Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Vietnámba is elviszi a magyar zenét: Szegeden kétszer nyert versenyt a Virtuózok tenorsztárja, Ninh Long

Szeged - A Virtuózok 27 éves tenorja kétszer is győzött Szegeden, a Simándy József Énekversenyen. Ninh Dúc Hoáng Long már Magyarországot tekinti második otthonának, nemrég hivatalosan is magyar állampolgár lett.
Simándy József Kossuth-díjas operaénekes volt a Bánk bán nevezetes áriájának egyik leghíresebb előadója. Családja fedezte fel Ninh Dúc Hoáng Longot a Simándy József Énekversenyen. 2016-ban ért el először első helyezést a legendás tenoristáról elnevezett szegedi viadalon. 

- Itteni életem első fontos, komoly versenye volt a Simándy József Énekverseny Szegeden - árulta el Long. - Nagyon erős mezőny volt, tehetséges versenytársaim akadtak mindkét mezőnyben. 

 Idén tavasszal ismét első helyezett lett Szegeden a mesterképzésben részt vevő hallgatók, valamint a 36 évnél fiatalabb művészek között. Az első helyen most a horvát Antonia Dunjkóval osztozott. Simándy Katalin azóta kíséri figyelemmel karrierjét, hogy először hallotta a Hazám, hazám című áriát a vietnámi fiú előadásában. A 27 éves Long öt éve jött Magyarországra tanulni. Vietnámban a második évében nyerte el ösztöndíját, hogy nálunk tanuljon. Ő volt az egyetlen külföldi diák a Zeneakadémia opera tanszakán. Mára jól elsajátította a nyelvet is. 

- Most a tanulásra is figyelnem kell, mert az utolsó évet csinálom a Zeneakadémián - emlékeztetett tanulmányaira, kiemelve két tanárát, Kiss B. Atillát és Cseh Dalmát, akiknek sokat köszönhet. 
Ninh Dúc Hoáng Long a Simándy-énekverseny gálakoncertjén a Szegedi Nemzeti Színház színpadán. Fotó: Kuklis István
Ninh Dúc Hoáng Long a Simándy-énekverseny gálakoncertjén a Szegedi Nemzeti Színház színpadán.
Fotó: Kuklis István
Ez nem lehet könnyű, hiszen októberben és novemberben A víg özvegyben Rosillon szerepét énekli a Budapesti Operettszínházban. December 29-én már a Virtuózok korcsoportgyőzteseként elnyert jutalomkoncertjén lép fel a Berlini Filharmónia koncerttermében. Jövő februárban Dubaiba repül, hogy ott énekelje ismét A víg özvegyet, csak ezúttal nem magyarul, hanem németül. 

- Nem okoz túl nagy nehézséget németül énekelni, sőt, azt hiszem, azt talán könnyebben meg bírom tanulni. Persze magyarul és németül is sokat kell gyakorolni - mondta a fiatal tenor, aki október 9-től már hivatalosan is magyar állampolgár. 

Elmesélte, hogy fontos neki az itt eltöltött öt év, sok lehetőséget kapott, utalt ezzel a Virtuózokra is, ahol a Nagyok korcsoportjában Kukorica Jancsi dalával vált ismertté szélesebb körben. Már magyarnak érzi magát, örömmel és büszkeséggel tölti el, hogy Magyarországot a második hazájának mondhatja. Longot Vietnámból tízezrek nézték a Virtuózokban. Kedvenc magyar áriáját, a Hazám, hazámat ottani fellépésein is énekli, magyarul. Fontosnak tartja a hungarikumokat. 

- A legfontosabb, amit el szeretnék vinni Vietnámba, az a magyar zene. Ha elég híres leszek, és lesz rá lehetőségem, akkor akár többet is énekelnék magyarul az ázsiai koncertjeim során. 

Magyarországon viszont a vietnámi zenét és konyhaművészetet tenné ismertebbé, hiszen tehetséges szakács is. Egyébként művészcsaládba született, édesapja író. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyakorlatorientált bemutatók, építőipari vállalkozások - Hiányszakmákra koncentráltak a Dériben

Gyakorlatorientált bemutatók, építőipari vállalkozások - Hiányszakmákra koncentráltak a Dériben
Nagy érdeklődéssel kísért pályaorientációs napot tartottak a Dériben, a hiányszakmákra koncentráló… Tovább olvasom