Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Világhírű orosz férfikar jön a jövő héten Szegedre

Magyarországi turnéra érezik a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusa, és a világhírű együttes Budapest mellett Szegeden is fellép. Február 17-én este az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ nagytermében hangzanak fel az orosz egyházi zene legkülönlegesebb darabjai.
A Szegeden is bemutatkozó moszkvai kórus világszerte sikerrel lép fel. DM/DV-fotó
A Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusa világszerte sikert arat kuriózumnak számító koncertprogramjával. Az együttes legfontosabb feladatának az ősrégi orosz művészet, valamint a kéziratok rejtjeleiben meghúzódó hangzásvilág kutatását és megfejtését tartja, és igyekszik a tiszta előadásmódot visszahozni az istentiszteletek keretébe.

Az együttes vezetője, Anatolij Grindenko teológus-zenetudós 1983-ban a Troitse-Sergievoj Főkolostor falai között alapította a férfikórus jogelődjét, mely az „Óorosz Énekek" nevet viselte. 1985-ben a kórus a Moszkvai Patriarchátus felügyelete alá került. A 12-13 főt számláló kórus énekesei a szovjet rezsim összeomlása utáni években megnyitották az utat az ortodox egyházi zene újrafelfedezéséhez. A kórus éveket töltött a régi kéziratok tanulmányozásával, majd elsőként mutatták be a századokon át az ismeretlenség homályában lapuló alkotásokat. 1988-ban megnyerték a lengyelországi Hainufke Fesztivál 1. díját, 1992-ben a Macedoniai Kórusfesztivál Nagydíját. Az Opus 111 francia kiadó eddig 13 CD-jüket jelentette meg, melyből 9 világpremiernek számít. Oroszországban, Németországban és Lengyelországban is megjelent lemezük. Koncertjeik és hangfelvételeik révén világszerte ismertté váltak, mindenekelőtt az óorosz énekek egyedülállóan tiszta előadásával.

Felléptek Európa-szerte, sikert arattak a New York-i Lincoln Centerben is. Az együttes repertoárján a 16–19. századi tradicionális énekek mellett szerepelnek népdalok és újabb keletű egyházi darabok, Csajkovszkij, Rachmaninov és Pelecis művei is. A magyarországi koncertturné a nagyböjtnek szenteli programját: ismert és ismeretlen orosz zeneszerzők nagyböjti szerzeményei csendülnek fel a koncerten.

A szegedi hangversenyükre, amit február 17-én, szombaton este 7 órától az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ nagytermében (Szeged, Ady Endre tér 10.) tartanak, az egyetemi ajándékboltban (Ady tér 10., telefon: 546-684) és a Tourinform-irodában (Dugonics tér 2., telefon: 488-690) válthatók jegyek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hónapok óta kígyózik a sor

Nem ért véget a sorbaállás a Dégáz Szent István téri ügyfélszolgálata előtt. Bosszús ügyfelek… Tovább olvasom