Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Világbajnok tanította a peonzát a gyerekeknek

Szeged - Spanyolország után második európai országként hazánkat hódította meg a peonza. A Mexikóból származó játékot két hónapig Csongrád megyében népszerűsítette a világbajnok, Salvador de la Rosa.
Uno, dos, tres! – kiabálja egyre több gyerek az utcákon, játszótereken, majd kipörgetnek egy kötélre feltekert, búgócsiga-forma játékot és várják, melyiküké áll le legkésőbb. A peonza játékot ugyan 2011 óta az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja, igazán azonban most kezd elterjedni. Az utóbbi két hónapban Csongrád megyét vírusszerűen fertőzte meg a peonza-őrület, amelyben nyilvánvalóan nem kis szerepe van egy fiatalembernek. Nálunk népszerűsítette ugyanis szeptember eleje óta ezt a játékot a peonza-világbajnok, Salvador de la Rosa.

A 33 éves mexikói férfi több mint száz trükköt tud a kis műanyag játékkal. A gravitációt meghazudtoló módon a kifeszített madzagon felfele liftezteti a pörgő peonzát, a karján spirálisan végigvezeti, vagy éppen négyemeletnyi magasba dobja, majd a vékony madzaggal elkapja. Az egyszerűbb trükkökre tanítgatta is a gyerekeket azokon a versenyeken, amelyeket nap mint nap szerveztek.

– Nagyjából 10 éves lehettem, amikor elkezdtem peonzázni. Nálunk, Mexikóban mindenki ezzel játszik már vagy száz éve – mesélte Salvador. Persze ettől nem minden dél-amerikai lesz világbajnok: tehetség és szorgalom kell, hogy a trükköket megtanulják. – Nem gyakorolok mindennap, mert nincs rá időm, de azért sokat játszom. És bár türelmes embernek tartom magam, bizony a mai napig előfordul velem, hogy időnként földhöz csapom, ha nem sikerül egy új figura, amivel próbálkozom. Persze soha nem a gyerekek előtt – mosolygott.

Világbajnok tanította a peonzát a gyerekeknek. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Hogyan került egy mexikói játék Magyarországra? A magyarországi kampány szervezőjének, Popovics Pálnak egy barátja él Spanyolországban, az egyetlen európai országban, ahol peonzát játszanak. – Úgy gondoltam, megnézzük, hátha itt is sikere lesz – mesélte. A termékeket Mexikóból hozzák, jelenleg hét modell kapható hazánkban. Hogy van még hová bővíteni a repertoárt, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Salvadornak 60 különböző van – fa és műanyag egyaránt.

A vállalkozás pedig, úgy tűnik, bejött. Kedden például a szakadó esőben is 75 gyerek gyűlt össze a Csillag téri versenyen. Lakótelepeken szerveződnek ugyanis a bajnokságok, a legnagyobbnak pedig a Szeged Plaza ad helyet, ahol kerékpárt, tabletet és Magyarországon nem kapható peonzát nyerhetnek a legjobbak. A héten még Salvador is ott lesz a különböző helyszíneken, utána hazautazik. Az elmúlt két hónapban a magyar nyelv alapjaival is megismerkedett. A versenyeket alapszavakkal például már le tudja bonyolítani, minden lélegzetelállító trükkjére pedig azt mondja: „ez konnyú".

Amikor arról kérdeztük a 33 éves világbajnokot, szerinte mi a peonza sikerének titka, azt mondta: végre van egy játék, ami a számítógép mellől kimozdítja a szabadba a gyerekeket. Ezt a szülők is értékelik, ahogyan azt is, hogy a játék nem drága. Fejleszti a kézügyességet és társaságot teremt. – Aki pedig ügyes, a trükkök 90 százalékát egy év alatt meg tudja tanulni – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

39 milliós támogatás tűzifára a megyének

Összesen 1760 önkormányzat kap közel 2 milliárd forint értékű tűzifa-támogatást Pintér Sándor belügyminiszter rendelete szerint. Tovább olvasom