Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Viktort követelte a tömeg

Megtelt a pesti belváros tegnap délután, a Kossuth térre és környékére tízezrek zsúfolódtak össze. Ismert emberek mintegy két órán át vonultak föl a színpadra. Orbán Viktor beszédét lelkesedéssel fogadta a tömeg.
Szegediek a Kossuth téren. Fotó: Schmidt Andrea
Megtelt a pesti belváros tegnap délután, a Kossuth térre és környékére tízezrek zsúfolódtak össze. Ismert emberek mintegy két órán át vonultak föl a színpadra. Orbán Viktor beszédét lelkesedéssel fogadta a tömeg. A Fidesz szegedi csapatai épp a szegedi Folkolor együttes zenéjére masíroztak be az Országház elé, tábláikon a képviselőjelölt, Kalmár Ferenc képét hordozták, Bodó Imrét pedig egy óriási molinón reklámozták. Szegedről öt, Mórahalomról egy busz érkezett, a szimpatizánsok fizették az utazás költségét.

A Kossuth tér felé vezető utakon a résztvevők megkapták a kellékeket, a nagy, narancsszínű korongokat. Nemzeti zászlót mindenki otthonról hozott, de mozgóárusok nyolcszázért is árulták. Ahogy gyűlt a tömeg, minden utca „beállt", ami a térre vezet. Daruk emeltek kivetítőket a magasba, a környéken, a színpadtól akár sok száz méterre is így követték az eseményeket.

Fotó: Schmidt Andrea
Szinte észrevétlenül kezdődött el a nagygyűlés, érkeztek a színpadra a vendégek, mindegyikük bemutatkozott, és egy-egy lelkesítő mondatot mondott. A bevonulókat üdvrivalgás fogadta. Eljött – sokan más jeles ember mellett – Kiss B. Attila operaénekes, Dúzsi Tamás bortermelő, Koltay Gábor filmrendező, Finta József építész, Szegedről Kligl Sándor szobrászművész, Dux László professzor. – A komcsi csalt, a komcsi csal, a komcsi csalni fog! – hangzott Kerényi Imre belépője. – Hajrá, Szentes, hajrá, Magyarország, de nagyon! – kiáltott érkezésekor Pitti Katalin énekművész.

Röviden megszólalt a Fidesz plakátarca, Fata Jánosné is, aki először a szívgyógyszerek árának emelése miatt volt szomorú, majd jobb választásban bizakodva mosolygott az országra. – Érzem a változás szükségességét – mondta.

Mikola Istvánt hatalmas üdvrivalgással köszöntötték. – El akarnak minket lehetetleníteni! Nem fog sikerülni! – mondta dacosan a miniszterelnökhelyettes-jelölt. Utóbbi két megszólalásban érződött: reagáltak az előző napi MSZP-nagygyűlésen elhangzottakra, ahol Fata Jánosnéból és Mikolából is viccet csináltak.

Orbán Viktor
A teret és a környező utcákat elborította a narancsba öltözött sokaság. Néhányan a Néprajzi Múzeum épületének több emelet magas párkányaira is fölkapaszkodtak, narancssárgába öltözött fanatikusok pedig a tér fáin gubbasztottak órákon keresztül.

A beszédek között zene szólt: magyar vegyes felvágott, köztük egyetlen angol nyelvű szám, a Fal (Pink Floyd). Hosszabb műsoridőt egyedül a Back II Black zenekar kapott. Keresztes Ildikó zengte: „Igen, igen, igen, élni kell...". Rákay Philip műsorvezető külön fölhívta a figyelmet: e dallal, az igenekkel ők kampányoltak először, mégpedig az uniós parlamenti választáskor. Demjén Rózsi dalára mindenki fölemelte sárga tárcsáját, Philip kérte, hogy a téren így jelezzék: felkel majd a nap. Játszott a Kormorán is, ekkor a színpadon ülők a ritmusra ringatták sárga pontjaikat. Az ötéves Lajcsik Dorottya kérdezte dalban: „Hát én immár kit válasszak?" Színpadra jött Grosics Gyula, a tér zúgta: hat-három, hat-három... Ekkor már a tömeg „Viktor! Viktor!" kiáltással a pártelnököt, a miniszterelnök-jelöltet követelte, de előbb Kudlik Júliát, aztán Schmitt Pált üdvözölhette a színpadon.

