Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Világ Igaza, Csángó Madonnák

A szegedi Somogyi-könyvtárban ma két kiállítás nyílik: délután 4 órakor az 1990 óta Magyarországon élő Petrás Mária iparművész munkáiból: a Csángó Madonnák című anyag bibliai témákat feldolgozó munkáit mutatja be, Lednitzky András a földszinti aulában este fél 6-kor nyitja meg a Világ Igaza című kiállítást.
A szegedi Somogyi-könyvtárban ma két kiállítás nyílik: délután 4 órakor az 1990 óta Magyarországon élő Petrás Mária iparművész munkáiból: a Csángó Madonnák című anyag bibliai témákat feldolgozó munkáit mutatja be: Mária a kisdeddel, a Szent család, az Angyali üdvözlet. A megnyitón csángó dalok hangzanak el az alkotó előadásában.

Lednitzky András a földszinti aulában este fél 6-kor nyitja meg a Világ Igaza című kiállítást, amely Kálló Ferencnek állít emléket. A szegedi születésű tábori főesperes november 27-én posztumusz 'Jad Vasem' kitüntetést kapott. Az érdeklődők néhai Kálló Ferenc személyes tárgyai mellett korabeli újságcikkeket is láthatnak. A főesperes 1894. december 8-án született Szegeden, tagja volt a Nemzeti Ellenállási Mozgalomnak. A Budai Honvéd Kórház vezető lelkészeként szökött munkaszolgálatosokat bújtatott a kórházban. Segítségével a legnagyobb veszélyben lévőket a fertőző osztályon rejtették le. Kálló Ferenc sokak számára maga készített hamis keresztleveleket. Megmentettjei közé tartozott többek között Egri István, a kiváló színész is. A főesperes mártíromságot szenvedett, a nyilasok megkínozták. 1944. október 29-én találták meg holttestét Budán, golyókkal átszaggatott reverendában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendelő adóssága és lyukas zsákja

Közel hatvanmillió forinttal csökkentette fél év alatt a szegedi rendelőintézet adósságállományát az… Tovább olvasom