Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Világhírű művészek az operaverseny zsűrijében

Szeged - A nemzetközi operaverseny döntőjébe került tizenkilenc énekes várja, hogy november 3. és 17. között az öt operaprodukció versenyszerepeiben bemutatkozzék a Szegedi Nemzeti Színházban.
A Nemzetközi Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval zsűrielnöke Anatolij Vasziljev színigazgató-rendező lesz. Havas Ágnes fesztiváligazgató a tegnapi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a verseny zsűrije két testületből áll majd, a „felsőház" elnöke a jeles orosz színházi szakember lesz, aki mellett a világsztár szoprán, Marton Éva és a Mezzo Televízió igazgatója, Philip de la Croix dolgozik. A másik grémiumba, a „kamarába" három operaigazgatót hívtak: a versenyben partnerként közreműködő intézmények vezetői közül Michael Capassót, a New York-i Dicapo Operaház, Jerzy Snakowskit, a gdanski Balti Opera és Alain Surranst, a Rennes-i Opera igazgatóját. A versenyt záró gálaesten adják át a legjobb női és a legjobb férfi előadó díját, a két győztes felkérést kap egy önálló koncertre a Dóm térre, 2009. augusztus 21-ére – ezt is sugározza majd a Mezzo.

Fiatal, de már képzett hangú előadók felfedezése volt a verseny egyik alapítójának, a Szegedi Szabadtéri Játékoknak a fő célja – hangsúlyozta Bátyai Edina, a fesztivál igazgatója. Horváth Zsolt, a döntőben és a november 17-i díjkiosztó gálán is közreműködő Pannon Filharmonikusok igazgatója szerint a verseny és fesztivál az utóbbi két évtized legjelentősebb újítása az operajátszás terén. Az egyik versenyprodukció, A salemi boszorkányok rendezője, Alföldi Róbert elmesélte: az opera szeptember eleji New York-i premierje előtt csak két és fél hetet próbálhatott. Azonban ez fölért az itthon szokásos hat és fél héttel, mert „a bizalmat nem kell hosszú győzködés árán megszerezni, az énekesek nyílt lélekkel lépnek a színpadra".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Délmagyarország dizájnerei a reklámhéten

Szeged - A szegedi reklámhét programjaihoz kapcsolódva az IH Rendezvényközpontban nyitották meg… Tovább olvasom