ellen, „a játék sztárjai a fegyverek és a rombolás: amit és akit látsz, szétlőheted, felrobbanthatod, darabokra zúzhatod". Népszerűek a sport- és autós programok is – a FIFA focisorozat 2008-as darabjáért például – a neve elhallgatását kérő bolti alkalmazott szerint – a megjelenés napján háromszor annyian állnak majd sorba, mint egy átlagos napon.

– Vannak nyugdíjas vásárlóik is, ám ízlésük nem különbözik a 7–25 éves célrétegétől. Az olcsóbb játékgépek fogynak jobban – a PlayStation2 például 39-42 ezer forintba kerül, míg a 3-as sorszámú, nemrég megjelent gép ára 160 ezer forint körül van. Az XBox pedig százezer forintba kerül. Egy-egy játék ára is igen borsos: találtunk motoros programot 20 ezerért, a legmenőbb játékok 15-16 ezret is megérnek a szenvedélyes játékosoknak.

Közülük sokan nem is várnak hazáig, hogy próbára tegyék magukat: néhány szegedi áruházban ki is lehet próbálni az éppen menő programokat. A Media Marktban például tegnap délután jó néhány fiatal nézelődött a játékgépek előtt. Egyikük, Varga Tamás egy életnagyságú gitárt szorongatott, míg Németh Péter a híres varázslótanoncot, Harry Pottert vezette át ezer veszélyen. – Még ezt a küldetést megcsinálom, aztán tényleg a lecke jön – mondta Péter, aki állítólag már jó másfél órája készülődött hazafelé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatók Éjszakája 2007 a Szegedi Tudományegyetemen

Ismét kinyílnak a laboratóriumok ajtói, a kutatók kibújnak fehér köpenyükből, és hétköznapi nyelvre… Tovább olvasom