Sírtak

Őrült jó hangulat volt, ennyi embert még nem láttam. Négy éve is sírtunk, most is sírtunk, de most örömünkben. Kétszázan jöttünk Szentesről – mondta a hatalmas szentes.fidesz.hu felirat tövében elvonuló Bozóné Ágoston Mária. A szegvári fiatalasszony biztos benne, hogy nyerni fognak. – Az átélt lelkesültség belülről, a szívünkből jön. Orbán Viktor gondolatai a mi gondolataink, a magyar emberek gondolatai – fűzte hozzá. Nagy Aranka gyermekgyógyász a szegediekkel hazafelé tartó buszban foglalta össze élményét: – Orbán Viktor beszéde lényegre törő volt, mint mindig, de most lelkesítőbb. Az igazságot mondta, azt, amit várunk: a változást.

Kudlik megnyugtató, anyai hangon szólt születésről, anyaságról, Schmitt pedig a már korábban is emlegetett meggyőzésről beszélt. Be kell kopogni a szomszédokhoz, beszélni kell az első szavazókkal – mondta. A visszafogott beszédet tapssal fogadták. Ekkor a Fidesz alvezér-
triója kapott pár mondatot: Kövér László „pápai gyerek", Áder János a „csornai Charles Bronson", Pokorni Zoltán „tanár" – ahogy magukat bemutatták. A tömeg már türelmetlenül követelte Viktort. Még egy csángó kórus lépett föl, Demjén Rózsi énekelte a Fidesz himnuszát, és akkor eljött a perc. Egy pillanatnyi feszült csend után belépett Orbán Viktor.

Dudálás, sikítás, kiáltozás, tapsorkán fogadta. A miniszterelnök-jelölt ésszerű szünetekkel, tagoltan beszélt, hangja felhívó, lelkesítő volt. Hihetetlen erővel hatott közönségére. Határozott ellenségképet festett, a tömeg pfújolt, huhogott a végszavakra. Aki hallotta szegedi beszédét, sok azonosságot találhatott.

Mivel mindig vitára ad alkalmat, hogy hányan voltak, hagyatkozzunk most Orbán Viktorra, aki azt mondta: többen, mint négy éve. A szónoklat végén narancsszín papírcsíkok robbantak ki a díszletből, és elborították a Kossuth-teret. Ez minden eddigit felülmúlt – búcsúztak egyetértően a fideszesek.


Orbán Viktor: „Ébresztő, Magyarország!"

„Valami elszabadult, világos kiáltó jele ez annak, hogy lázad a szoborpark, a múlt szobrai, amelyeket 1990-ben sikeresen eltávolítottunk és a városon kívüli parkba zártunk, most megpróbálnak visszalopakodni" – mondta a Fidesz nagygyűlésén Orbán Viktor, aki ébresztőt fújt Magyarországnak. A pártelnök hozzátette: az utóbbi hetekben toronyházakat is beborító arcképek, „több kilométerről is látható papírszobrok néznek le ránk a magasból", amelyeket „valaki életében, saját magának állíttatott, saját maga iránti önbecsülése jeléül. A politikus szerint most nem egy négyévente szokásos választásról van szó, hiszen ma már ott tartunk, hogy „terrorveszélyre hivatkozva akarják elültetni lelkünkben a félelmet és a bizalmatlanságot". Orbán Viktor leszögezte: nem engedik, hogy a „pártmunkásokból lett milliárdosok" adjanak leckét munkából, becsületből. Kijelentette, hogy a Fidesz készen áll a „felelőtlenség korszakának lezárására", a nemzeti kormányzásra és egy nemzetegyesítő program megvalósítására. Ennek lényegét a munka, otthon, család hármas jelszavával határozta meg. Arra biztatta közönségét, hogy keressék fel a bizonytalanokat, a betegeket, a magányosakat, a fásultakat, és kérjék őket arra, hogy menjenek el választani, és adjanak még egy esélyt az „országépítőknek". „Hiszem azt, hogy április 9-én ismét meg fog szólalni a valóság. Kérem önöket, ne feledjék, Sztálin szobra 65 mázsa volt, egy egész birodalmi hadsereg állt mögötte, mégis sikerült ledönteni. Most csak egy papírszobrot kell a helyére tennünk" – mondta Orbán Viktor, aki „Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!" felkiáltással búcsúzott. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anikó lett a Bárka új tulajdonosa

Egy budapesti cég vásárolta meg a több mint négy éve üresen álló Bárkát. Szeged egykor volt… Tovább olvasom